Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam wszystkich forowiczów jestem obserwatorem amatorem. Chciałbym się dowiedzieć co sądzicie o lornetce hiszpańskiego producenta karabinków strzeleckich firmy GAMO 8-24x50.
Sprzęt eyprodukowano w Chinach z wykorzystaniem pryzmatu dachowego. Czy jest to dużo gorszy sprzęt od Nikonów w podobnej cenie też wyprodukowanych w Chinach?
Lornetka wykorzystywana będzie do obserwacji przyrody.
PS: Aktualnie posiadam tą lornetkę, ale mogę ją wymienić na inny model w ciągu 10 dni. Proszę Was o pomoc w wyborze pierwszej lornetki do obserwacji przyrody.
Pełny opis:
Lornetka hiszpańskiej firmy Gamo – znanego producenta karabinków i pistoletów pneumatycznych ale także akcesoriów do nich i klasowej optyki: zarówno celowników jak i lornetek.
Przedstawiamy tutaj urządzenie optyczne o zmiennym powiększeniu 8-24x oraz średnicy obiektywu 50 mm. Hiszpański producent połączył parametry optyczne tego układu ze znakomitymi powłokami antyrefleksyjnymi systemu MC (Multi Coated), dzięki czemu zyskał bardzo jasny i ostry obraz padający na oko obserwatora. Dodatkowo system pryzmatu typu „dachowego” (Roof) sprawia, że mimo dość pokaźnych rozmiarów soczewek użytych w tej lornetce cała konstrukcja jest zwarta i zgrabna co pozwala zmieścić ją nawet do niewielkiego plecaka. A mimo to pole widzenia lornetki jest bardzo szerokie bo aż 43m na 1000 m przy powiększeniu 24 x.
Najważniejszym elementem tego układu optycznego jest jednak zmienne powiększenie. Ustawienie krotności powiększenia odbywa się specjalną dźwignią znajdującą się tuż przy okularze. Rozwiązanie takie pozwala na płynne przechodzenie do zbliżeń obrazu w celu obejrzenia szczegółów obserwowanego obiektu.
Lornetka 8-24x50 Zoom firmy Gamo to wielofunkcyjne narzędzie obserwacyjne. Sprawdzi się w rękach turystów, obserwatorów ptaków czy podczas imprez masowych, koncertów czy meczów, kiedy obserwator będzie chciał mieć widok ogólny wydarzenia a za chwile zobaczyć wszystkie szczegóły.
W komplecie pokrowiec z cordury oraz pasek na szyję.
Dane techniczne
Powiększenie: 8-24 x
Średnica obiektywu: 50 mm
Pole widzenia (m/1000m)
dla powiększenia 8x: 78
dla powiększenia 24x: 43
Odległość od oka: 14,5 mm
Producent: Gamo, Hiszpania
Cena 300 zł
[ Dodano: Czw 30 Cze, 2011 09:15 ]
Proszę o jakieś opinie na temat tego sprzętu.Więcej informacji tutaj http://www.aceros-de-hisp...lars-824x50.asp
Aktualnie bazuję na opisie zamieszczonym wyżej i własnym poznawaniu tej lornetki. Z góry przepraszam za marudzenie amatora, ale chcę dokonać dobrego wyboru pierwszej lornetki.
Nie, jest to reklama tylko przekleiłem opis produktu z internetu dla jaśniejszego naświetlenia marki
Dzięki Arek za odpowiedź. Reasumując dla amatora jako 1 lornetka - do obserwacji zupełnie wystarczy.
Bez ironii proszę dysponowałem kwotą 300 zł chciałem kupić Lornetkę Bushnell Vari Zoom 10-30x50 ale nie mogłem jej organoleptycznie sprawdzić też wyprodukowaną w Chinach. W tym przedziale cenowym wszystkie lornetki są tam robione. Lornetkę typu zoom wybrałem ze względu na fakt iż 12x zoom w mojej cyfrówce już mi nie wystarcza. Kiedyś napewno kupię lunetę.
jeszcze raz:
- każdy zoom za 300 złotych jest zdecydowanie, zdecydowanie gorszy optycznie od lornetki ze stałym powiększeniem za 300 złotych.
- jeśli ją masz i jesteś zadowolony z obrazu to fajnie.
- jeśli ktoś Ci pisze, że to generalnie dno, a Ty na podstawie tego wnioskujesz, że w zasadzie to jest OK i może być to rozumowanie wydaje się być dość dziwne.
Przy okazji, 'dwunastokrotny zoom' w aparacie cyfrowym nie ma nic wspólnego z powiększeniem x12 w lornetce. W aparacie to po prostu wynik podzielenie maksymalnej ogniskowej obiektywu przez ogniskową minimalną. I tylko tyle. Dobre stałoogniskowe teleobiektywy o ogniskowej 500 mm mają zoom x0. Natomiast powiększają 'po zbóju'
Zastanów się nad stałoogniskową lornetką x12 lub nawet x16. Moim zdaniem będzie lepiej.
BTW - Twoja obecna lornetka ma zaledwie 'trzykrotny zoom'
jeśli ktoś Ci pisze, że to generalnie dno, a Ty na podstawie tego wnioskujesz, że w zasadzie to jest OK i może być to rozumowanie wydaje się być dość dziwne.
Nie zrozum mnie żle tak jak napisałem jest to moja pierwsza lornetka w życiu i narazie musi mi wystarczyć więc moje rozumowanie jest właściwe. Sam napisałeś,że
RB napisał/a:
jeśli ją masz i jesteś zadowolony z obrazu to fajnie.
A odpowiedź na swoje pytanie już dostałem, że za 300zł nie ważne jaką lornetkę kupię i tak będzie ona nie najlepszej jakości jeśli chodzi o optykę. Lornetkę tę kupiłem żeby dopiero się czegoś naauczyć na lepszy sprzęt przyjdzie pora później. Najpierw trzeba nauczyć się chodzić aby później móc biegać.
Jestem jak zauważyłeś amatorem w sprawach lornetek więc nasuneło mi się pytanie po czym wnioskujesz, że moja obecna lornetka ma zaledwie 'trzykrotny zoom' ?
Pozdrawiam
A odpowiedź na swoje pytanie już dostałem, że za 300zł nie ważne jaką lornetkę kupię i tak będzie ona nie najlepszej jakości jeśli chodzi o optykę.
Ogromna większość lornetek o stałym powiększeniu (np. 8x40, 12x50 itede) za 3 stówy będzie od niej co najmniej zauważalnie lepsza optycznie. W odpowiedzi Arka było, że wszystkie zoomy (czyli lornetki o zmiennym powiększeniu) za 300 stówy sa mierne, a nie że wszystkie lornetki są tak samo mierne jak powyższe zoomy. Taką dostałeś odpowiedź. Oprócz lornetek o zmiennym powiększeniu (zoomów) są takie o stałym powiększeniu
Mieszko200 napisał/a:
Lornetkę tę kupiłem żeby dopiero się czegoś nauczyć na lepszy sprzęt przyjdzie pora później. Najpierw trzeba nauczyć się chodzić aby później móc biegać.
Przepraszam, ale czego chcesz się nauczyć? Patrzenia przez lornetkę? To w zasadzie dość proste i chyba jakieś długotrwałe ćwiczenie do tego potrzebne nie jest.
Natomiast aby coś widzieć warto te trzy stówy włożyć w coś co daje w miarę dobry efekt. Po prostu są lepsze lornetki za 3 stówy. I to Ci Arek skrótowo napisał. Zresztą, na tym forum było o tym już tyle,że... pisanie nieskrótowo staje się męczące.
Mieszko200 napisał/a:
Jestem jak zauważyłeś amatorem w sprawach lornetek więc nasuneło mi się pytanie po czym wnioskujesz, że moja obecna lornetka ma zaledwie 'trzykrotny zoom' ?
Na podstawie deklarowanych parametrów (załóżmy, że są w miarę rzeczywiste). To lornetka 8-24x50. Czyli 'zoom' (w uproszczeniu zmiana powiększenia) to 24/8 = 3.
Powiększenie lornetki nic nie ma wspólnego z zoomem. Wyimaginowana lornetka 30-90x100 to też zoom trzykrotny, a powiększenia ma całkiem inne niż ta Twoja.
I napiszę jeszcze raz: 12 krotny zoom Twojego aparatu nie oznacza, że on daje taki sam efekt na jak lornetka o 12-krotnym powiększeniu. Nic z tych rzeczy.
W aparatach x12 to... swego rodzaju zabieg marketingowy i oznacza, że najkrótsza ogniskowa jest 12 razy krótsza od najdłuższej. Ale na najkrótszej ogniskowej aparat nie widzi tak jak Ty gołym okiem. Widzi znacznie szerzej, wulgaryzując - oddala przedmioty od patrzącego.
Natomiast w lornetce x12 oznacza, że jak przyłożysz oko do okularu to obraz będzie się wydawał Ci się znajdować około 12-tu razy bliżej.
BTW - ja też jestem amatorem lornetkowym. Nie trudnię się zawodowo niczym związanym z optyką obserwacyjną. Nawet jej nie używam regularnie w celach zarobkowych.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 13