Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Ogłoszenie 

Zapraszamy na XVII Zlot Czytelników Optyczne.pl

Impreza odbędzie się w dniach 24-27 lipca 2025 roku w Arche Nałęczów
Szczegóły i zapisy TUTAJ

Poprzedni temat :: Następny temat
Obiektywy filmowe - Carl Zeis Cinema i inne
Autor Wiadomość
jakubkrawiec 
Nowy

Wysłany: Pią 25 Lut, 2011   Obiektywy filmowe - Carl Zeis Cinema i inne

W związku z rosnącym zainteresowaniem filmowaniem z użyciem sprzętu pozwalajacego na wymianę optyki zainteresował mnie temat optyki przeznaczonej konkretnie do tego. Wiem, że Carl Zeiss ma kilka linii tego typu produktów - między innymi dość świeża seria z newsa - http://www.optyczne.pl/28..._cyfrowych.html
Przeglądając anglojęzyczne serwisy mam wrażenie, że te różne grupy szkieł cinema różnią się między innymi pokrywanym polem obrazowym.

Ja się zastanawiam nad tym, gdzie można kupić te obiektywy (albo raczej gdzie można chociaż poznać ceny - z pewnością na poziomie kilku tysięcy euro za sztukę, ale zwyczajnie jestem ciekaw). I kolejna sprawa - kto jeszcze produkuje tego typu optykę i gdzie można to nabyć.

Pytam w dużej mierze teoretycznie, chociaż nigdy nie wiadomo - sobie i wszystkim życzę, byśmy mogli sobie pozwolić na szkła CZ ;)

Reklama

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Wysłany: Pią 25 Lut, 2011   

http://www.bhphotovideo.c...84/N/4292338124
BTW, skąd ta nagła zmiana nicka?... :cool:
P.S.
jakubkrawiec napisał/a:
Pytam w dużej mierze teoretycznie, chociaż nigdy nie wiadomo - sobie i wszystkim życzę, byśmy mogli sobie pozwolić na szkła CZ ;)
Ja bym wolał móc pozwolić sobie na szkła Fujinon:
http://www.bhphotovideo.c..._3_HD_Zoom.html

devgru 
Początkujący
Pan Prezes :]

Cytat:
jakubkrawiec napisał/a:

Ja bym chyba jednak wolał ARRI, albo Panavision ;)

jaad75 
Klub Pierdzieli

devgru, mnie nie chodzi o samo szkło, bo do niczego mi nie potrzebne, a dostępność funduszy pozwalających na jego zakup... :wink:
$160K, to całkiem przyjemna sumka...

dr11 
Optyczny

Wysłany: Sob 26 Lut, 2011   

jaad75 napisał/a:
Łe, Canon robi ze światłem 1.8 :P :D

jaad75 
Klub Pierdzieli

dr11, te telewizyjne Fujinony są zazwyczaj ze światłem 1.7 dla większości zakresu, a zakresy są "deko" szerokie... :smile: Ten zalinkowany jest ciemnieszy, ale jest też dłuższy od pozostałych - 1150mm ze światłem 5.8, zakres 13.2-476mm przy f/2.4 też robi wrażenie, stąd taka cena...

fafniak 
Entuzjasta
Tetenalu

A najśmieszniejsze jest to że zoomiki fujinona HD które dostaliśmy do pracy są mocno....usterkowe ;)
a to rozkręcają się
a to backfocus ustawiać trzeba 2-3 razy dziennie
a to okazuje się że lewa strona kadru jest ostra a prawa jest "gdzieś" :mrgreen:
itp.
itd.
jak dotąd zawsze byłem zwolennikiem fujinonów tak teraz wolę canony - choć te ostatnie dają okropnie ciała przy pracy pod światło. (choć ultra szerokie fuji są nie do pobicia :) )

jaad75 
Klub Pierdzieli

fafniak, jakiego typu mocowanie jest w tego typu obiektywach? Bo chyba nie C-mount?

fafniak 
Entuzjasta
Tetenalu

:mrgreen: nie mam pojęcia - chyba 2/3" :mrgreen:
delikatnie mówiąc wisi mi to i powiewa i tak nie mam wpływu na to co się kupuje :razz:

jaad75 
Klub Pierdzieli

Nie no 2/3" to format matrycy/pole obrazowe. Ale montuje się je na jakiś bagnet, czy np. przykręca do korpusu na stałe? Nigdy nie widziałem kamery telewizyjnej bez obiektywu...

fafniak 
Entuzjasta
Tetenalu

Zasada mocowania jest podobna jak mocowania canona FD
ale o ile pamiętam to właśnie mocowanie określane jest też właśnie jako 2/3" - może na zasadzie standardu jaki obowiązuje w tego typu sprzęcie...czasem określany jest właśnei jako sony 2/3" bayonet :roll:

[ Dodano: Sob 26 Lut, 2011 20:54 ]
jak nie zapomnę to w poniedziałek zrobię zdjęcie :wink:

[ Dodano: Pon 28 Lut, 2011 17:14 ]

a poniżej w trochę większej rozdziałce

http://www.pbase.com/fafn...841117/original
ta kamera to starocie ale nie zmieniło się mocowanie

jaad75 
Klub Pierdzieli

Wysłany: Pon 28 Lut, 2011   

Dzięki - rozumiem, że te Fujinony w kwadratowych obudowach można podpiąć do tej kamery?

fafniak 
Entuzjasta
Tetenalu

Wysłany: Pon 28 Lut, 2011   

po zdemontowaniu wizjera - na 90% tak - tylko w tym wypadku to raczej kamerę podpina się pod szkło ;)
Ale te szkła to raczej "transmisja" używa do kamer podpiętych do wozu a tym samym mają trochę inne "body" bez recordera za to z wyjściem bodaj TRIAX

jakubkrawiec 
Nowy

Wysłany: Sro 02 Mar, 2011   

Zapomniałem o temacie, widzę że trochę się rozwinęło.
Ciekaw jestem czy wszyscy sobie zdają sprawę z wymiarów tych "prostokątnych" puszek Fuji ;)

jaad75 
Klub Pierdzieli

Wysłany: Czw 03 Mar, 2011   

jakubkrawiec napisał/a:
Ciekaw jestem czy wszyscy sobie zdają sprawę z wymiarów tych "prostokątnych" puszek Fuji ;)
Gdzieżby... :razz: Zwłaszcza, że wymiary można przeczytać w specyfikacji...

Odpowiedz do tematu