Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Nikon 3100, 5000 czy D90, albo Canon?
Autor Wiadomość
mirko-slavko 
Nowy

Wysłany: Nie 06 Mar, 2011   Nikon 3100, 5000 czy D90, albo Canon?

Witam
Proszę o sugestie.
Jestem raczej początkujący, do tej pory mam Nikona - analoga i jestem zadowolony. Jestem człowiek starej daty - zdjęcia lubię oglądać głównie wywołane, w albumie (oczywiście w przypadku posiadania cyfrówki proporcje zrobionych a wywołanych zdjęć się zmienią). 80% zdjęć powstaje na wakacjach - głównie góry i plener, a także portrety i miasta. Pozostałe 20% to imprezy głównie domowe, występy w przedszkolach itp.
Oprócz analoga córka ma też jakąś cyfrówkę Canona, trochę można w niej coś więcej ustawić niż tylko wybrać tryb auto.

Do tej pory obiektyw o ogniskowej 27-100 w miarę wystarcza, przydałoby się więcej w górnym zakresie.

Moje typy jak w temacie 3100D + 18-105 VR, 5000D + 18-105 VR lub D90 + 18-105VR.
Jak widać przeznaczyć teoretycznie mogę do około 3500, co nie znaczy, że muszę poruszać się w górnej kwocie.

Po co mi lustrzanka? Bo mam teraz analogową i doceniam możliwość pogrzebania w ustawieniach, manualny wybór pól ostrości (tu ważńy jest szybki dostęp w menu) i szybkość zooma - mam na myśli przewagę ruchu ręką, a nie oczekiwanie na silniczek.

Mam też dziwne "nielustrzankowe" zachcianki - waga jak najmniejsza, nie chcę nosić 2 obiektywów, nie chcę za parę lat zmieniać, bo mi się znudzi, czy nie spełni oczekiwań - to ma być zakup na wiele lat. Przy okazji z racji np przedszkolnych występów - nagrywanie filmów wskazane.

Czy w moim przypadku kupno np D90 ma sens? Może Canon? Proszę o opinie.

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Nie 06 Mar, 2011   

Skoro
mirko-slavko napisał/a:
do tej pory mam Nikona - analoga i jestem zadowolony.
.. to..
mirko-slavko napisał/a:
D90 + 18-105VR.

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

mirko-slavko napisał/a:
zachcianki - waga jak najmniejsza, nie chcę nosić 2 obiektywów, nie chcę za parę lat zmieniać, bo mi się znudzi, czy nie spełni oczekiwań - to ma być zakup na wiele lat. Przy okazji z racji np przedszkolnych występów - nagrywanie filmów wskazane.

Czy w moim przypadku kupno np D90 ma sens?

Nie.Kup D3100+18-105VR.
Najlżejszy,najnowszy,ma najlepszy zapis video.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

mirko-slavko, a jakie masz szkła nikkora?

devgru 
Początkujący
Pan Prezes :]

Jakie masz obiektywy z tego analoga?
Jeżeli coś ciekawego, co wymaga śrubokręta, to d90. Jeżeli nie, to d3100, bo... jest mniejszy, a to dla Ciebie ważne(jak napisałeś).

mirko-slavko 
Nowy

Mam jedynie zwykłe 28-100 1:3,5-5,6 G
W czym 3100D jest lepszy w filmowaniu od D90?
Waga jest o tyle istotna, że w dużym stopniu aparatu będzie używać także moja żona, a raczej oboje wielkich dłoni nie mamy. Ale to jeszcze muszę sprawdzić organoleptycznie, bo różnica około 200g to niemało.
Przy okazji proszę o wyjaśnienie stwierdzeń, że autofocus w trybie video nie działa. Ostrość nastawiam ręcznie - pokrętłem manualnej ostrości? A co z zoomem? Dziś nagrywam na cyfrowym Canonie czasem krókie filmiki i jest ok, wiadomo jakość jest jaka jest, ale czy to można porównać jakoś w obsłudze? W lustrzance nagrywanie będzie bardziej upierdliwe?

devgru 
Początkujący

Tak, ostrość ustawiasz pokrętłem do zmiany ostrości. Nie działa Auto Focus.
Zoom? To przecież lustro z obiektywem, a nie małpka - tylko ręcznie :)

D90 - 1280x720
D3100 - 1920 x 1080

Co co wagi... sprawdź w jakimś sklepie organoleptycznie.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

mirko-slavko napisał/a:
W czym 3100D jest lepszy w filmowaniu od D90?
Nagrywa FullHD i ma jakiś tam AF podczas filmowania.
mirko-slavko napisał/a:
aga jest o tyle istotna, że w dużym stopniu aparatu będzie używać także moja żona, a raczej oboje wielkich dłoni nie mamy.
No to faktycznie lepszy D3100, choć nie będziesz miał z nim AF z tym szkiełkiem swoim. Za to D90 już będzie normalnie AFem kręciło..
mirko-slavko napisał/a:
rzy okazji proszę o wyjaśnienie stwierdzeń, że autofocus w trybie video nie działa.
No po prostu aparat sam jej nie ustawia.
mirko-slavko napisał/a:
Ostrość nastawiam ręcznie - pokrętłem manualnej ostrości? A co z zoomem?
Ostrość ręcznie, zoom też ręcznie...
mirko-slavko napisał/a:
W lustrzance nagrywanie będzie bardziej upierdliwe?
W porównaniu do kamer - tak.

devgru 
Początkujący

Dodam jeszcze, że nagrywanie z działającym AF ma ten minus, że przy niektórych obiektywach nagrywa się dźwięk silniczka podczas automatycznego ostrzenia.
http://www.youtube.com/watch?v=yYAQEj_uqc8
Dlatego lepiej jest ostrzyć ręcznie :)

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Wysłany: Pon 07 Mar, 2011   

devgru napisał/a:
Dlatego lepiej jest ostrzyć ręcznie :)
Nie tylko dlatego... :wink:

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Wysłany: Pon 07 Mar, 2011   

Jeśli D90 nie okaże się zbyt duży/ciężki to do robienia zdjęć jest to lepsza propozycja, choć filmik też się da nim nakręcić.
Do tego 18-105VR i 35/1.8 lub 50/1.8 w zależności od preferencji.

mirko-slavko 
Nowy

Wysłany: Sro 13 Kwi, 2011   

Wracam do tematu, bo dla mnie cały czas aktualny. Kasa jest, z wyborem bardzo mi się nie spieszy - powiedzmy, że wystarczy mi miesiąc przed wakacjami, żeby względnie opanować podstawy, więc jeszcze chwilę mam na wybór. Czytam dużo i oczywiście mętlik większy.
Ostatni faworyt Nikon d3100 + 18-105VR został wyparty przez d5100 z tym samym szkłem, ale jak zobaczyłem cenę tj 3700, to trochę przesada i za duża różnica. Poza tym to, co uważałem za atut w przypadku d3100 - kręcenie filmów z autofokusem, zaczynam zastanawiać się, czy brak manualnej regulacji to jednak nie wada.
Skłaniam się nieśmiało ku Canonie 550d + 18-135IS - cenowo pomiędzy d3100 a d5100, chyba lepsze filmowanie, obiektyw (?) co do zdjęć to rozstrzygnięcia nie ma - każdy swoje będzie chwalił. Co do tego jak mi to leży - a wszystko mi prawie dobrze leży ;)
Jeszcze chwilę się pozastanawiam, jakby co zapraszam do dalszych sugestii.

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Można w tym wypadku powiedzieć, że cena odpowiada wartości korpusów, bo ja ustawiłbym je w/g następującej kolejności (najwyżej ten, który wydaje mi się najciekawszy)
D5100
500D
D3100

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

No i trzeba pamiętać, że cena D5100 to na razie tylko cena sugerowana... Jeszcze go w sprzedaży nie ma. A jak już będzie to pewnie z każdym tygodniem będzie spadać ;)

FuzBal 
Rozmowny

ale ja nie sadze ze do wakacji zejdzie ponizej ceny d90 a w takim wypadku wiadomo co lepiej brac... :D

Odpowiedz do tematu