Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 18 Sie, 2011 Nikon ex 8x40 nie wystarcza, potrzeba czegoś mniejszego
A więc tak: niedawno zakupiłem nikona ex 8x40 i wszystko było pięknie ładnie, do czasu kiedy trochę jej gabaryty zaczęły mi przeszkadzac w różnych pieszych wędrówkach i potrzebuję teraz czegoś mniejszego niż 40, a zarazem nie mniejszego niż 25 (ten Nikon to taka dobra ‘domowa’ lorneta..). Po prostu taka lornetka, która będzie mi towarzyszyc wszędzie i z której to tylko będę korzystał. Powiększenie 8x wydaje się być ok.
W ogóle to po co mi lornetka? A no po to, żeby czasem jakieś obiekty (czy to przyrodę) pooglądac trochę w powiększeniu, bez jakichkolwiek ‘dylematów’, że a to pole jest za małe, czy nie taka jasnośc itp. – po prostu jak wybieram lornetkę, to wolę do niej dopłacic tylko po to, żeby była solidnie wykonana (a nie za jej właściwości optyczne, bo do nich nie przywiązuję wagi), bo tandetnego wykonania bym nie zniósł.
Budżet? Hmm… szczerze powiedziawszy, to tego lata już i tak zakupiłem różnych gadżetów, że chyba zakupu tej lornetki teraz nie planuje (raczej lato 2012), ale tak orientacyjnie jakbyście mi podali kilka modeli w przedziale 300-2500zł (kto wie, co mi za rok odbije..), to byłbym wdzięczny Grunt, to bardzo dobre wykonani tej lornetki, bo optyka za taką cenę najgorsza nie będzie (choc jaki pisałem wyżej, nie przywiązuję do niej wagi)
PS. Arek ma dokładnie ten sam model i jest bardzo zadowolony a wszyscy wiemy jakie On ma ogromne wymagania co do jakości lornetki, nic dodać nic ująć tylko kupować
Za 2500 jest tylko Swieta Trojca: Leica ultravid, Zeiss Victory (ostatnio zniknal, moze nowy idzie) i Swarovski. Nikon HG, Leica Trinovid, zeiss conquest kosztuja 1500. Za ok. 1000 ciekawa jest Kowa.
Najczesciej maja one parametry albo 10x25 albo 8x20... Widzialem Trinovid, Victory i Swara. Sa wspaniale. Najwygodniejszy w uzyciu byl zeiss (brak mostkow, ergonomiczne ulozenie sruby) ale kazda z nich ma swoj urok. Pod wzgledem wykonania najwyzej bym ocenil jednak Leica Trinovid. Biorac ja do reki czulem zaskoczenie ze tak duzo wazy. Poza tym metalowe mostki i opory z jakim wszystko chodzi przywodza na mysl szwajcarski zegarek lub klasyczne obiektywy manualne z lat 80tych... Leica Ultravid to jedyna wsrod lornetek 20-25mm premium zmniejszona lornetka 8x30 nie zas nowa konstrukcja kompaktowa. Zapewne jest lepsza optycznie i przypuszczam, ze bardziej ergonomiczna niz trinovid - ergonomia troche w kierunku zeissa. Podobny koncept przyswiecal Olympusowi i Kowie, wiec to chyba trend. Sa nieco mniej kompaktowe po zlozeniu, ale latwiejsze w obsludze w czasie patrzenia, a zwlaszcza podawania z reki do reki znajomym.
Swaro to jednak estetyka bardziej mysliwska, pasuje do noza i termosu... a sprawia wrazenie, ze mozna nim rzucac o ziemie (jak nozem) i nic mu nie bedzie. Leica by mi bylo szkoda (jak zegarkiem), choc jest duzo tansza 2500 bym za taka lornetke nie dal z czystego skapstwa, ale na Trinovid za 1500 bym sie skusil.
Z tanszych malych widzialem Minoxa BV (2 lata temu to on byl zielony) i mechanicznie byl TipTop. Optycznie byl dobrze skorygowany i mial ladne pole, ale nie grzeszyl jasnoscia. Mozna siegnac po wyzsza serie ( chyba HR - czarna), ale jak na lornetke turystyczna BV byl ok. Mechanicznie przewyzsza EX.
Wszystkie male Opticrony mnie czyms rozczarowywaly: wykonanie, pole AC, jasnosc...
Wspomniany przez Dale Steiner nie jest wcale wiele mniejszy od Nikona EX 8x42. Z 30mm to jeszcze Nikon EII jest dosc maly, ale wcale nie kompaktowy. Taki zakup, choc jak najbardziej rozsadny to byloby raczej zdublowanie EX... 30mm ma tyle racji bytu, ze nie jest to czesto jeszcze miniaturyzacja, zatem nie doplacasz za to zeby zmniejszyc na sile, tylko placisz taniej za to, ze jest mniej powierzchni szklanych.
Znam jednego posiadacza kompaktowego Nikona HG (sam mam 8x32) i kolega ten powiedzial, ze to jest jedyna lornetka z jakiej teraz korzysta, wszystkie wieksze poginely mu po szafach. A patrzy w niebo...
Podwojne lamanie to lepsze pakowanie, srubka troche mala i glupio polozona ale optycznie sie raczej nie zawiedziesz. Za sama urode zewnetrzna, bo tego nikona nie widzialem, wybralbym bez wahania jednak Leica Trinovid o podobnej konstrukcji i cenie.
Polecam Nikona 8x20 HG jeśli ma być wyższej klasy sprzęt i kompaktowy. Gdy nie patrzę akurat w nocne niebo (Astronomia) to w chwili obecnej jedyna lornetka, którą chce mi się nosić jak gdzieś idę/jadę na spacer. Złożona spokojnie miesci sie w kieszneni kurtki, marynarki. Jakość obrazu, ostrość pola, kontrast - rewelacja. Jedyna wada - umiejscowienie pokrętła ostrości na mostku z przodu, ale da się przyzwyczaić.
Również mam podobny problem i chyba zdecyduje się na vixena new foresta 8x32 będzie większa ale sprawdzona w klasie małych lornetek kompaktowych wybór jest naprawdę ograniczony a szkoda.
Ja się zgodzę z kivirovi. Zwykle nie polecam stosowania obiektywów mniejszych niż 28 mm, bo słabo się to trzyma, a jednocześnie miniaturyzacja pociąga za sobą pewne ograniczenia. Te ograniczenia jednak daje się częściowo obejść, gdy nie ma się limitu cenowego. Stąd jeśli zupełne maluchy, to firm topowych czyli Leica, Swarek, Zeiss, Nikon HG, ewentualnie Kowa. Pamiętaj jednak, że te maluchy to prawie zawsze dziurki od klucza, bo dokładnie tak wygląda pole widzenia lornetki 8x, która ma pole na poziomie 6 stopni.
To już lornetka z prawdziwego zdarzenia. Jakość optyki i mechaniki, jak znam Swarka, będzie pewnie wzorowa. Problemem jest cena sięgająca ponad 3000 zł.
Z prawdziwych lornetek, które tutaj nie zostały jeszcze wymienione można pomyśleć o Zeiss Conquest 8x30 (ewentualnie na rynku wtórnym znaleźć Dialyta 8x30) czy Fujinonie KF 7x28 H.
Aha. Jest jeszcze Steiner Wildlife Pro 8.5x26. Poręczny, mały z polem widzenia własnym okularów prawie 54 stopni, a więc ciut większym niż bezpośrednich konkurentów.
Dzięki Panowie za odpowiedzi. Zakupu tej poręcznej lornetki pewnie dokonam na przyszłych wakacjach, a więc mam trochę czasu, żeby bardziej się w temacie zorientowac, wytypowac swoich liderów itp. itd.
W takim razie jak będę miał wątpliwości, to ponownie za jakiś czas poproszę Was o pomoc
A tymczasem nasunęło mi się takie pytanko, bo mam pomysła, żeby ten dekielek na muszle od tego mojego nikona przeciąc na pół, połączyc sznureczkiem i nie musiałbym wtedy po każdym użyciu lornetki 'odchylac' jej do pozycji żeby ten dekielek zaszedł na muszle..., ale czy tym sposobem nie stracę gwarancji na lornetkę? W sumie to tylko dekielek, ale wolę się upewnic...
Nikon odpisał tak jak chciałem i dekielek już przerobiony
A odnośnie Twojej wypowiedzi Arek, że rynek lornetek się dynamicznie rozwija (czego nie kwestionuje), to pamiętasz może (cóż za pytanie.. ), po ile ten nikon ex 8x40 chodził 2 lata temu? Teraz można wyrwac już za 429.. Pytam z czystej ciekawości
Pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 10