Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 02 Lut, 2011 A55, 60D czy odpowiednik nikona, co kupic ?
Tak jak w temacie na dniach planuje zakup, mam metlik w glowie, bylem juz niemal zdecydowany na A55, ale... no wlasnie to ale mnie meczy caly czas, w jednym sklepie fachowiec powiedzial zebym nie bral pod uwage sonego (wtedy wahalem sie miedzy a33 a d90) w drugim facet powiedzial ze d90 to zabytek w porownaniu z A33/A55 i niewart swojej ceny, w kolejnym zrodle przeczytalem recenzje canona 60D i tak jak mozna sie domyslec mam budzet wahajacy sie w granicach 3200zl i jestem amatorem zacztnajacym przygode z fotografia, nie mam zamiaru przez najblizsze 3 lata zmieniac aparatu, co jedynie obiektyw.Planuje ladne zdjecia ze swoja dziewczyna na wakacjach
co doradzicie i polecicie z doswiadczenia i swojej wiedzy ?
prosilbym o zwiezle odpowiedzi co wybrac i dlaczego
Wysłany: Sro 02 Lut, 2011 Re: A55, 60D czy odpowiednik nikona, co kupic ?
sim0n napisał/a:
Tak jak w temacie na dniach planuje zakup, mam metlik w glowie, bylem juz niemal zdecydowany na A55, ale... no wlasnie to ale mnie meczy caly czas, w jednym sklepie fachowiec powiedzial zebym nie bral pod uwage sonego (wtedy wahalem sie miedzy a33 a d90) w drugim facet powiedzial ze d90 to zabytek w porownaniu z A33/A55 i niewart swojej ceny, w kolejnym zrodle przeczytalem recenzje canona 60D i tak jak mozna sie domyslec mam budzet wahajacy sie w granicach 3200zl i jestem amatorem zacztnajacym przygode z fotografia, nie mam zamiaru przez najblizsze 3 lata zmieniac aparatu, co jedynie obiektyw.Planuje ladne zdjecia ze swoja dziewczyna na wakacjach
co doradzicie i polecicie z doswiadczenia i swojej wiedzy ?
prosilbym o zwiezle odpowiedzi co wybrac i dlaczego
A tu na forum moze jest inaczej? Kazda marka ma swoich fanatyków. Musisz sie z tym liczyc (pogodzic?) i brac na to poprawke.
Ja uzywam d90 i jest to swietny aparat, ale moze bede okrutny i zasugeruje cos tanszego, bo do ladnych zdjec z wakacji nie potrzeba az takiego aparatu. D3100 lub d5000 tez wystarcza. Ba! Samsung EX1 sie nawet nada (kompakt) i nie bedzie zawadzal podczas zwiedzania.
no tak ale jednak nie bede wybieral kompaktu poniewaz chce sie rozwijac w dziedzinie fotografii a z tymi wakacjami to tak napisalem rozpatruje canona 60D, alfe 55 no i nie wiem jakiego nikona przyrownac z tej kategorii cenowej ? ktore z tych ? apropos D90 slyszalem duzo o nim dobrego i zlego ale jednak jak piszesz dobrze trzymajacy sie zabytek to nie bede inwestowal w zabytek (bez urazy) porownujac w/w ktory bedzie najbardziej odpowiadajacy na poczatek dla amatora ?
kolega ktory siedzi w fotografii powiedzial mi ze z alfy bede bardzo zadowolony bo ma badzo duzo jak to on powiedzial "dopalaczy" a sam teraz odklada na 50D bo alfa 500 spadla mu z jakiejs skarpy i sie roztrzaskala. I to jest to, wez alfe bo fajna ale sam wezme canona dlaczego ?
alfa faktycznie ma ciekawe funkcje jak np glupi GPS czy stabilizacje w korpusie, ale mowi sie ze canon i nikon to klasyka z doswiadczeniem.. jak to sie przeklada na praktyke ? z faktycznych dopalaczy co jest do wykorzystania a co nie ?
sim0n, D90 to bardzo dobra podstawa.
musisz wziąć pod uwagę, że podpinając dobry obiektyw do nawet D60 wyprzedzisz nowiutkiego D7000 ze zwykłym obiektywem kitowym.
Nie mówię o ergonomii, ale nie można zrażać się co do niektórych sprzętów tylko dlatego że nie mają wielkiej etykiety "NEW - Made In 2011".
Jeśli pytasz co jest faktycznie potrzebne i rajcuje Cię GPS, to bierz Sony'ego... kto Ci zabrania? Stabilizacja w korpusie ? Niejednokrotnie można zauważyć w testach, że ta w korpusie jest słabsza niż ta w obiektywach, jednakże musisz wziąć pod uwagę, że dobre stabilizowane obiektywy kosztują naprawdę sporo.
Sam musisz sobie odpowiedzieć na pytanie, czy kupujesz aparat do pstrykania, czy jednak za kilka miesięcy będzie Cię stać na kupno np. obiektywu dwa razy droższego niż kosztował Cię sam aparat
Rozumiem ze polecacie zdecydowanie badziej D90 niz A55 ? nie rajcuje mnie gps ale wymienilem go jako przyklad dopalacza, nie koniecznie do wykorzystywania nagminnie. a co z canonem ? ten 60D jest godny uwagi i polecenia ? w tescie i specyfikacji leci prawie na rowni z alfa tylko wlasnie nie ma niektorych nitro:) jezeli chodzi to co mi siedzi w glowie to tak jak pisalem 2 dni temu mialem kupic Alfe po prostu mnie przekonala jak zaczalem sie nia bawic przy stoisku sony ale jadac w pociagu zobaczylem w gazecie krotka specyfykacje 60D ktora okazala sie ok i juz moj plan trafil szlag, poza tym wszystko w domu mam sony od tv przez kino i ps3 po budzik przy lozku i nigdy mnie nie ta marka nie zawiodla i wydaje mi sie ze w przypadku alfy bedzie podobnie:)
jezeli chodzi o te drogie obiektywy ze stabilizacja to kurde chcac nie chcac w moim przypadku az prosi sie o stabilizacje w korpusie chce kupic dobry sprzet i nie wydac pieniedzy na aparat dobry ale mozna miec lepszy przy dolozeniu 200zl.. to jest zakup dlugoterminowy i chce dobrze zainwestowac. np. nitro 10kl/s mnie nie kreci ale np przycisk do wyostrzania juz tak, polprzepuszczalne lustro niekoniecznie ale znowu skoro jest to rozwiazanie zastepujace zwykle lustra to tez chyba az sie prosi zainwestowac w cos nowego ? jezeli sie mysle to wybijcie mi ta alfe z glowy !!!!
poza tym wszystko w domu mam sony od tv przez kino i ps3 po budzik przy lozku
I na tym poprzestań.
Proponuję abyś poczytał parę podobnych wątków na tym forumie.
Doczytasz tam też, że ładne zdjęcia w dużej mierze zależą od dobrego obiektywu.
Jeśli masz do dyspozycji tylko 3200 zł. to o 60D z sensownym obiektywem możesz zapomieć. Trzeba dołożyć co najmniej tysiaka.
W D90 też bym się teraz nie wpychał, jak już to na początek zupełnie styknie Nikon D3100 z 18-105VR (ze stabilizacją !).
Możesz też rozważać jakiegoś Canona 550D z 18-135 IS (ze stabilizacją).
jestem sklonny spiąć pasa i odlozyc jednak na ten lepszy model niz zaczynac od starszych taka jakas mentalnosc mam, rozpatrujac tego 60D rozumiem ze ma sie jak niebo a ziemia z alfa?
w drugim facet powiedzial ze d90 to zabytek w porownaniu z A33/A55 i niewart swojej ceny
Niech zgadnę, to był "fachowiec" z Fotojokera?
W tej cenie nie kupisz lepszego body, niż D90.
sim0n napisał/a:
btw. w ogole znacie jakas zalete alfy 55 ?:P
Teoretycznie zaletą jest fazowy AF w czasie filmowania i ciągły AF w czasie serii (nie przerywany unoszeniem lustra) oraz seria 10fps. Dla niektórych elektroniczny wizjer jest zaletą, dla większości przyzwyczajonych do wizjerów optycznych wadą.
sim0n napisał/a:
10kl/s mnie nie kreci ale np przycisk do wyostrzania juz tak,
A co to jest "przycisk do wyostrzania"?
sim0n napisał/a:
polprzepuszczalne lustro niekoniecznie ale znowu skoro jest to rozwiazanie zastepujace zwykle lustra to tez chyba az sie prosi zainwestowac w cos nowego ?
To nie jest "rozwiązanie zastępujące zwykłe lustro", tylko ślepa odnoga ewolucji.
[ Dodano: Sro 02 Lut, 2011 20:55 ]
sim0n napisał/a:
znalazlem wlasnie taki zestaw za 4150zl naprawde mnie zmotywowales do odkladania tego tysiaka
Odkładać warto wyłącznie jeśli zależy Ci na lepszym video i uchylnym ekranie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10