Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Canon 70-200 f/4.0 L USM czy warto jak dla mnie
Autor Wiadomość
kistian 
Rozmowny
Canonier :D

Wysłany: Sro 27 Lip, 2011   Canon 70-200 f/4.0 L USM czy warto jak dla mnie

Witajcie. Mam troszkę kaski i pomyślałem żeby przeznaczyć to na obiektyw. Zależałoby mi na tele, ze względu na to, że dużo czasu spędzam nad rzeką w polach ( wędkarstwo, myślistwo). Przebywam sporo z przyrodą i nie raz chciałbym uchwycić fajne momenty a brak mi ogniskowej. Mam obiektyw 18-135. Czy ta "elka" usatysfakcjonowałaby mnie ? Jak sądzicie? Oczywiście nie myślę o robieniu zdjęć "z kilometra" :)

Reklama

moronica 
Temu Panu już podziękujemy

Pomogła: 106 razy
Wysłany: Sro 27 Lip, 2011   

zalezy co chcesz focic, 200mm to niewiele

kozidron
[Usunięty]

Wysłany: Sro 27 Lip, 2011   

kistian, dziwne pytanie jak na 118 post na tym forumie :razz:

kistian napisał/a:
Czy ta "elka" usatysfakcjonowałaby mnie ?

a skąd my możemy to wiedzieć :?: Ja ci mogę powiedzieć, że mnie satysfakcjonuje ale ja tam zdjątek przyrodzie nie robię, pewnie da się tym zrobić wiewiorkę czy gołębia, pewnie nawet rybę na wędce ale czy ty tym obskoczysz "myślistwo" tego nie wiem :wink: :razz:

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

Wysłany: Czw 28 Lip, 2011   

kistian napisał/a:
Czy ta "elka" usatysfakcjonowałaby mnie ? Jak sądzicie?
Ja myślę, że nie.
Chyba, że masz zamiar w niedalekiej przyszłości zamienić swego spacerniaka na coś krótszego i jaśniejszego, wtedy 70-200 miałby większy sens.

Jeśli pozostawiasz 18-135, to sądzę, że sporo radochy z focenia może dać ci stałka Canon EF 200 mm f/2.8L II USM.
Z tym, że kosztuje ok. 2900 zł. :smile:

MC 

Ale przy odrobinie cierpliwości można kupić używaną za ok. 2.100 zł.

Jeśli chodzi o adrem, to w sumie Ty najlepiej powinieneś to wiedzieć... 70-200/4 to fajny obiektyw, ale jednak go sprzedałem. Do przyrody będzie jednak trochę za krótki (z wyjątkiem gołębia, wróbla czy wiewiórki w parku).

kistian 
Rozmowny

NA tego typu odpowiedzi liczyłem :) Bo nie miałem okazji zobaczyć na własne oczy jaka jest różnica między moją maksymalną ogniskową a 200 tej elki. Bo czasami 135 jest spooro za krótki. To lepiej odłożyć kaskę i pozbierać na coś z większym zakresem ogniskowej?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

kistian napisał/a:
Bo nie miałem okazji zobaczyć na własne oczy jaka jest różnica między moją maksymalną ogniskową a 200 tej elki.
Weź zrób zdjęcie na na 100mm i wytnij z niego tak mniej więcej połowę.
Albo skorzystaj z symulatorów: Tamrona lub Nikona

komor 
Moderator

kistian, a 70-300? Canona lub Tamrona? Będzie 300 mm i stabilizacja.

kistian 
Rozmowny

Czytałem o tych 70-300 i nie za bardzo mi on leży..

MC 

A może zamiast czytać to udaj się do jakiegoś większego sklepu foto i sprawdź osobiście?

kistian 
Rozmowny

Ale nawet po testach można powiedzieć że autofokus nie jest w nim dobry...

forrest 
Rozmowny

Może lepsza w tym zastosowaniu byłaby Sigma 120-400?

Sunders 

Też myślę, że jak masz 18-135mm, to 200mm będzie Ci mało.Celuj w "coś" o długości min.300mm ze stabilizacją. W zależności od budżetu IMO warto rozpatrywać tamrona 70-300VC USD, canona 300/4IS USM lub canona 100-400IS USM :smile:

maczetka 
Rozmowny

Wysłany: Pią 29 Lip, 2011   

Sunders napisał/a:
Też myślę, że jak masz 18-135mm, to 200mm będzie Ci mało.:smile:

Do zwierzatek bedzie za malo. Fajne szklo do reportazu, portret obskoczy a mi bardzo pasi do krajobrazow :) zreszta w ogole calkiem ladne zdjecia robi i co do jakosci a tym bardziej jakosci/ceny to na 100% bedziesz zadowolony. Tylko nie ta ogniskowa... No i tak jak koledzy pisza stabilizacja w tele zdecydowanie potrzebna. Trzesie sie bez porownania bardziej niz standard.

patigol 
Uczestnik

Wysłany: Pią 29 Lip, 2011   

Ja mam 70-200 f/4 i jeśli nie potrzebujesz jak sam piszesz robić zdjęcia z kilometra to będziesz z niego bardzo zadowolony. Znakomita optyka, kontrast, ostrość, w końcu to eLka:) Polecam!

Odpowiedz do tematu