Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Wto 22 Mar, 2011
Zrobiłem testy Sigmy 1.4 50mm - Front Focus
Autor Wiadomość
windman 
Nowy

Wysłany: Sob 19 Mar, 2011   Zrobiłem testy Sigmy 1.4 50mm - Front Focus

Witam,

Jako, że to mój pierwszy post u Was, to na wstępie Wszystkich witam!

Do Nikona d60 kupiłem Sigmę 1.4 50mm. Po kilku próbnych zdjęciach wydawało mi się, że obiektyw ma niewielki "front focus". Przeprowadziłem testy i faktycznie front focus jest. Niestety brak mi doświadczenia aby oszacować, czy nadaje się to do kalibracji (wysyłka obiektywu wraz z body do Sigmy, Obiektyw jest nowy, wiec kalibracja powinna zostać przeprowadzona w ramach gwarancji). To mój pierwszy obiektyw z tego typu problemem i nie wiem czy mam do czynienia z mocnym 'front focusem'. Posiadam jeszcze jedna Sigme i kitowy Nikkor - oba sa OK.

Prosiłbym o Wasze opinie, czy powinienem wysłać obiektyw do kalibracji, oraz o uwagi odnośnie serwisu Sigmy.
Poniżej linki do fotek z testu:

http://szymek.site90.net/sigma/1.4.jpg
http://szymek.site90.net/sigma/1.8.jpg
http://szymek.site90.net/sigma/2.2.jpg
http://szymek.site90.net/sigma/3.2.jpg
http://szymek.site90.net/sigma/4.5.jpg

Za pomoc z góry dziękuję!
Ostatnio zmieniony przez Wujek_Pstrykacz Sro 23 Mar, 2011, w całości zmieniany 1 raz  

Reklama

ophiuchus 
Optyczny

Wysłany: Sob 19 Mar, 2011   

Nigdy nie miałem obiektywu Sigmy ani jakiejkolwiek potrzeby kalibracji, ale wygląda z sampli, że tak naprawdę to problem widać przy maksymalnie otwartej przysłonie. Myślę, że kalibracja załatwiłaby sprawę. Ciekawe tylko czy po tym zabiegu nie pojawi się np back focus :D A sprawdzałeś może z różnych odległości?

P_M_ 
Maniak

Na jednych samplach jest, a na innych nie ma. Nie dowierzalbym tej karcie. Zrobilbym cos takiego, jak ma Arek. Jest pewniejsza.
Te fotki o niczym nie swiadcza. Rownie dobrze moze to byc poruszenie aparatu podczas wciskania spustu. U wielu sie zdaza. Rob ze statywu i z pilotem.

windman 
Nowy

P_M_ napisał/a:
Zrobilbym cos takiego, jak ma Arek. Jest pewniejsza..

prosiłbym o trochę szczegółów

P_M_ napisał/a:

Te fotki o niczym nie swiadcza. Rownie dobrze moze to byc poruszenie aparatu podczas wciskania spustu. U wielu sie zdaza. Rob ze statywu i z pilotem.

Oczywiście testowałem na statywie i z pilotem.
Front Focus widać na wszystkich samplach. Im wyższa liczba przysłony tym efekt jest słabszy ale to przecież normalne (zwiększa się głębia ostrości).

Aparat był ustawiony pod katem 45 stopni do karty, odleglosc ok. 40cm.

Front Focus w Sigmach pojawia się często. Producent na stronie podaje, że gdy trafi nam się taki egzemplarz to możemy wysłać obiektyw razem z body do producenta.
Miałem nadzieję, że ktoś mógłby się podzielić uwagami na temat serwisu Sigmy i czy sa oni faktycznie w stanie taki obiektyw poprawic...

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

windman napisał/a:
prosiłbym o trochę szczegółów
LensAlign ?

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

windman napisał/a:
Na takiej karcie nic pewnego nie określisz. Zbuduj sobie domową wersję Lens Align, czyli rób pionowy cel (np. gruba książka w jasnej okładce z dużą ilością tekstu, czy pudełko z nadrukami), a obok ustaw nachyloną pod kątem 45 stopni linijkę (równolegle do osi obiektywu, przód niżej tył wyżej), tak, by jakaś wartość na linijce odpowiadała dokładnie płaszczyźnie na którą ostrzysz. Ustaw oś obiektywu prostopadle do płaszczyzny ostrzenia (czyli ścianki pudełka, bądź powierzchni okładki). Po zrobieniu zdjęcia położenie GO odczytasz z linijki.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

windman, tak sobie patrzę na tę fotkę z f/1.4 i wydaje mi się, że zbyt blisko aparat był tablicy testowej. GO wychodzi jakieś 12mm co by odpowiadało odległości ostrzenia 80cm

P.S
Robienie na innych przysłonach nie ma sensu - przecież aparat ostrzy tylko na pełnej dziurze ;)

Sunders 

windman napisał/a:

hijax_pl napisał/a:
zbyt blisko aparat był tablicy testowej

Nic dziwnego.Minimalna odległość ostrzenia tego obiektywu, to 45cm.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Sunders, właśnie dlatego piszę, że coś mi nie pasuje ;)

windman 
Nowy

Wysłany: Nie 20 Mar, 2011   

hijax_pl napisał/a:
Sunders, właśnie dlatego piszę, że coś mi nie pasuje ;)

no to jeszcze jeden test (wiem, że te moje testy sa totalnie nieprofesjonalne, ale za to sa powtarzalne, za każdym razem wynik wskazujacy na front-focus).

Tym razem aparat również stał na statywie (wysokość równa wysokości czerwonej taśmy), odległość od czerwonej taśmy klejącej 80cm, migawka wyzwalana pilotem. Zielony kwadracik pokazuje gdzie celowałem AF.

Pierwsze zdjęcie z ostrościa jaka ustawił AF.
W przypadku drugiego zdjęcia, dokręciłem minimalnie pierścien ostrości.

Zdj.1.

Zdj.2.

Po wytłaczanych napisach na taśmie widać, że drugie zdjęcie jest znacznie ostrzejsze!

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Uwaga generalna: test się robi z odległości ok 25x ogniskowa - w przypadku obiektywu 50mm zalecana odległość ostrzenia jest 1.25m
windman napisał/a:
Po kilku próbnych zdjęciach wydawało mi się, że obiektyw ma niewielki "front focus". Przeprowadziłem testy i faktycznie front focus jest.
Zgadza się.
windman napisał/a:
Niestety brak mi doświadczenia aby oszacować, czy nadaje się to do kalibracji (wysyłka obiektywu wraz z body do Sigmy,
Jak dla mnie BF jest minimalny i nie powinien przeszkadzać w normalnym użytkowaniu ;) Oczywiście możesz spokojnie wysłać do kalibracji - by była darmowa potrzebujesz oryginalnej, polskiej gwarancji Sigmy. Co do jakości tej operacji nie będę się wypowiadał - sam nic nie wysyłałem do nich, ale są na forum osoby, które korzystały z tej opcji.

jaad75 
Klub Pierdzieli

hijax_pl napisał/a:
Uwaga generalna: test się robi z odległości ok 25x ogniskowa - w przypadku obiektywu 50mm zalecana odległość ostrzenia jest 1.25m
A tu przypadkiem nie chodzi o wielkość celu?
hijax_pl napisał/a:
Jak dla mnie BF jest minimalny i nie powinien przeszkadzać w normalnym użytkowaniu ;)
Niewielki FF na takim dystansie może przekładać się na znacznie większy na większej odległości.

cybertoman 
Optyczny
AmatorFotografowania

Wysłany: Pon 21 Mar, 2011   

hijax_pl napisał/a:
Uwaga generalna: test się robi z odległości ok 25x ogniskowa
Skad to masz? Jest jakies uzasadnienie?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

cybertoman napisał/a:
Ponieważ praca układów AF nie jest liniowa, a korekcja dokonywana jest w jednym punkcie - niepisana zasada jest taka, że autofocus powinno się testować na odległościach "pracy", do której obiektyw jest konstruowany, albo na której zamierzamy z reguły go używać ;)

jaad75 
Klub Pierdzieli

cybertoman napisał/a:
Tak zalecają twórcy LensAlign. Canon mówi o odległości 50x ogniskowa, co moim zdaniem jest logiczniejszym, ale wymaga troche większych "narzędzi"...

Odpowiedz do tematu