Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
zaczernione rogi zdjęcia
Autor Wiadomość
jago 
Uczestnik

Wysłany: Nie 16 Sty, 2011   zaczernione rogi zdjęcia

W moim 450D przez okres 3-ch lat użytkowania zdarzyło mi się 3-4 razy (nagle i bez żadnego powodu), że na zrobionych zdjęciach wszystkie cztery rogi były lekko „ucięte” na czarny kolor. Czyszczenie automatyczne matrycy nie dawało efektu. Dopiero jak kilkakrotnie uniosłem i upuściłem lustro defekt ten mijał. Co jest przyczyną takiego stanu rzeczy :?: Dziękuję za odpowiedzi.
Ostatnio zmieniony przez jago Nie 16 Sty, 2011, w całości zmieniany 1 raz  

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Nie 16 Sty, 2011   

Możesz wkleić przykład takie zdjęcia?

jago 
Uczestnik

Nie mam już takich zdjęć, gdyż je wykasowałem od razu na aparacie lub obciąłem te czarne rogi podczas obróbki. Generalnie zdjęciom tym nic nie można było zarzucić po za tymi czarnymi rogami.

kozidron
[Usunięty]

jago napisał/a:
W moim 450D przez okres 3-ch lat użytkowania zdarzyło mi się 3-4 razy (nagle i bez żadnego powodu), że na zrobionych zdjęciach wszystkie cztery rogi były lekko „ucięte” na czarny kolor. Czyszczenie automatyczne matrycy nie dawało efektu. Dopiero jak kilkakrotnie uniosłem i upuściłem lustro defekt ten mijał. Co jest przyczyną takiego stanu rzeczy :?: Dziękuję za odpowiedzi.

generalnie ciężko stwierdzić bez przykładowej fotki co to moze być, 17-85 to król aberracji ale chyba aż tak nie winietuje, żeby "zaczernić rogi" :razz: :wink: kiedyś widziałem jak koleś łapał za obiektyw dokładnie w tym miejscu gdzie "wpasowuje się osłona przeciwsłoneczna" mam nadzieje, że w tych "3-4 przypadkach" tak nie zrobiłeś.
Jeżeli przez 3 lata zdarzyło się to 3-4 razy to bym się tym w ogóle nie przejmował, częsciej miałem error 99 + zawieszanie sie oryginalnego gripa (zresztą podróba też się wieszała) niż twoje "rogi, lekko ucięte na czarny kolor".

jago 
Uczestnik

Masz rację, że 17-85 aż tak nie winietuje no i w tych moich przypadkach łapałem tam, gdzie trzeba :wink: Generalnie tym faktem za bardzo się nie przejmuję, gdyż zdarzyło się to 3-4 razy podczas trzech lat. Pytam się tylko z ludzkiej ciekawości - tak mnie jakoś dzisiaj naszło.

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Wysłany: Pon 17 Sty, 2011   

Może po prostu przekręcona osłona przeciwsłoneczna...

Usjwo 
Optyczny

Tak to wygladalo?

jago 
Uczestnik

Usjwo mniej więcej wyglądało tak, jak na Twoim zdjęciu tylko zaczernienia u mnie były zbliżone wielkością do siebie (takie małe trójkąciki).

Usjwo 
Optyczny

To powyzej to zle zakrecony tulipan/oslona przeciwsloneczna, zdaza sie nawet przy najlepszych obietywach, szczegolnie na szerokim koncu :mrgreen:

jago 
Uczestnik

Usjwo napisał/a:
To powyzej to zle zakrecony tulipan/oslona przeciwsloneczna, zdaza sie nawet przy najlepszych obietywach, szczegolnie na szerokim koncu :mrgreen:

Jeśli chodzi o źle nakręcony tulipan to wiem, że taki jest efekt jego niedokręcenia. Tylko u mnie równomiernie przyciemnione były wszystkie rogi. Próbowałem też zrobić porównawcze fotki z źle zamocowaną u mnie osłoną - miałem tylko dwa ciemne rogi (od dłuższych boków osłony). A ten feler o którym napisałem miał cztery ciemne rogi. Ponadto były to trójkąciki o podobnych wymiarach - przy osłonie linie były też zaokrąglone.
Więc nie jest to kwestia źle założonej osłony.

multics
[Usunięty]

Może któryś filtr (UV/Polar) nakręcony na obiektyw robi taką robotę. Oczywiście to by było widoczne na szerokim końcu.

kozidron
[Usunięty]

jago, ja zakładałem z góry, ze to nie filtr ani tulipan, bo domyślam się że przez 3 lata 3-4 fotki z takim "zjawiskiem" wskazują, że to żadna z tych rzeczy.

jago 
Uczestnik

kozidron napisał/a:
jago, ja zakładałem z góry, ze to nie filtr ani tulipan, bo domyślam się że przez 3 lata 3-4 fotki z takim "zjawiskiem" wskazują, że to żadna z tych rzeczy.

Zgadzam się z Tobą. Po prostu moje body ma widocznie taki grymas, aby mnie zirytować statystycznie licząc raz na rok - jednak z uwagi na fakt, że dzięki niemu oddaję się jednemu z moich ulubionych zajęć, to mu wybaczam :wink: A wątek założyłem na zasadzie: kto pyta nie błądzi.

kozidron
[Usunięty]

Wysłany: Wto 18 Sty, 2011   

jago napisał/a:
Zgadzam się z Tobą. Po prostu moje body ma widocznie taki grymas, aby mnie zirytować statystycznie licząc raz na rok - jednak z uwagi na fakt, że dzięki niemu oddaję się jednemu z moich ulubionych zajęć, to mu wybaczam :wink: A wątek założyłem na zasadzie: kto pyta nie błądzi.

no my błądzimy, bo bez przykładu to możemy sobie nawet dywagować, że to "diabeł z zagranicy" tak zaciemnia rogi i raczej to nie kwestia body, jago, przypomnij sobie chociaż czy te fotki były na szerokim kącie.

Usjwo 
Optyczny

Wysłany: Wto 18 Sty, 2011   

No wlasnie sama puszka nie wycina sobie rogow (To nie Nikon FF :razz: ), jakas "zewnetrzna" przyczyna musi byc

Odpowiedz do tematu