Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 18 Sty, 2011 Jak to jest z tą światłosiłą?
Witam forumowiczów.
Rozglądam się za teleskopem - podstawy teoretyczne wydaje mi się opanowałem dość dobrze.
Nurtuje mnie jedno pytanie na które nie mogę znaleźć jednoznacznej odpowiedzi, mianowicie jak to jest z tą światłosiłą. Chodzi mi o następującą sytuację:
Mamy dwa teleskopy:
1) Średnica 100mm, ogniskowa 1000mm - wychodzi z tego światłosiła równa f10.
2) Średnica 100mm, ogniskowa 500mm - wychodzi z tego światłosiła równa f5.
Jak widać drugi teleskop jest bardziej światłosilny.
Do teleskopu nr 1. bierzemy okular o ogniskowej 10mm i własnym polu widzenia powiedzmy 50 stopni. Otrzynujemy powiększenie 100x.
Do teleskopu nr 2. bierzemy okular o ogniskowej 5mm i takiem samym polu własnym 50 stopni. Powiększenie również wyniesie 100x. Zakładamy że jakość okularów jest porównywalna.
Co zobaczymy przez każdy z teleskopów?
Z mojej "rozkminy" wynika, że z grubsza to samo (nie wnikajmy w jakość i wady optyczne które będą zapewne bardziej widoczne dla teleskopu 2.), Oznacza to że jasność powierzchniowa obrazów będzie identyczna. Podobnie szerokość pola widzenia będzie identyczna. Czy mam rację?
Jeśli tak to czy można wysunąć generalne wnioski następującej treści:
1) "Przy tej samej średnicy i powiększeniu - światłosiła nie ma wpływu na jasność powierzchniową obrazu. Liczy się tylko - tak jak w lornetkach - stosunek średnicy (obiektywu lub zwierciadła) do powiększenia - czyli źrenica wyjściowa"
2) "Przy tej samej średnicy, powiększeniu i własnym polu widzenia okularów również pole widzenia będzie niezależne od światłosiły"
3) "Przełożenie światłosiła/jasność obrazu ma w zasadzie sens tylko dla fotografii, gdzie nie mamy okularu a tylko matrycę/kliszę. Tutaj jednak wzrost jasności obrazu dla teleskopu 2 będzie kompensowany spadkiem powiększenia - w fotografii powiększenie zależy bowiem tylko od ogniskowej telskopu (przy tych samych rozmiarach matrycy/kliszy)"
Knaptom, z mojej rozkimy wynika, ze w opcji drugiej bedzie ciemno i straszna abera, a w pierwszej bedzie dobrze widac planety. Generalnie, opcja pierwsza jest do planet druga do DSow. A okularow 5mm to sie trzeba strzedz jak ognia, jak sie nie ma b. dobrego obiektywu. A ponadto 10mm i 5mm z tej samej serii to nie beda porownywalne jakosciowo okulary. O ile 10mm raczej ujdzie zawsze to 5 trzeba juz brac dosc dobra. Nie wiales pod uwage tez odleglosci od oka jak i wielkosci soczewki. W dobrych okularach to moze byc taka sama wartosc, ale w tanszych nie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9