Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 25 Sie, 2007 Jaki kieszonkowy kompakt do 1000
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów, chciałem kupić jakiś niedurzy aparacik cyfrowy taki żebym mógł go ze sobą wszędzie zabrać i pasowało by żeby miał ze 3xzomm optyczny około 5mg pixeli i jakiś duży wyświetlacz no i ładne zdięcia robił, ot poprstu taki guptak na każdą okazje na dzień dzisiejszy moim faworytem jest Canon Ixus 60 ale może ktoś zaproponuje mi coś lepszego w podobnych pieniążkach, czekam na jakąś podpowiedż. Pozdrawiam
Wysłany: Nie 11 Lis, 2007 Re: Jaki kieszonkowy kompakt do 1000
Ja odradzałbym zakup canonów. Po pierwsze robią zdjęcia w proporcjach boków 4:3 . Brak jest trybu 3:2 i jakbyś chciał wywolać zdjęcia to albo musisz je kadrować, albo obetną ci zdjęcie z góry i z dołu. Zasilanie canonów dwoma paluszkami R6 tez nie jest zaciekawe. Mało zdjęć zrobisz na tych paluszkach. Ja polecam np. casio Z-1050 lub z-1200. Jest tryb 3:2 oraz mają akumulatory, na których możesz zrobić prawie 400 zdjęć bez ładowania. Zapomniałem dodać, że w canonach jest kiepski automatyczny balans bieli. Kartka papieru zamiast biała, to wychodzi lekko niebieska.
To ja się podepnę, bo mam podobny problem: jako, że mi zakup lustrzanki odjechał w czasie, a potrzebuję aparatu na gwałt to myślę nad:
DSC-V1 za jakieś śmieszne 200pln. (chciałbym DSC-V3, ale nie ma nigdzie...). pewnie będzie wolny.
a590IS -tani nowy i chyba nietragiczny?
A710IS- tani i ZTCW to jeden z lepszych kompaktów.
F47fd - bo to fuji i na SD ( i jest dostępny w miarę)
F31fd, jeśli upoluję.
Zależy mi na manualu, prędkości i jak najwyższej jakości zdjęć. Wystarczy mi 5MP. Zakres ogniskowych wolę 28-75, niż 38-200. Wolę Li-ion, niż NiMH.
Nie chcę wydać wiecej niż 400-500pln. To ma być typish wyjazdowy aparacik, docelowo backup do lusterka (bo na LX3 mnie na razie nie stać, a micro 4/3 w powijakach).
Aha. i muszę go mieć przed 20.09
stz - zgodzę się z tobą tylko co do proporcji boków. Ale z drugiej strony są programy takie jak Jpegcrops, którymi szybko przytniesz zdjęcia do druku tak jak chcesz. Co widzisz złego w zasilaniu paluszkami? Są tańsze i łatwo je dostać nawet gdy akumulatorki padną - to najlepsze rozwiązanie do kompaktów. Na komplecie o pojemności powyżej 2000 mAh zrobisz spokojnie 300. No a z balansem bieli to sorry, ale nie masz racji. Automatyczny spisuje się bardzo dobrze. Tylko w pomieszczeniach przy świetle żarówek sobie nie radzi i trzeba przestawić na światło żarowe.
[ Dodano: Pią 29 Sie, 2008 10:04 ]
ov_Darkness - te dwa pierwsze bym odrzucił. Najlepszy byłby oczywiście f31fd. Jak nie to a710/720.
Zapomniałem dodać jeszcze jedno. Jeśli chcesz złapać A720 to kupuj jak najszybciej bo za miesiąc może być ciężko z kupieniem ich. To dlatego że wejdzie seria ich następców, którzy pozbawieni są bardzo wielu funkcji (manuala, preselekcji, itp.). Co do A710 to już są same resztki i w kosmicznej cenie -1100zł (dane z ceneo.pl).
co do aparatu za 1000zl. Będę znowu się powtarzał. Panasonic tz5. Świetny aparat z bardzo dobrym obiektywem, wyświetlaczem 3"... w tej klasie aparatów dla mnie niema lepszego...
http://allegro.pl/search....0&category=8846
Faktycznie nowych już nie ma. Ale 4 stówki za a710, to mogę dać
F31fd jest niezdobywalny. Czaaaasem się pojawia na allegro, ale bardzo rzadko i osiąga ceny jak f50fd lub wyżej.
A 710 jest duży i na paluszki... No cóż... nie można mieć wszystkiego
A dlaczego nikt nie poleca już Kodaków?? Przez dłuuugi cza używałem EasyShare z710 do dziś mam zresztą i sprzęt b,dobry, Obuiektyw Schneider-Kreuznach, zoom 10 matryca 7. Bardzo dobry AF. Zobacz to (wersja new w takiej cenie jak szukasz) http://allegro.pl/item435...1mp_12xopt.html
Ja polecam Nikona P5000/P5100. Obecnie dostępny tylko P5100 http://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/231201 dostępny od 729,00zł.
Matryca 10Mpix, stabilizacja obrazu, dość zaawansowane, jak na kompakt, ustawienia w trybie M, wyświetlacz skopiowany z lustrzanki o wygodnym, maksymalnym kącie patrzenia.
A to przykład, co potrafi aparat w rękach totalnego laika:)
Pragnę nieśmiało zauważyć, że P5100 ma 12 MP, a jego bezpośredni następca to chyba więcej niż 14 MP.
Swego czasu P5100 przegrał u mnie z Canonem g9 ze względu na nieco mniejszy zakres tele, a ja byłem przyzwyczajony do HP 945, mającego równoważnik ogniskowej tele 300 mm. Poza tele wiele rzeczy w P5100 mi się podobało.
Pragnę nieśmiało wyprostować moją wypowiedź, iż wzorowałem się na P5000, którego posiadam i nieopatrznie wpisałem 10Mpix:) przy proponowaniu P5100. Następca P6000 ma matrycę 13,5Mpix i możliwość zapisu zdjęć w formacie NRW (trochę zmodyfikowany NEF, którego obsługuje jak na razie jedynie ViewNX). Zakres tele w kompaktach to i tak taki "śmieszny dodatek", ale jest:) Dodam, że Nikony z serii P5000 i wyżej mają świetną magnezową obudowę, wygląda solidnie. Wykonanie godne Nikona.
Pragnę nieśmiało wyprostować moją wypowiedź, iż wzorowałem się na P5000, którego posiadam i nieopatrznie wpisałem 10Mpix:) przy proponowaniu P5100. Następca P6000 ma matrycę 13,5Mpix i możliwość zapisu zdjęć w formacie NRW (trochę zmodyfikowany NEF, którego obsługuje jak na razie jedynie ViewNX). Zakres tele w kompaktach to i tak taki "śmieszny dodatek", ale jest:) Dodam, że Nikony z serii P5000 i wyżej mają świetną magnezową obudowę, wygląda solidnie. Wykonanie godne Nikona.
Zupełnie nie podzielam zdania, że tele to "śmieszny dodatek", zwłaszcza w przypadku kompaktów niekoniecznie tych całkiem najmniejszych i ze sporymi ambicjami. Ja go po prostu potrzebuję żeby czasem szybko zrobić jakieś pojedyńcze zbliżenia, a większość zdjęć wykonuję w warunkach gdzie nie mogę zabrać dużej lustrzanki czy hybrydy. Pozwolę sobie przypomnieć, że Nikon oferuje do rozważanych aparatów serii P telekonwertery, tyle że o niebo praktyczniej, taniej i wygodniej było mi po prostu kupić G9. A takiego na przyklad Canona G10 to już sobie nie kupię bo jego tele (2/3 tego co w G9) jest już dla mnie za małe.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10