Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
jestem poczatkujący , szukam obiektywu do Nikona D40x, obiektywu, który sprosta wezwaniu wykonywania zdjęc ślubnych, portretowych, grupowych. co kupic potrzebuje w tym temacie pomocy
Jak dla mnie to podpadłeś. Bo ktoś kto robi zdjęcia ślubne wie czego potrzebuje. Ty (sądząc po pytaniu) raczej nie wiesz a ja takim ludziom doradzał nie będę bo psują rynek zaniżając ceny i jakość usług.
Jak dla mnie to podpadłeś. Bo ktoś kto robi zdjęcia ślubne wie czego potrzebuje. Ty (sądząc po pytaniu) raczej nie wiesz a ja takim ludziom doradzał nie będę bo psują rynek zaniżając ceny i jakość usług.
MM nie za ostro ? Może lukas nie chce robić ślubów zawodowo tylko od czasu do czasu znajomym (świadczyć o tym może także body) ... każdy kiedyś się uczył ... ale zgadzam się z tym że ktoś, kto chce robić zdjęcia ślubne zawodowo powinien wiedzieć czego potrzebuje... 17-55 f/2.8 to wybór optymalny ale myślę że Nikkor 18-70 mm F3.5-F4.5 G AF-S od biedy też może być...
Arv [Usunięty]
Wysłany: Sro 05 Wrz, 2007
5kbFlashMemory napisał/a:
MM napisał/a:
takim ludziom doradzał nie będę bo psują rynek zaniżając ceny i jakość usług.
Jest wolny rynek, jak ktoś chce mieć gorsze fotki za mniejszą cenę to może sobie zamówić je u lukasa a jak go stać to u MM...
Eh ta skrycie i wstydliwie marząca o socjaliźmie solidarność (społeczna).
MM również ma wolność wyboru i ma prawo odmówić, prawda ?
BTW: Zostałem zaproszony na ślub kolegi ze szkolnej ławy i chciałbym wspomóc zamówionego fotografa (filmowca?). Mam Tamrona 17-50 f/2.8, planuję pożyczyć SL580EX i chyba C50mm f/1.8 albo C85mm f/1.8.
Zupełnie nie wiem co zastanę bo to w jakiejś mieścinie daleeeko jest. Pozatym nigdy nie fociłem imprezy tego typu.
Jak się uda zapytam fotografa(filmowca) gdzie mogę być, żeby mu w paradę i kadr nie włazić.
1. Kupić dyfuzor ? Stofen?
2. Nie wiem jaki sufit będzie ale zakładam wysoki gotycki. Jak ustawić palnik ?
Stofen i na wprost ? Wbudowane karteczka z fresnelkiem (suxx) i ukosik ? Fajne efekty uzyskiwałem z folią bąbelkową ale wstydzę się publicznie ;-)
3. Planuję dać ISO 400-800 (zależy od oświetlenia tła) tryb M, przysłonę w okolicach 3,5 (GO), i 1/60sek. Jak będzie dużo światła (bez flasha) dam P, ale zewn. lampa zostanie do wspomagania AF.
a. Wystarczy 1/60 ? Gwałtownych ruchów chyba nie ma ?
4. Nastawiam się na krótkie ogniskowe (do 50mm) i mojego Tamrona. Czy stałka f/1.8 się przyda w kościele? Bardziej 50tka czy 85tka ? (tą drugą mógłbym potem jakiś portrecik strzaskać). Trochę się boję stałki w kościele zakładać ale zobaczę jak blisko będę. Czelności mi nie brakuje, więc pewnie wlezę księdzu na plecy i Pannie pod welon ;-)
5. Jakieś rady ?
Ślub to zbyt ważny moment, by oddawać go w ręce kogoś bez pewnych podstaw. Ja robiąc swój pierwszy ślub miałem obsługę aparatu w małym palcu a zdjęć też się już "troszkę" narobiłem a i tak miałem stracha jak jasna cholera, żeby tylko niczego nie spitolić. Cały czas się uczę i widzę ile mi jeszcze brakuje do najlepszych. Na nasze nieszczęście ludzie nie wiedzą jaki może być poziom i zadowalają się często tandetą wołającą o pomstę do nieba. Czasami ta tandeta jest oferowana przez "zawodowców" mających legalne firmy lub byłych kamerzystów (bo teraz jest trend na zdjęcia). Ostatnio jest wręcz natłok takich pytań na różnych forach, bo ludzie myślą, że jak kupią lustrzankę to są od razu tacy dobrzy, że mogą na tym zarabiać. Mnie to przeraża.
Ciekawe co zrobią jak padnie im nagle aparat albo lampa. Oczywiście drugiego body ani lampy nie mają. Jasnych stałek, które mogą uratować ślub bez lampy też nie mają. Pewnie walą mocno lampą na niskim ISO bo szumy (wygląda to potem koszmarnie). Zapewne w jpg i potem kolory są jakie są (WB).
Ja nie piszę tego bezpośrednio do autora tego wątku (to tak dla jasności). Piszę go dla ludzi, którzy mają zamiar zajmować się tym zarobkowo nie mając o tym zielonego pojęcia i zadających podstawowe pytania na forach. Niech najpierw zdadzą sobie sprawę z tego co chcą robić a nie myślą tylko o zyskach.
Reprterka ślubna to naprawdę ciężki kawałek chleba i trzeba mieć wyobraźnie i umiejętności na minimum przyzwoitym poziomie by coś dobrego z tego wyszło.
Arv [Usunięty]
MM napisał/a:
Ślub to zbyt ważny moment, by oddawać go w ręce kogoś bez pewnych podstaw.[...]Cały czas się uczę i widzę ile mi jeszcze brakuje do najlepszych. Na nasze nieszczęście ludzie nie wiedzą jaki może być poziom i zadowalają się często tandetą wołającą o pomstę do nieba. Czasami ta tandeta jest oferowana przez "zawodowców"[...]ludzie myślą, że jak kupią lustrzankę to są od razu tacy dobrzy, że mogą na tym zarabiać.[...] Piszę go dla ludzi, którzy mają zamiar zajmować się tym zarobkowo nie mając o tym zielonego pojęcia i zadających podstawowe pytania na forach.
MM nie przesadzaj:
1. ludzie nie są ostatnimi frajerami i pytają o portfolio (tylko nie wiedzą, że to się tak nazywa). A najczęściej polecają sobie fotografa nawzajem.
2. 80% pytających (idę o zakład) nie będzie na tym zarabiać bo lustrzanki teraz modne i mnóstwo osób je ma. Skoro już je mają i gdzieś idą to najczęściej chcą zrobić parę niekomercyjnych fotek licząc na jak najlepszy efekt. Na uroczystościach szkolnych synka 10% rodziców wyskakuje z lustrzaną, 15% z kamerą i 30% z kompaktem, reszta to mężowie i żony tych pierwszych, część z nich docykuje komórkami (sic). Na komunii (już na wiosnę ;-|) pewnie nie będzie się można dopchać do rozsądnego stanowiska bo nazbiera się jeszcze chrzestnych, wujków, dziadostwa itp.
Zgadzam się z Tobą MM w 100% W ostatnią sobotę sam podjąłem to wyzwanie (zdjęcia ślubu w kościele) oczywiście tylko i wyłacznie jako tło zawodowego fotografa i efektów nie jestem zbyt zadowolony Fociłem tylko bez lampy na mojej nowej 5D mając do dyspozycji 50/1,8 ; 85/1,8 i 100/2,8 i brakło niestety coś dłuższego (z 30D byłoby okey ale wówczas szumy byłyby mniej akceptowalne) a horror się zaczął gdy przez okno słońce oświetliło dokładnie tylko suknię panny młodej . Generalnie jasne stałki są bardzo dobre ale trzeba bardzo uważać na GO bo mi na niektórych fotach wyszła stanowczo za mała głębia i ostra jest panna młoda albo pan młody a z kolei szkła miałem za szerokie żeby zrobić tylko jedno z nich .Oczywiście fotografem ślubnym nigdy nie zostanę, potraktowałem ten ślub (obcych mi zupełnie ludzi) jako wyzwanie a jako amator musiałem je podjąć z czystej ciekawości
no coz z jednej strony reakcja MM jest nieco za ostra zwlaszcza ze pytajacy nie zdradzil szczegolow - moze np kolega go poprosil zeby porobil fotki u niego na slubie.
z drugiej strony wiem cos na temat zanizania cen i psucia rynku (akurat nie fotograficznego) i rozumiem to wzburzenie.
a odpowiadajac na pytanie z tematu to przedmowcy w swojej dyskusji zawarli juz kilka rad i jak widzisz sprawa nie jest taka prosta ze kupuje sie szklo i robi sie dobre fotki na slubie.
idelanie jest miec 2 body, kilka szkiel i dobra lampe albo nawet dwie.
Arv [Usunięty]
protazy napisał/a:
Zgadzam się z Tobą MM w 100% :) W ostatnią sobotę sam podjąłem to wyzwanie (zdjęcia ślubu w kościele) oczywiście tylko i wyłacznie jako tło zawodowego fotografa i efektów nie jestem zbyt zadowolony :(
Tyy, a powiedz:
Jak blisko można podejść ? Może zamienić się z kolegą i pożyczyć mu 17-50 a wziąć 28-75 ?
Ja doświadczenia w tej kwestii mam małe, ale oprócz jasnego standardowego zooma
(typu 17-55 f/2.8 ) bardzo mile mi się pracowało z 70-200 f/2.8. Kilka ładnych portretów
młodych i gości udało się zrobić. Można przy tym stać dalej, nie rzucać się w oczy i
ustrzelić bardziej naturalne zachowania.
Moich rad nie musicie traktować poważnie, bo nie do końca byłem zadowolony z efektów, które uzyskałem. Jednak zdecydowanie bardziej lubię fotografować przyrodę, krajobrazy i niebo niż ludzi.
Tyy, a powiedz:
Jak blisko można podejść ? Może zamienić się z kolegą i pożyczyć mu 17-50 a wziąć 28-75 ?
Jakie ogniskowe były najbardziej użyteczne ?
Myślę, że T28-75 będzie lepszy niż 17-50, gdyż w kościele jest wystarczająco dużo miejsca żeby objąć na cropie nim wszystkich weselników a jest wystarczająco długi żeby zza ołtarza objąć tylko parę młodą, ideałem byłby chyba 24-105L na cropie bo choć troszkę ciemny ma solidną stabilizację a w trakcie ceremonii nikt zbyt gwałtownych ruchow nie wykonuje (no chyba że ksiądz jak mu wejdziesz w pole widzenia wiernych ), ja mój tylko na chwilę podpiąłem dla objęcia wszystkich weselników. Głównie brakowało mi (jak już Arek pisał) coś z zakresu 70-200 i niekoniecznie z 2,8 wystarczyłby mi ten z 4 ale IS i niestety wiem że muszę go nabyć
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 9