Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 15 Cze, 2011 Zdjęcia z immprezy - rady
Mam w piątek robić zdjęcia na 18tce siostry mojego przyjaciela. Mój sprzęt to EOS 50D, Canon EF 24-85 mm f/3.5-4.5 USM plus lampa speedlite 550 EX. Mam jeszcze stałke EF 5O mm z f/1.8 - warto brać?
Nie robiłem jeszcze zdjęć w pubie na imprezie .... Zwykle robię krajobrazy... Lampę właśnie pożyczyłem (nigdy wcześniej nie robiłem zdjęć z zewnętrznej lampy).
Chciałbym spytać w jakich najlepiej czasach robić zdjęcia z tej lampy i czy w programie ttl 1 czy innym. Czy robić jakieś nastawienia w aparacie do tej lampy?Jakie iso do lampy?
W jakiej rozdzielczości robić zdjęcia - w pełnej? Czy w mniejszej. Szumy będę mniejsze jak będę robił w mniejszej rozdzielczości zdjęcia (oczywiście chodzi o zdjęcia bez lampy) ?
Zauważyłem, że mam nie najlepszą ostrość w swoim obiektywie - o co chodzi z tą kalibracją. Daje się sprzęt do serwisu i kalibrują obiektyw do danego modelu aparatu??
W sumie zawsze obrabiam zdjęcia więc tą ostrość sobie poprawiam.
Czasu masz nie za wiele. Na szybko powinieneś potrenować zdjęcia z lampą w trybie manualnym. Sam musisz ustalić, czy w tym pubie da się odbić światło lampy od sufitu. ISO - 200-400, ale to też zależy od warunków. Lepiej dać większe ISO i mieć jaśniejsze fotki, niż mniejsze ISO i później walczyć z ciemnymi miejscami. Weź ze sobą tę pięćdziesiątkę koniecznie. W ciemnych miejscach jest niezastąpiona, zwłaszcza że Twój zoom do najjaśniejszych nie należy.
Na 50D to ja bym taką imprezę robił na ISO minimum 800, do 1600, żeby mieć dobrze naświetlone kadry bez potrzeby rozjaśniania w komputerze. Oczywiście jak warunki oświetleniowe będą super, to można robić i na ISO 100, ale podejrzewam, że będzie ciemnica. Obiektyw 50/1,8 koniecznie, może się okazać, że najlepsze zdjęcie zrobisz właśnie nim, a nie ciemnym zoomem.
Aparat w trybie M z eksperymentalnie dobranym czasem (nie za długi, bo ludzie się rozmyją), przysłoną w zależności od możliwości/obiektywu, ISO ustawione tak, żeby niedoświetlenie kadru było możliwie niewielkie. Lampa ustawiona w ETTL.
Z tym, że ta 50 to, łagodnie mówiąc, ma nienajlepszy AF - nie mówiąc już o używaniu go w słabym świetle. Potem się może okazać, że większość zdjęć jest nieostra...
mozer, z 50D poradzi sobie lepiej niż np. z 400D, mówię z doświadczenia. Oczywiście, że z AF będzie kłopot, ale mniejszy niż z zoomem, który nie ma światła f/2,8 – dodatkowe czujniki ≥f/2,8 nie będą pracować.
komor, ja używam z 40D i nie jestem zadowolony. Może mam felerny model
Ale fakt - dawno nie robiłem nic w słabym świetle ze szkłami ciemniejszymi niż 2.8, z tym, że Tamrony, których używam, też do mistrzów AF nie należą, a mimo wszystko wydają mi się sporo lepsze niż ta 50 pod tym względem...
A na manualu z takim wizjerem to ja ostrzyć precyzyjnie nie umiem
dr11, z takimi założeniami to nie wiem w czym dylemat w ogóle
mozer, jeśli mowa o statycznej (względnie) fotografii, a nie łapaniu ruchomego celu przy pomocy AF ciągłego, to moja sztuka 50/1,8 jakoś tam sobie radziła w ciemnicy. Ten plastikowiec jest mało precyzyjny, ale ma jednak f/1.8, to w ciemności pomaga.
Ja najczęściej doostrzam ze dwa razy, no i oczywiście nie każdy pstryk będzie udany, bo ludzie na imprezie też niekoniecznie będą bardzo statyczni. W każdym razie radzę zabrać ze sobą to szkło koniecznie i wypróbować jak się będzie sprawować. Lampa da dodatkowe wspomaganie AF.
Wiem ze juz po imprezie ale moze komus sie przyda
Ja robiac zdjecia np na 18-tce w klubie ustawiam aparat na ISO 800-1600 w zaleznosci jak duzo kolorowych swiatelek jest, czas miedzy 1/10s a 1/60s, obiektyw Tamron 17-50 2,8 VC i lampa w E-Ttl z korekta -2/3 / -1
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10