Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 03 Lip, 2011 DIY Wężyk + timer do Lumix GF1/GH1
Witam!
Szukałem ostatnio czegoś, co pozwoliłoby wyzwalać Lumixa GF1/GH1 co określony czas (np. do robienia time lapse). Jeśli już coś znajdywałem to było dość drogie (z wyświetlaczem itp.), albo nie pasowało do tych modeli. Dlatego postanowiłem sam coś prostego zrobić.
Jeśli ktoś chciałby też zbudować takie proste urządzenie to zamieszczam schemat i zdjęcia. Dla kogoś kto jest obeznany z lutowaniem wykonanie nie powinno stanowić problemu.
Urządzenie ma dwie części - ręczny wyzwalacz oraz wyzwalacz czasowy.
Lumixy GF1/GH1 wyzwala się poprzez zmniejszenie rezystancji pomiędzy 3 i 4 pinem wtyczki typu microjack 2.5 mm. Na schemacie jest pełen wyzwalacz jak w aparacie - wymagający przycisku jak w aparacie - wciskanego do połowy i do końca. Nie udało mi się na szybko dostać takowego, więc chwilo jest wlutowany na płytkę zwykły przycisk zwierający tylko między pinami 1 i 3 elementu SW2 (przydaje się do testowania). To generalnie powoduje próbę ustawienia AF i od razu wyzwolenie po ustawieniu (w aparacie włączona blokada wyzwolenia jeśli nie jest ustawiona ostrość).
Jeśli chodzi o część czasową to jest to najprostszy analogowy układ na kostce NE555. R5 to potencjometr wyprowadzony na obudowę. Przy parametrach jak na schemacie - R5=1M, R4=1,5k minimalny okres wyzwalania (co ile zdjęcie) wynosi 5-8 sekund, maksymalny około 10 minut. Długość impulsu wyzwalającego wynosi około 1 s. W momencie wyzwolenia zapala się mały LED na obudowie. Jeśli ktoś woli zmienić zakres to można kupić inny potencjometr, 100k da 10x krótszy czas maksymalny. Czas minimalny trudno wyczuć. Można też od drugiej strony - zmniejszyć pojemność C3, proporcjonalnie zwiększyć R4 (by czas impulsu został koło 1 s).
Całość zasilana jest z baterii 9V. Minimalne napięcie zasilania to około 5 V, ale wtedy potrzeba R6 dostosować.
Koszt całości to około 30-35 zł bez baterii i przewodu. Oczywiście kupując pojedyncze elementy, w większej produkcji pewnie dało by się zejść do 15 zł.
Zalety:
- tani
- można samemu zrobić
- działa
Wady:
- niedokładne ustawianie czasu, nie ma skali więc trzeba metodą prób i błędów sobie ustawiać czas i czekać by sprawdzić jak działa. Użyłem liniowy potencjometr ale chyba logarytmiczny byłby bardziej odpowiedni dla zakresu od kilku sekund do 10 minut.
- trudno było to wszystko upchnąć w małej obudowie ale się udało
- jeszcze nie ma przycisku do ręcznego wyzwolenia na obudowie - nie mam czasu go poszukać po sklepach, a taki "podwójny" może trochę kosztować.
Zdjęcia:
[ Dodano: Pon 04 Lip, 2011 19:35 ]
Nie mogę już edytować więc tylko dwie uwagi:
1. W szereg z potencjometrem R5 warto wlutować rezystor by blisko zerowego ustawienia całość dobrze pracowała, polecam około 150 ohm, wtedy zdjęcie dla minimalnego ustawienia potencjometru robi co około 1 s. Reszta zależy od dokładności potencjometru.
2. Najprawdopodobniej układ można uprościć wyrzucając tranzystor Q1, a rezystor R6 podłączając bezpośrednio do pinu 3 scalaka. Nie testowałem ale powinno działać.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,34 sekundy. Zapytań do SQL: 13