Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Sigma 10-20 mm f3.5 EX HSM (Nikon)
Autor Wiadomość
czareks
[Usunięty]

Wysłany: Wto 24 Maj, 2011   Sigma 10-20 mm f3.5 EX HSM (Nikon)

Dzień dobry,
niedawno zakupiłem ten obiektyw w sklepie internetowym. Pierwszy miał paproch za przednią soczewką, więc odesłałem. Przyszedł drugi, czysty. Jednak przy ogniskowej 10 mm widać, że listki przysłony nie otwierają się całkowicie. Jest to w dodatku zjawisko niesymetryczne -- z jednej strony listki otwierają się do końca, z drugiej nie. Czy to normalne? We wcześniejszym egzemplarzu nie zwróciłem na to uwagi. Przy 20 mm problemu nie widać.
Pozdrawiam
CzarekS

Reklama

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Wto 24 Maj, 2011   

Nie jest to normalne, choć chętnie bym zobaczył jak to wygląda.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

I pewnie daje jajczany bokeh ;)

czareks
[Usunięty]

Trudno chyba mówić o bokeh przy takim kącie, bo głębia ostrości jest wielka (chyba że przy fotografowaniu z bardzo bliska i odległym tle), ale ta przysłona mnie niepokoi. Niedawno też zakupiłem sigmę 70-200 mm f2.8 EX HSM II i tam z kolei przysłona domyka się niezbyt symetrycznie, ale uznałem, że może to już taka uroda przysłon. Ponadto od czasu do czasu coś nie styka na łączach, przeczyszczenie spirytusem pomogło na kilka dni. Ten sam problem komunikacji z aparatem (D90) miewam zresztą z sigmą 24-70 mm f2.8 EX Macro. Od czasu do czasu przysłona domyka się sama i aparat głupieje.

moronica 
Temu Panu już podziękujemy

Pomogła: 106 razy

listki zdecydowanie powinny przymykac sie symetrycznie, jesli tak nie jest to pewnie cos je blokuje albo blokuja sie o siebie nawzajem. niczego takiego nie zauwazylam ani w moim tamronie ani w tokinie. moze czas dac sobie spokoj z sigma skoro raz po raz sa problemy?

komor 
Moderator

czareks, napiszesz co to za sklep wysyła Ci takie sztuki?

czareks
[Usunięty]

24-70 kupiłem w 2008 r. w Sapporo, w sklepie podobnym do naszego MM, tak że miałem okazję go najpierw dotknąć. Po kilku dniach byłem już w Europie, a gwarancja na szkła obowiązuje tylko w Japonii (także Nikkora i Canona, z tego, co pamiętam). Na korpusy jest międzynarodowa. Generalnie jednak jest dobrze, zrobiłem tym szkłem dużo fajnych zdjęć.
70-200 kupiłem w niemieckim sklepie internetowym, digimas.com.
10-20 kupiłem w niemieckim sklepie internetowym wexcameras.de, ale przyszedł z Anglii, bo to firma międzynarodowa. Na ich angielskiej stronie kupiłem też kiedyś zestaw studyjny bowens gemini. Jeden statyw miał obity lakier, jeden reflektor miał małe wgniecenie, jedna żarówka pilotująca była spalona. Zarówkę przysłali, kiedy poprosiłem.
Mam jeszcze sigmę 50 mm 2.8 EX (makro 1:1), którą kupiłem używaną na allegro.pl i z tą problemów nie pamiętam (no, może poza back focusem, który jednak z D90 mam także przy 24-70), ale mało go używałem z D90. Wcześniej przez parę lat cykałem tylko z N70 i N80 (F70 i F80), bo bardzo lubię slajdy. Nie wiem, może to mój D90 ma jakieś problemy ze stykami.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

czareks napisał/a:
a gwarancja na szkła obowiązuje tylko w Japonii (także Nikkora i Canona, z tego, co pamiętam). Na korpusy jest międzynarodowa.
To może jakieś specjalne regulacje, bo właściwie to jest odwrotnie - na szkła dostaje world-wide, a na korpusy europejską tylko i musi być faktura polska by serwis uznał.

Odpowiedz do tematu