Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Lustrzanka do pracy
Autor Wiadomość
nesta 
Początkujący

Wysłany: Sro 30 Mar, 2011   Lustrzanka do pracy

Witam,

zajmuje sie zawodowo fotografia (moda, okolicznosciowe imprezy, wnetrza itp, generalnie wolny strzelec przyjmujacy roznego rodzaju zlecenia).

Do tej pory pracowalem na Canonie 40D, Tamronie 17-50 (praktycznie 80% czasu korzystam z niego) i stalkach 50 i 85.

Wydaje mi sie, ze przyszla pora na wymiane body i glownego szkla. Nie siedze w nowinkach, nie orientuje sie zbyt dokladnie jakie body sa obecnie na topie, jak sie maja w stosunku cena/jakosc, ktory da rzeczywiscie zauwazalna przewage nad dotychczasowym zestawem. Stad pytanie do Was. A moze zmiana systemu na Nikon-a ?

Ale przede wszystkim budzet... 40tke i tego tamrona powinienem chyba sprzedac razem za ok 2 tys, do tego ok 6 tys wlasnych srodkow. W sumie mamy 8 tys zl na aparat i szklo z uniwersalnym zakresem ogniskowych.

Opcji jak to zwykle bywa jest kilka...
Myslalem o 7D + 24-70 2.8f (choc nie wiem czy sie zmieszcze w moim budzecie) ewentualnie Mark II i jakis tanszy obiektyw, ewentualnie zostac jeszcze przy 40D, a reszte wladowac w szklo. Choc puszka mnie juz mocno ogranicza, przydaloby sie cos z wieksza matryca aby bezpieczniej poruszac sie w wiekszych formatach w grafice.

Nie wiem jak z Nikonem, nie orientuje sie w tym zupelnie.

Dziekuje za pomoc i wszelkie rady, pozdrawiam :)

Reklama

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

Wysłany: Sro 30 Mar, 2011   

nesta napisał/a:
A moze zmiana systemu na Nikon-a ?
a jakie widzisz przesłanki ku takiej decyzji?

nesta napisał/a:
Choc puszka mnie juz mocno ogranicza, przydałoby sie cos z większa matryca aby bezpieczniej poruszac sie w wiekszych formatach w grafice.
no to moze zatem 5d mark II ? ja osobiście w tym kierunku bym szedł.jeśli mowa o budżecie łącznym około 8 tys to kupisz nowe body , a używane jeszcze taniej. pytanie tylko czy wystarczą Ci szkła z którymi zostaniesz czyli 50 i 85...

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

Cytat:
zajmuje sie zawodowo fotografia
Ja na Twoim miejscu miałbym docelowo 2 aparaty i 40D sugeruję pozostawić sobie.
nesta napisał/a:
do tego ok 6 tys wlasnych srodkow.
Troche jednak mało aby zdecydowanie podnieść poziom sprzętowy, chyba, że mówimy o drugim aparacie z matrycą APS-C, typu 60D, czy 7D.
nesta napisał/a:
Myslalem o 7D + 24-70 2.8f
Nie będziesz miał w ogóle szerokiego kąta. :sad:
Obiektyw 24-70/2.8L przydałby się do Twoich zastosować ale na matrycy FF, czyli np. 5D.
Ostatnio zmieniony przez B o g d a n Sro 30 Mar, 2011, w całości zmieniany 1 raz  

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Jeśli chciałbyś zostać przy małych matrycach, to obecnie wartym rozważenia wydaje mi się Nikon D7000 (3600 zł), do tego Sigma 17-50 OS HSM (2600 zł) oraz dwa Nikkory (50/1.3 i 85/1.8) razem za 2610 zł. Wszystko wyjdzie za 8800 (oczywiście sprzedajesz stałki Canona i jeszcze Ci starcza na jakieś drobiazgi). Masz ten sam zestaw ogniskowych a do tego dużo lepszą jakość obrazowania z nowszego korpusu i lepszego obiektywu standardowego.

Jeśli zaś ciągnie Cię w stronę FF Canona, to oczywiście stałki 50 i 85 warto zostawić a za resztę kupić 5dII z 24-105IS (trochę ponad 10000 zł), lub 5dII i Sigmę 24-70 (podobna cena łączna).

nesta 
Początkujący

Dzieki ;) Troche poczytalem testow, np. o 7D i rzeczywiscie roznica z 40D nie jest tak duza jak roznica w ich cenie (a co wiecej 50D ma nad 7-ka przewage w niektorych elementach). W Canonie realnym skokiem bylby chyba teraz zakup Marka II.
A co sadzicie o wspomnianym Nikonie D300s ? Z tego co widzialem ma dobre opinie odczulbym roznice z 40tka?

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

nesta napisał/a:
A co sadzicie o wspomnianym Nikonie D300s ? Z tego co widziałem ma dobre opinie odczułbym roznice z 40tka?
w użytkowaniu raczej tak, w jakości zdjęć już niekoniecznie, bo diametralnych roznic nie ma. realnym skokiem jakościowym będzie przejście na 5d mak II . moim zdaniem zmiana apsc na kolejne apsc nie warta kasy... no chyba ze uzywalbys jakiegos juz wiekowego body , wtedy warto. ale 40D az tak starym aparatem nie jest ;)

nesta napisał/a:
W Canonie realnym skokiem bylby chyba teraz zakup Marka II.
zgadza sie :)

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

d300s da skok raczej pod względem ergonomii czy pracy AF. Realny skok w jakości obrazowania zapewnia D7000 i 5dII.

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

nesta napisał/a:
ewentualnie Mark II i jakis tanszy obiektyw

Pomyśl o zestawie: Mark II+tamron SP AF 28-75f/2,8 XR Di LD Makro.

nesta 
Początkujący

Wysłany: Czw 31 Mar, 2011   

Załóżmy, że wstrzymam się na chwile z nowym body, ale słuchajcie jak z obiektywem..

Tamron jest okej, ostry, ładnie myje itp, ale jakby to powiedzieć nie jest zbyt... miodny (jeśli można użyc takiego określenia), nie ma tego czegoś co ma np. stalka 85 f /1.8, ktorą również używam. Nie wiem jak to okreslic, ale jest bardziej plastyczna, postaci maja glebie, zyja. Generalnie nie lubie robic zdjec ludzi Tamronem.

I proste pytanie, jest Canonowskie szklo z podobnym zakresem ogniskowych do Tamrona, o plastyce obrazu, jakosci porownywalnej lub lepszej z ta stalka 85 ?

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

nesta napisał/a:
I proste pytanie, jest Canonowskie szklo z podobnym zakresem ogniskowych do Tamrona, o plastyce obrazu, jakosci porownywalnej lub lepszej z ta stalka 85 ?
jesli pytasz o ten model :
Sunders napisał/a:
tamron SP AF 28-75f/2,8
to jest wyzej wspomniany Canon 24-70 2.8 . ale czy lepiej rozmywa tego nie wiem...

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

nesta napisał/a:
Tamron ........., nie ma tego czegoś co ma np. stalka 85 f /1.8, ktorą również używam. Nie wiem jak to okreslic, ale jest bardziej plastyczna, postaci maja glebie, zyja.
Jest oczywiste, że 85mm f/1.8 da Ci dużo lepsze rozmycie tła od 50mm f/2.8 i dlatego możesz mieć wrażenie tzw. lepszej plastyczności. :wink:

nesta napisał/a:
Według mnie EF24-70/2.8L może startować w zawody, oczywiście w zakresie jakości rozmytego tła od f/2.8, bo jasnością tej stałki przecież nie dogoni. Zresztą popatrz na poniższy "portrecik z rekwizyt'ami" Może pomoże Ci pdjąć decyzję. :smile:

@70mm, f/3.2, 5DMkII

kozidron
[Usunięty]

Cytat:

z zoomem nigdy nie będziesz miał takiego bokehu jak ze stałką, odpowiednikiem tamrona u canona jest 17-55is/2.8 ale cena inna za to jest lepszy af.

nesta, jak szukasz tej "osławionej plastyki" to przestań ogladać się na zoomy.

B o g d a n ale na FF masz "inne rozmycie" na 24-70 niż na aps-c pod który ten obiektyw miałby być docelowo podpinany.

Odpowiedz do tematu