Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Nikon D5100, Canon 600D czy Sony Alpha DSLR-A580?
Autor Wiadomość
Unidentified 
Nowy

Wysłany: Nie 29 Maj, 2011   Nikon D5100, Canon 600D czy Sony Alpha DSLR-A580?

Witam.

Zamierzam nabyć swoją pierwszą lustrzankę i szczerze mówiąc poza informacjami przeczytanymi na internecie nie mam na ich temat żadnego pojęcia. Myślę że fachowcy fotografii z tego forum coś mi w tym kierunku doradzą.

Może napiszę nad czym myślę:
Potrzebuję lustrzankę z możliwością kręcenie filmów, najlepiej full HD. Jako że będę od czasu do czasu kręcił filmy wydaje mi się że odchylany ekran się w tym przypadku przyda (no chyba że się mylę?). Tutaj jednak pytanie, jak się ma kręcenie filmów lustrzanką do kręcenia filmów kamerą? Czy to wszystko się ustawia w takich lustrzankach ręcznie nawet ostrość i czy to działa tak sprawnie jak w przypadku kamer? Wiem że lustrzanka służy do robienia zdjęć a kamera do kręcenia filmów jednak jeżeli posiada taką możliwość to czemu by jej od razu nie posiadać.

Według tego co znalazłem to są moje sugerowane typy lustrzanek z taką możliwością za rozsądną cenę:
-Nikon D5100
-Canon 600D
-Sony Alpha DSLR-A580

Oczywiście to są tylo moje typy, może jako fachowcy doradzicie coś innego.

Niestety nie mam pojęcia jak dobrać obiektyw bo szczerze mówiąc trochu tego do wyboru jest a te wszystkie parametry nic mi nie mówią :)

Cena jaką jestem w stanie przeznaczyć to około 4000 zł. Oczywiście w tej cenie oczekuje lustrzankę + obiektyw(y), ewentualnie jakieś inne akcesoria.

Co będę fotografował:
W zasadzie to wszystko :) Głównie będzie przeznaczony oczywiście w podróżach, jednak jeżeli coś ciekawego się nawinie to czemu by temu zdjęcia nie pstryknąć. Oczywiście dobrze by było żeby robił dobre zdjęcia w ciemnych pomieszczeniach lub przy sztucznym świetle.

Rozumiem że zapoznanie się z takim sprzętem będzie trochu trwało i pierwsze zdjęcia nie będą wychodziły jednak zamierzam spróbować własnych sił z takim sprzętem.

I teraz jeszcze jedno pytanie na koniec:
Czy lustrzanki nadają się do robienia zdjęć pod wodą, np gdy się nurkuje? Szczerze mówiąc jak widzę tą masę przycisków i pokręteł na takiej lustrzance to zastanawia mnie jak tym wszystkim się pod wodą steruje? Czy np lepiej w takim wypadku zainwestować w zwykły aparat kompaktowy? Czy to się tak w ogóle z lustrzanką opłaci, czy ktoś m iał takie doświadczenia?

Reklama

ketras 
Bywalec

Wysłany: Pon 30 Maj, 2011   

Mam prośbę , przejrzyj dwie strony - pomagamy w wyborze lustrzanki - tematów jak Twoj jest kilkanaście, pisze z telefonu więc linkow wrzucać nie będę.

co do wyboru jak tryb video to tak bujany ekran przyda się ze względu na nietypowe kadry, z tych wszystkich 600d bo canon ofiaruje swoje lustra największą ilością przydatnych parametrów video.
jednak czytając Ciebie trzeba Ci wylac kubeł zimnej wody na głowę, lustrzanka do video to bardzo duże wyzeczenie dla człowieka który nie miał nigdy jej w rękach jak i kamery i oczekuje idealnego komfortu użytkowania wraz z obsługa. generalnie trzeba się natrudzić z lustrem ale odwdziecza się zacnie swą plastyka obrazu. także tutaj coś za coś - świadomie podejść trzeba więc uważaj.

co do zdjęć pod woda na optyczne niedawno widziałem artykuł o pancerzach czy jakoś tam, są po prostu takie Hmm "skafandry" w które wkladasz aparat i sobie pod woda pykasz zdjęcia :)

maput 
Optyczny

Tylko że te skafandry do przemienienia lustra w aparat podwodny kosztują drugie tyle co samo body ;) Mało który amator to kupi ;)
A co do samego tematu... jest na forum już kilak podobnych, wystarczy poczytać.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

ketras napisał/a:
co do wyboru jak tryb video to tak bujany ekran przyda się ze względu na nietypowe kadry,
A to bez bujanego się już nie da? Filmowanie lustrzankami na profesjonalną skalę rozkręcił 5Dmk2, tyle, że ten model nie ma machanego ekranu...
ketras napisał/a:
z tych wszystkich 600d bo canon ofiaruje swoje lustra największą ilością przydatnych parametrów video.
Oczywiście fajnie je mieć, ale czy amator potrzebuje mieć do wszystkiego dostęp?

ketras 
Bywalec

A chyba, że tak. Amator prędzej w takiej kwocie szkłami zająć się powinien heh

Tutaj masz linki :
1. 2.
3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12.

Poczytaj, a się pewnych rzeczy dowiesz, mimo, że niektóre tematy ciut odbiegają od twojego.

[ Dodano: Pon 30 Maj, 2011 08:42 ]
hijax_pl napisał/a:
A to bez bujanego się już nie da? Filmowanie lustrzankami na profesjonalną skalę rozkręcił 5Dmk2, tyle, że ten model nie ma machanego ekranu...

Da się jasne, że się da. Gdzieś czytałem, że mk3 ma mieć bujany ekran ;P
Przykład - nie mamy szerokiego kąta, nasz 600D osadzony na statywie wciśnięty do konta i dzięki ekranowi odwróconemu możemy wykadrować scenę. Jakiejś sceny z podłoża - tutaj ekran jakby nie patrzeć przydatny.

hijax_pl napisał/a:
Oczywiście fajnie je mieć, ale czy amator potrzebuje mieć do wszystkiego dostęp?

Kupując lustrzankę do video trzeba podejść do tego z pewną świadomością - świadomością że trzeba zająć się tym na poważnie a uzyskamy bardzo dobry efekt jak na amatora. Jak pisałem lustro do video to kompromisy i tyle.
Zakładając, że amator nie potrafi/nie chcę korzystać z tych wszystkich udogodnień, powinien zainteresować się bardziej kamerą a nie lustrzanką.

komor 
Moderator

hijax_pl napisał/a:

Oczywiście, że nie, podobnie jak amator wcale nie potrzebuje mieć puszki z wysokim DR. ;)

ketras 
Bywalec

zresztą lustro kupuję się w końcu dla trybów czyż nie hehe

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

ketras napisał/a:
Jakich trybów? O czym Ty w ogóle mówisz?.. :shock:

ketras 
Bywalec

hijax_pl napisał/a:
ketras napisał/a:

Tryby tzw. strefy twórczej a idąc tym tropem wszelakie możliwości kontroli nad video będą przydatne.

RB 
Temu Panu już podziękujemy

ketras napisał/a:
hijax_pl napisał/a:
ketras napisał/a:

Tryby tzw. strefy twórczej

'Tryby strefy twórczej' to fotograf ma mieć we łbie (swoim) a nie w korpusie.

ketras 
Bywalec

RB napisał/a:
ketras napisał/a:
hijax_pl napisał/a:
ketras napisał/a:

Tryby tzw. strefy twórczej

'Tryby strefy twórczej' to fotograf ma mieć we łbie (swoim) a nie w korpusie.

Idąc tym tropem kompakt bez trybu P/A/S/M wystarczy? :P

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

ketras napisał/a:
P/A/S/M
To są tryby strefy twórczej? Hm.. zawsze myślałem, że "strefy twórcze" to taki marketingowy bełkot dotyczący profili przetwarzania kolorów... Taki sam bełkot jak tryb rozmazywania tła ;)

ketras 
Bywalec

hijax_pl napisał/a:
ketras napisał/a:
P/A/S/M
To są tryby strefy twórczej? Hm.. zawsze myślałem, że "strefy twórcze" to taki marketingowy bełkot dotyczący profili przetwarzania kolorów... Taki sam bełkot jak tryb rozmazywania tła ;)

strona 20 instrukcji obsługi od 40D głosi:
Strefa twórcza - te tryby zapewniają większą kontrolę nad końcowym efektem fotografowania. P, TV, AV, M, A-DEP

:-D

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

No dobrze - jak chcesz stosować marketingowy bełkot - Twoja sprawa.

Chciałem przy okazji zauważyć, że tryby PSAM nie są domeną tylko i wyłącznie lustrzanek. Ich cechą charakterystyczną jest to co.. mają w nazwie - lustro.

ketras 
Bywalec

Jak "dorosnę" to może zacznę inaczej to nazywać :) puki co mi z tym dobrze :) :lol:

Odpowiedz do tematu