Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam,
za tydzień wyjeżdżam w góry i po przemyśleniach wyszło na to że na pewno przyda się tam statyw pod moje lusterko. Wiem że bardzo dobre statywy kosztuje i głowice również. Ale nie chce wywalać kupę kasy na statyw, bo większość zdjęć pstrykam z ręki, ale na pewno nie będzie leżał i się kurzył jak wrócę z gór.
Na aukcji znalazłem coś takiego : http://allegro.pl/velbon-....html?source=oo
słyszałem że są to w miarę dobre statywy. Proszę wypowiedzcie się na ten temat, albo doradźcie coś w tej cenie
kistian, miałem 450R. Do tego co masz wpisane w stopce spokojnie wystarczy, a jest w miarę lekki i niewielki, da się go nosić (przynajmniej w porównaniu do tego, co mam teraz )
Velbon Sherpa 450R - za duży, za ciężki, za wielki po złożeniu. Zaczynałem od tego statywu (600R) i gdybym miał możliwość wcześniej obejrzeć go dokładnie, to pewnie wybrałbym coś innego. Głównie chodziło o monstrualne rozmiary po złożeniu.
Statyw wykorzystuje do podobnych do Twoich zastosowań (turystyka) i wybrałem Sirui T-1004x (1,1 kg, malutki po złożeniu). Stabilność całkiem dobra (ale nie na max wysuniętej kolumnie centralnej). Jednak nie polecam go osobie wyższej niż 170 cm - będzie już za niski.
W każdym razie obejrzyj oferte Sirui bo w stosunku do najbliższej konkurencji (Benro, Manfrotto, Giottos), statywy te cechują się wyraźnie niższą wagą (choć Benro które posiadałem wcześniej sprawiało odrobinke lepsze wrażenie i było nieco sztywniejsze, tyle że ważyło 1,8 kg).
Do tego potrzebna Ci bedzie głowica. Widziałem w akcji Triopo B-2 (179 zł) i przyznam że byłem pod sporym wrażeniem.
Jak trzeba to się robi na max wysuwie. Głównie wtedy gdy fotografuje się ludzi. Zdjęcie wykonane na wysokości głowy po prostu wygląda najlepiej.
W statywie turystycznym ważniejsza od max. wysokości jest waga i wielkość po złożeniu. A z pomocą LV i obracanego ekraniku możesz nawet kadrować z wysokości trawy .
W każdym razie w Twoim przypadku patrzyłbym na statywy o wysokości max 150-160 cm. Ale jak mówię - to jest parametr drugorzędny w tym zastosowaniu.
kistian, jeśli możesz wydać więcej niż kosztuje Sherpa 450R to propozycja Marka jest bardzo interesująca. Co nie zmienia faktu, że przy bardziej ograniczonym budżecie Sherpa jest moim zdaniem OK, chyba, że ktoś znajdzie coś lepszego w tej cenie.
kistian napisał/a:
Czy one są stabilne po rozłożeniu ?
Zależy co przez to rozumiemy i do jakiego zestawu, w każdym razie nie jest to trzęsąca się osika, jak plastikowe pseudostatywy za stówkę lub mniej. Da radę z tym żyć. Jak możesz dołożyć do tego Sirui to będziesz miał coś znacznie lepszego, szczególnie jeśli chodzi o głowicę.
Można, jest tam klasyczna śruba 3/8" z redukcją do 1/4".
Ja akurat sprzedałem sam trójnóg a głowice z Sherpy sobie zostawiłem, bo to defacto głowica video więc stwierdzilem że może mi sie jeszcze przydać .
Sam statyw jest stabilny, może bez szczególnej rewelacji ale napewno z Twoim zestawem da rade ze sporym zapasem.
Aha, w Sherpie bardzo nie podobał mi sie ogranicznik rozstawu nóg. Jest źle zaprojektowany, przez co przykładając większą siłe przy odchylaniu nogi można ją jeszcze nieco bardziej odchylić. Konsekwencją tego na dłuższą mete może być utrata pionu przez statyw. Moja Sherpa po roku niezbyt intensywnego użytkowania miała już zdecydowanie bardziej wyrobiony materiał przy jednej z nóg niż przy pozostałych, co skutkowało lekkim przechyleniem - małym ale widocznym. Więc sprzedałem ją jak najszybciej, póki jeszcze wada nie rzucała sie w oczy.
W każdym innym statywie z tej półki cenowej te ograniczniki są zrobione 100 razy lepiej.
Jeśli mogę coś jeszcze zaproponować to popatrz na Triopo C-258 z głowicą KJ-2. Niestety nie mialem z tym osobiście kontaktu ale możesz znaleźć w necie bardzo pozytywne informacje na temat tego zestawu (choć są również opinie mówiące że aluminiowe Triopo jest słabe).
Wszystko ok, ale nia mam teraz tyle kasy żeby wywalić, na SIRUI bo z głowicą to będzie ponad 500zł... to troszkę za dużo jak dla mnie na tą chwile, a przydałby mi się statyw na wyjazd..
Statyw, który po złożeniu ma 68 cm i waży ponad 2 kg, to spory mało poręczny kloc, a na pewno nie nadaje się (w moim rozumieniu "nadaje" ) do zabrania na jakąkolwiek wycieczkę.
Miałem kiedyś Sherpa 750R i ... niestety nie używałem.
Po zamianie na coś lżejszego i sporo mniejszego, człowiek zaczyna dopiero robić zdjęcia z użyciem statywu. Mowa tu o plenerach nożnych oczywiście, a nie polowaniu na wróbla w karmiku na tarasie.
Kup raz, ale dobrze, zamiast kupić coś, co będzie leżało w szafie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10