Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Zastanawiam się nad wyborem kilku lustrzanek a mianowicie:
nikon d90
nikon d7000
nikon d300s
chętnie przyjmę inne propozycje. Najlepszym rozwiązaniem byłby zakup d7000 gdyby nie problem z af o którym wiele słyszałam, więc chyba odpada. Bardzo proszę o porady.
Pierwsze słyszę o problemach z AF w d7000...
A d300s to trochę inna półka cenowa niż pozostałe dwa, więc pytanie jakimi funduszami dysponujesz i jakie szkła planujesz dobrać.
Jeżeli chodzi o budżet to max 6 tys.
Póki co miałam zamiar dokupić nikkora 18-105, oraz nikkora 50mm 1.8.
Z jednej strony zastanawiam się czy warto kupić gorsze body a lepsze
szkła czy lepsze body a obiektywy z czasem.
Dodam że body będzie musiało posłużyć mi na długi czas.
Jeśli chodzi o obiektywy to potrzebuje do portretu w tym wybór 50mm
oraz jakiś zmiennoogniskowy na początek.
Z jednej strony zastanawiam się czy warto kupić gorsze body a lepsze
szkła czy lepsze body a obiektywy z czasem..
Tu nigdy nie miałem wątpliwości, zdecydowanie "gorsze body a lepsze szkła".
Zestaw D7000+18-105 i 50 f/1.8 wydaje się bardzo sensowny (tym AF się nie przejmuj), ale jeszcze koniecznie do tego lampa błyskowa. I za tą kaskę chyba wolałbym zestaw Nikona niż Canona (mimo że sam używam Canona). Nikon ma ostatnio lepszą ofertę pod względem jakość/cena dla kreatywnych amatorów.
Polecany wyżej zestaw D90 z 3 szkłami z pewnością Cię zadowoli. Jeśli wolisz D7000 to wtedy bez 85/1.8. A to że kilka osób rozdmuchało problem AF to jeszcze nie znaczy że to usterka powszechna.
Jakoś tak się stało, że moi nie mają Swoją drogą chyba sprzedanych korpusów jest znacząco więcej niż raportowanych problemów...
Milena napisał/a:
i może to mnie przestraszyło.
Myślę, że bardziej problematyczne od problemów AF jest chlapanie olejem, co się zdarza i w D7000, i K5... Tak czy siak problem AF czy też istnienie plam można prosto sprawdzić w sklepie.
Może też być tak, że AF będzie w naszym mniemaniu OK, a kolega obok będzie rwał włosy bo nieostro... Nie mówię tu o usterce jako takiej, ale o bardzo subiektywnym odbiorze obrazu: jeden człowiek woli obraz miękki, drugi uzna za techniczną klapę gdy nie jest tak ostry, że można się pociąć.
Ale... Proponowałem D90 bo do portretu jest zupełnie wystarczający, i różnicę w cenie między D90 a D7000 moim zdaniem lepiej przeznaczyć na dodatkową stałkę 85/1,8 czy lampę SB-900.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10