Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Czy jest jakiś program,który będzie mi pokazywał szczegóły zrobionego zdjęcia ?
Chodzi mi o to,że jak wykonam fotkę,to w aparacie mogę podejrzeć ISO, przysłonę itd., ale jak wrzucę już na kompa to nie. A chciałabym takie rzeczy móc podejrzeć na kompie.
w aparacie mogę podejrzeć ISO, przysłonę itd., ale jak wrzucę już na kompa to nie.
A jaki problem?
Przecież każdy system operacyjny czyta właściwości wykonania zdjęcia.
Przykładowo dla XP, wystarczy na zaznaczonym pliku przycisnąć prawy klawisz myszki, otworzy się menu kontekstowe, wybrać na dole [Właściwości], potem w otwartym okienku przejść do zakładki [Podsumowanie] i dalej [Zaawansowane]. Mamy tam wszystko, co potrzebne do identyfikacji zdjęcia.
hydra [Usunięty]
Wysłany: Nie 20 Mar, 2011
A jeszcze prościej - googlowa Picasa. Posortuje, poda wszystkie dane i pozwoli na bardzo podstawową obróbkę.
Polecam ACDSee w dowolnej wersji, nawet sprzed 2-3lat.
Podgląd parametrów przy jakich jest wykonane zdjęcie najlepiej jest mieć w przeglądarce zdjęć.
ACDSee to dla mnie optymalny program.
Szkoda czasu na wchodzenie w dodatkowe programy tylko do analizy EXIFa, lepiej mieć to w przeglądarce.
Najczęściej używam następujących funkcji tego programu:
-powiększanie zdjęć na ekranie
-zmiana rozmiaru plików
-zmiana nazw plików (musi być automat do zmiany nazwy np 300plików)
-podglą EXIFa
-podgląd RAWów
-przenoszenie plików i katalogów
-system klasyfikacji zdjeć
Warto od razu zaprzyjaźnić się z porządną przeglądarką bo to najlepszy przyjaciel fotografa.
Co może być przyczyną, że po zamieszczeniu zdjęć na www nie widać parametrów w jaki zostało wykonane? Na kompie we właściwościach wszystko jest ładnie opisane.
Co może być przyczyną, że po zamieszczeniu zdjęć na www nie widać parametrów w jaki zostało wykonane? Na kompie we właściwościach wszystko jest ładnie opisane.
niektóre portale z automatu usuwają exify, nie ma w tym nic nadzwyczajnego. Czy inne zdjęcia na tym portalu mają dane exif ?
hijax_pl, Mam jakąś wtyczkę do Firefoxa, która pokazuje
kozidron, Zdjęcia mam na Picasa i być może jest tak jak piszesz, że "oni" usuwają, bo przy innych, nie moich fotach też mi wyskakuje "no meta data found"
Zdjęcia mam na Picasa i być może jest tak jak piszesz, że "oni" usuwają,
Picasa ma to do siebie, że samodzielnie, bez pytania skaluje zdjęcia do wielkości okna przeglądarki - takie zdjęcie nie ma exifa z definicji. Możesz sobie sprawdzić - jeśli w linku do grafiki, przed nazwa pliku jest /sXXX/ - gdzie XXX jest rozmiarem obrazka - znaczy to, że Twoje zdjęcie zostało zmielone przez serwis picasaweb.
Po prostu powiększ wtedy, ltzn otwórz w innym oknie kopiując adres do fotki , ale wycinając tą część z sXXX
Ostatnio zmieniony przez hijax_pl Czw 23 Cze, 2011, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9