Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam,
Kupiłam niedawno używaną konicę c35 (taka), w całkiem niezłym stanie, nie wiem czy działa. Jest to mój pierwszy analog.
Zajrzałam w miejsce na kliszę okazało się, że pianka strasznie się lepiła, w sumie gdy dotknąłam zrobił się z tego jakiś smar. przeczyściłam, wyrzuciłam piankę. Jest bez (pyt.1) można kupić jakiś klej i piankę, aby ją założyć? Czy jest sens i można pracować bez niej?
Spojrzałam od dołu zauważyłem otwór na baterię i baterię 1.35V (której nie mogę dostać). W instrukcji wyczytałam, że aparat korzysta z niej, aby zrobić pomiar światła. (pyt.2) Czy bez baterii da się robić zdjęcia, oczywiście mogą wyjść prześwietlone, niedoświetlone? Nie wiem czy samo stwierdzenie "automatic" mam traktować jako tylko naklejka, czy rzeczywiście aparat potrzebuje tej baterii do poprawnego działania? Podsumowując czy bateria jest tylko dodatkiem ułatwiającym?
No i jeszcze jedno, (pyt.3) nie wiem jak ustawić ISO, są wartości DIN i ASA. W Wikipedii napisane jest, że dzieli się jedną wartość przez drugą wtedy wychodzi współczynnik ISO, ale mi jakoś to nie idzie przy DIN 24 mam 400 ASA nie wiem jak sobie z tym poradzić.
Ad.1
Trudno powiedzieć. może Ci porysowac film bez tej pianki.
Ad.2
Da się, ale będziesz musiała ustawiac ekspozycje "na oko", albo korzystać z zewnętrznego swiatłomierza.
"automatic" oznacza, że aparat działa w trybie preselekcji przesłony - dobiera czas naświetlania do wskazań światłomierza.
Szukałam w internecie na temat pianek i okazało się, że to w sumie nie problem, można przykleić butaprenem, a mój chłopak ma piankę z perfum, chyba STR8 i taka przykleję. Dzięki za linki!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9