Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Pomoc przy wyborze lornetki
Autor Wiadomość
Kowalencki 
Uczestnik

Wysłany: Nie 03 Lip, 2011   Pomoc przy wyborze lornetki

Witam serdecznie,
Mimo podpiecia sie pod jeden z tematów nie otrzymalem satysfakcjonujacej odpowiedzi...a wiec ponawiam swoje pytanie tutaj:).

Chciałem ojcu zakupić troszkę porządniejszą lornetke i powiem szczerze ze nie znam sie zbyt dobrze w temacie lornetek.
Do tej pory uzywal lornetki rosyjskiej, ktora juz z nim przetrwala z 30 lat...a wiec wagowo i jakościowa ustepuje to aktualnym lornetkom "dosc znacznie"..;)

A wiec czego poszukuje?
- czegos uniwersalnego..a wiec podejrzewam ze 10x50 bylby ok
- ojciec ma 55 lat, czasami nosi okulary...a wiec cos, co mialoby wysoka badz wystarczajaca wartosc odstępu źrenicy wyjściowej.
- tato nie jest jakims znawca wiec podejrzewam, ze cieszylby sie nawet z lornetki za 200zł (ta rosyjska to na prawde przezytek...cokolwiek innego bedzie na pewno lepsze). Zastanawiam sie zatem, czy moze lepiej zaoszczedzic i kupic cos tanszego(ok 500zł) a nadal dobrego dla nie znajacego sie na sprzecie uzytkownika...
- byloby fajnie, gdyby dekielki byly dopinane do lornetki...choc nie jest to zaden wymog jesli z lornetka jest futeral..wtedy nie powinno byc problemu bo ojciec zazwyczaj wrzuca dekielki do futeralu...
- zalezy mi oczywiscie na jakosci ale i na komforcie, ktory przy starszej osobie moze miec duzo wieksze znaczenie.
- ojciec duzo czesciej uzywa lornetki w ciagu dnia...powiedzialbym ze przewaga miedzy dniem a noca to 95 do 5.
- fajnie byloby gdyby lornetka byla dosc szczelna(moze wodoszczelna) i dobrze trzymala sie w rekach
- nie przewiduje podpinania jej do statywu, a wiec wejscie na statyw nie jest dla mnie istotne.
- dodatkowym plusem bylaby dosc dluga gwarancja(i moze dobra gwarancja...czy lornetki Nikona ida rowniez na ul. Postepu?)

Jesli chodzi o przedzial cenowy to miedzy 500 - 1000zł z mozliwoscia rozszerzenia o 100-200 zł jesli bylby tego jakis wiekszy sens.
Ogladalem lornetki Nikona i podoba mi sie ich ksztalt i wyglad. Wygladaja po prostu solidnie ( przynajmniej na zdjeciu..:P), choc biore pod uwage inne marki...
Bardzo prosze o szczere i konretne informacje. Jesli sa dodatkowe zapytania - prosze smialo pisac, bo zalezy mi na dobrym zakupie a niestety obawiam sie, ze sam moge z pewnoscia cos przeoczyc... .

Bardzo dziekuje za wszelka pomoc i serdecznie pozdrawiam.
Michal

Reklama

Arek 
Redaktor

Wysłany: Pon 04 Lip, 2011   

Z tego co piszesz rysuje się jeden wyraźny faworyt a mianowicie Nikon Action EX 10x50.

Kowalencki 
Uczestnik

Arek, to samo napisał mi użytkownik Abs z zastrzeżeniem, że lornetka jest delikatnie przyciężkawa....myślę jednak że kilogramowa lornetka jest do przyjęcia.
Dostałem jeszcze linka do modelu Monarch 8x42:

http://fotozakupy.pl/oferta/produkt,13806s

Zastanawia mnie osobiście dlaczego cena jest znacznie wyższa jak na przykład wcześniej opisywanym Action EX-em - lepsze powłoki, jakość, data wyjścia na rynek?
Poza tym, czy 8x42 a 10x50 to na prawdę tak wielka różnica w przybliżeniu?

Arek 
Redaktor

Monarch to dachówka, którą trudniej zrobić od Porro. Stąd wyższa cena, a jakość optyki porównywalna.

Chcesz oszczędzić na wadze, weź Actiona 8x40 EX.

A różnica 8x vs 10x jest MZ zauważalna.

Kowalencki 
Uczestnik

Arku, dzięki za informacje. Myślę, że EX 10x50 to będzie dobre rozwiązanie. Do zamknięcia..:)

Abs 
Optyczny

Wybór lornetki to zawsze jakiś kompromis - między ceną, wagą, powiększeniem, polem, etc.
Suma sumarum to Ty zdecydujesz co dla Ciebie istotne. W deklarowanym przedziale cenowym masz spory wybór.
Każdy ojciec jest inny ale na przykładzie własnego przekonałem się, że waga ma znaczenie i dlatego zamiast Nikona 10x50 wolałbym wybrać 8x40. Sporo chodzę z lornetkami i model ex 10x50 sprawdza się wyśmienicie przy domu szczególnie w astronomii przeglądowej (na dłuższych spacerach ciąży). Jeśli obserwacje dzienne będą znacząco przeważały apertura 50mm nie jest tak istotna i swobodnie można ją zamienić na 40mm lub 42mm. Jakiś czas używałem dobrej dachówki Vortex 10x42 i przyznam że była świetna także przy deficycie światła - gwiazdy wypadały całkiem, całkiem. Jeśli masz ochotę na kompaktowe rozmiary - dobra dachówka także będzie OK.
Warto zerknąć na testy lornetek w bazie Optyczne.pl (są zestawione modele 10x50, 10x42 i 8x32 - także fajne rozwiązanie na dzień).
PS. Oczywiście jak pisałem - Nikon ex 10x50 to bardzo udana lornetka.

Guliwer 
Maniak

Arek napisał/a:

A różnica 8x vs 10x jest MZ zauważalna.

Można to zobaczyć na obrazku z ptakami, klikając na krotność powiększenia.

Kowalencki 
Uczestnik

Abs, dzięki za informacje. Rzucę okiem na Vortexa, ale chyba jednak zostanę przy 10x50...nie mniej jednak dzięki za pomoc;)

Santre 
Entuzjasta

Nikon ex to bardzo dobra lornetka jednak wadą jak dla mnie jest minimalne ale jednak zażółcenie obrazu i postanowiłem kupić vortexa Diamondbecka zastanawiałem się również nad nowym talonem hd ale jest nie dostępny. Dzwoniłem dzisiaj do dystrybutora w Tychach bez odzewu. Zawsze można jednak liczyć na sklep Lornetki.pl gdzie vortexa diamondbecka mają w ofercie. ( Fotozakupy również nie mają vortexa )

kivirovi 
Optyczny
http://birdfair.pl/

Wysłany: Wto 05 Lip, 2011   

To bierz ZenkaRaya od Lanius-books

Abs 
Optyczny

Kowalencki napisał/a:
Abs, dzięki za informacje. Rzucę okiem na Vortexa, ale chyba jednak zostanę przy 10x50...nie mniej jednak dzięki za pomoc;)

Wybór ex 10x50 nie będzie zły - wszak ojca masz jeszcze w sile wieku. Jedankowóż zerknij jeszcze na polecanego przez Optyczne.pl Olympusa 10x42 http://fotozakupy.pl/lorn...tyczne-pl,3412s oraz Nikona ex 8x40.

Kowalencki 
Uczestnik

Abs, 25 lat gwarancji o czymś świadczy ;) .

A jak ma się sprawa między 10x42 a 10x50 - wiem że więcej światła przedostaje się do 50mm, ale czy ma to duże znaczenie w porze dziennej??. Widzę że waga jest przez to zmniejszona znacznie..oczywiscie na korzysc 10x42. O jakich jeszcze różnicach mówimy jeśli chodzi o 42mm a 50mm?. Czy ja, jako nie znający się w temacie jestem w stanie zauważyć te różnice?

Abs 
Optyczny

Wysłany: Sro 06 Lip, 2011   

Z lornetką jak z TV - jak się ma jeden w domu to obraz wydaje się zawsze OK.
Olympus jest nieco mniejszy, lżejszy, ma bardzo dobry obraz ale wyraźnie węższe pole od Nikona. Jasność w warunkach dziennych między 42mm a 50mm praktycznie nie ma znaczenia. Nawet jak mamy więcej światła obraz w lornetce 50mm jest bardziej rozjaśniony i moim zdaniem mniej kontrastowy od lornetki 42mm. Generalnie różnice nie są duże a w domu gdy nie porównujemy do innych lornetek - obraz wydawał się będzie bardzo dobry z jednej i drugiej.

Odpowiedz do tematu