Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Olympus pen e-pl1 vs. Lumix Lx5 vs. Samsung ex1
Autor Wiadomość
se7777enty 
Nowy

Wysłany: Sob 17 Wrz, 2011   Olympus pen e-pl1 vs. Lumix Lx5 vs. Samsung ex1

Witam Was bardzo serdecznie :)

Mam dosyć poważny dylemat przy wyborze aparatu. Prześledziłem już dużo wątków, googlowałem jak nawiedzony i chce się upewnić co do wyboru aparatu.
Aparat ma mi służyć do:
75% zdjęcia pomieszczeń (wnętrza nieruchomości)
20% -wakacje, okazjonalnie
5% - zabawa

Aparat ma być poręczny, więc nie może być to lustrzanka.
Aparat musi mieć obiektyw szerokokątny lub możliwość zamontowania takiego obiektywu.
Aparat musi strzelać ładne fotki (jak najmniej szumów itd.)

Cena: 1500 zł +, - 200zł (max!)

Aparaty, które mamy w tytule: Olympus pen e-pl1 vs. Lumix Lx5 vs. Samsung ex1 wybrałem po kilku dniach mozolnych wyszukiwań.
Co do moich spostrzeżeń:
1) Olympus jako jedyny ma możliwość wymiany obiektywu w systemie 4/3, robi świetne zdjęcia (detale, głębia kolorów itd.)
ALE: ma mniejszą ogniskową, bo po przeliczeniu (x2) w obiektywie kitowym Olympus M.Zuiko ED 14-42mm f/3.5-5.6 wychodzi 28 mm co daje nam kąt widzenia 74 stopnie. Nie jestem też pewien co do światła, a właściwie jego małej ilości w pomieszczeniach.

2)Samsung ex1 ma jasny obiektyw, robi dobre zdjęcia i ma szerszy kąt (24 mm - nie wiem dokładnie ile to jest stopni).
Minusy: brak mozliwosci wymiany optyki, niepewnosc co do marki?

3) Lumix Lx5 -bardzo popularny kompakt odznaczający się dobrymi parametrami, również 24 mm Olek vs Lumix
Brak możliwości wymiany obiektywów.

Czy te 4 mm robi wielką różnicę?

Jakie brałem wcześniej aparaty pod uwagę, ale odrzuciłem:
Olympus xz1------------->obiektyw i.Zuiko ekw. 28-112 mm f/1.8-2.5
CANON SX30IS---------->24- 840 mm odpowiednik 35mm
DSC-HX100V------------>27mm - 810mm
Lumix DMC-LX5--------->24 - 90 mm
LUMIX FZ100 FZ-------->25-600mm odpowiednik aparatu 35mm
HS20EXR--------------->24 – 720 mm dla filmu 35 mm
COOLPIX P500---------->22,5–810 mm formatu małoobrazkowego 35 mm
nex-5----------------->SEL16F28 E16 mm F2.8 lub E18 – 55 mm F3.5-5.6

Jaki Waszym zdaniem powinienem wziąć aparat wg moich kryteriów? Moja subiektywna ocena kieruje mnie w stronę olympus e-pl1, ale nie jestem przekonany na 110%.

Proszę Was o pomoc w postawieniu kropki nad "i". Który Waszym zdaniem spośród tych trzech jest najlepszy dla mnie, a może jest jeszcze jakiś, którego nie znam, a powinienem wziąć pod uwagę?

Będę wdzięczny za konstruktywną pomoc.

Reklama

lotofag 
Optyczny

Wysłany: Sob 17 Wrz, 2011   Re: Olympus pen e-pl1 vs. Lumix Lx5 vs. Samsung ex1

se7777enty napisał/a:

1) Olympus jako jedyny ma możliwość wymiany obiektywu w systemie 4/3,
(...)
2)Samsung ex1 (...)
Minusy: brak mozliwosci wymiany optyki, niepewnosc co do marki?

3) Lumix Lx5 (...)
Brak możliwości wymiany obiektywów.

Kompakt z definicji nie ma wymiennego obiektywu ;)
E-PL1 należy do nowej klasy (od całkiem niedawna na rynku) aparatów, zwanych dość koślawie "bezlusterkowcami". Mają one matryce znane z lustrzanek (APS-C, 4/3 - wyjątkiem jest Pentax Q z małą matrycą), ale nie posiadają lustra, a co za tym idzie optycznego wizjera z podglądem obrazu przez obiektyw. Bezlusterkowce produkuje też Panasonic, Samsung i Sony - przyjrzyj się im jeśli zainteresował Cię ten segment.
Tak dla ścisłości, E-PL1 to system mikro 4/3, choć obiektywy 4/3 też chyba można podpiąć przez odpowiednią przejściówkę.

Co do wyboru, to niestety sam musisz go dokonać - chyba najlepiej znasz swoje priorytety, nie? ;)
Do rozważenia kwestia topowy kompakt czy bezlusterkowiec - każde z tych rozwiązań ma swoje wady i zalety, weź pod uwagę jakość optyki i wielkość matryc.

bergercs 
Rozmowny

Wysłany: Sob 17 Wrz, 2011   

http://www.fotobasia.pl/p...4-42mm-czerwony
Poręczny jak kompakt, szybki AF, bardzo dobrze zastępuje kamerę i co najważniejsze: bardzo dobry w roli aparatu.

se7777enty 
Nowy

Wysłany: Sob 17 Wrz, 2011   

lotofag,

Masz rację, e-pl1 nie jest stricte kompaktem. Chodziło mi o ideę, czyli coś poręcznego. :)
Widziałem tutaj parę wątków o tych/podobnych aparatach i miałem nadzieję, że ktoś się wypowie o wrażeniach, plusach, ew. minusach. Może ktoś miał te 3 aparaty w ręku i może powiedzieć na ich temat coś więcej.

[ Dodano: Sob 17 Wrz, 2011 19:39 ]
bergercs,
Dzięki za podesłanie propozycji. Najbardziej zależy mi na jakości zdjęć i szerokim kącie.

lotofag 
Optyczny

Wysłany: Nie 18 Wrz, 2011   Re: Olympus pen e-pl1 vs. Lumix Lx5 vs. Samsung ex1

se7777enty napisał/a:

Widziałem tutaj parę wątków o tych/podobnych aparatach i miałem nadzieję, że ktoś się wypowie o wrażeniach, plusach, ew. minusach. Może ktoś miał te 3 aparaty w ręku i może powiedzieć na ich temat coś więcej.

Niestety, ale musisz powrócić do tych wątków i samemu je przejrzeć.
se7777enty napisał/a:

ALE: ma mniejszą ogniskową, bo po przeliczeniu (x2) w obiektywie kitowym Olympus M.Zuiko ED 14-42mm f/3.5-5.6 wychodzi 28 mm co daje nam kąt widzenia 74 stopnie.
(...)
Czy te 4 mm robi wielką różnicę?

Micro 4/3 oferuje też szersze obiektywy - pozostaje kwestia ceny ;)
M.Zuiko Digital 12 mm f/2
M.Zuiko Digital ED 9-18mm f/4.0-5.6
Lumix G Vario 7-14mm f/4.0

Za to tanio możesz mieć ostatnią nowość od Samynaga, tyle że to fisheye:
Samyang 7.5mm f/3.5 UMC Fish-eye

se7777enty 
Nowy

Wysłany: Nie 18 Wrz, 2011   

Coś mnie ino się wydaje, że jeszcze sobie zamieszam z aparatami i pójdę w stronę "bezlusterkowców", bo nawet później będę mógł dokupić sobie inny obiektyw.

P.s. Bergercs podsunął mi Lumixa, poszukam jeszcze innych marek.

Proszę Was o podsunięcie jakichś konkretnych moodeli (nie licząć "nexów"), bo sam mogę przeoczyć jakieś fajne modele.

lotofag 
Optyczny

se7777enty napisał/a:

(nie licząć "nexów"),

A dlaczego?

se7777enty 
Nowy

lotofag,
powiem Ci tak... albo mam już przeładowanie informacji, jak na laika aparatów albo mam wrażenie, że nex-5 szumi. Porównywałem zdjęcia z olkiem pen-epl1 i olek wypadł lepiej.
Z drugiej jednak strony gdzieś tam czytałem, że w nex'ie jest to kwestia upgrade'u softa i zmiana obiektywu i będzie dobrze trzaskał fotki.
Może za bardzo już wydziwiam...(?)

A co Ty wybrałbyś na moim miejscu? Jakie rozwiązanie? Na początek chce wydać max 1500 zł... Bo szykują się wakacje. Najmniejszą ogniskową, jaką mogę mieć to 28 mm (ekwiwalent dla 35 mm). Poźniej najwyżej dokupię sobie obiektyw samyanga szerokokątny 14 mm i będzie ok. Teraz jest pytanie: która firma (sony, panasonic, nikon, samsung, canon, inne) będą miały najlepsze wsparcie itd. Które body będzie the best ;) do tej ceny itd.

Możliwe, że już przeginam i wyszukuję na siłę :P
Ale z drugiej strony mogę dać komuś lepszy start przeczesując ten segment.

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

se7777enty napisał/a:
pójdę w stronę "bezlusterkowców", bo nawet później będę mógł dokupić sobie inny obiektyw.

P.s. Bergercs podsunął mi Lumixa, poszukam jeszcze innych marek.

Proszę Was o podsunięcie jakichś konkretnych moodeli (nie licząć "nexów")

Może samsung NX10?

[ Dodano: Nie 18 Wrz, 2011 18:27 ]
se7777enty napisał/a:
pytanie: która firma (sony, panasonic, nikon, samsung, canon, inne) będą miały najlepsze wsparcie itd.

Trudno powiedzieć co będzie.Obecnie najlepsze wsparcie jeśli chodzi o bezlusterkowce ma panasonic i olympus.

lotofag 
Optyczny

se7777enty napisał/a:
mam wrażenie, że nex-5 szumi. Porównywałem zdjęcia z olkiem pen-epl1 i olek wypadł lepiej.

Hehe, akurat olkowe matryce gani się za wielkość i "szumienie" :mrgreen:
Nie wiem w którym NEXie jest ten sam wynalazek co w Nikonie D7000 i Pentaksie K-5, ale to obecnie top w matrycach APS-C (o ile się czegoś nie spieprzy tandetnym jej oprogramowaniem).
se7777enty napisał/a:

Z drugiej jednak strony gdzieś tam czytałem, że w nex'ie jest to kwestia upgrade'u softa i zmiana obiektywu i będzie dobrze trzaskał fotki.
Może za bardzo już wydziwiam...(?)

Tak, zwłaszcza szum moooocno zalezy od obiektywu ;)
se7777enty napisał/a:

A co Ty wybrałbyś na moim miejscu? Jakie rozwiązanie? Na początek chce wydać max 1500 zł... Bo szykują się wakacje.

Nie jestem Tobą i nie wiem jakie masz priorytety. Bezlusterkowców nie ma dużo, sprawdź modele do 1500zł z podstawowym szkłem i coś wybierz.
se7777enty napisał/a:

Najmniejszą ogniskową, jaką mogę mieć to 28 mm (ekwiwalent dla 35 mm). Poźniej najwyżej dokupię sobie obiektyw samyanga szerokokątny 14 mm i będzie ok.

Sprawdź najpierw mocowania, z którymi jest dostępny - nie wiem czy są wersje do wszystkich bezlusterkowców... Do tego Samyangi nie mają AF, zdajesz sobie z tego sprawę? Choć przy szerokim kącie to nie jest tak istotne.
se7777enty napisał/a:

Teraz jest pytanie: która firma (sony, panasonic, nikon, samsung, canon, inne) będą miały najlepsze wsparcie itd. Które body będzie the best ;) do tej ceny itd.

Nikon i Canon nie produkują tego typu aparatów, a Pentax bardzo specyficzne i chyba niedostępne w Polsce.
O produktach Sony, Olympusa/Panasonica i Samsunga w tym segmencie możesz poczytać nawet na tym portalu czy podobnych. Zobacz co pasuje do Twojego budżetu, poczytaj i do tego najlepiej sprawdź organoleptycznie w sklepie.
Powodzenia!

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

lotofag napisał/a:
Nie wiem w którym NEXie jest ten sam wynalazek co w Nikonie D7000 i Pentaksie K-5
NEX-5
lotofag napisał/a:
Tak, zwłaszcza szum moooocno zalezy od obiektywu
Jeśli się robi tylko na pełnej dziurze, to .. czemu nie? ;)

se7777enty 
Nowy

hijax_pl, dzięki że dołączyłeś do rozmowy. Możesz rozwinąć myśl: "Jeśli się robi tylko na pełnej dziurze" - nie jestem ekspertem, więc nie za bardzo łapie o co Ci chodzi :)

P.s. To jak do jasnego pioruna ;) jest w końcu z tymi szumami, jakością zdjęć w nexie 5 (3 pomijam, bo jak już to nexa 5 bym wziął.)

P.s. 2 Zacząłem się zastanawiać również nad panasonic'ami z serii GFx -czy dobrze? :razz:

bergercs 
Rozmowny

hijax_pl napisał/a:
lotofag napisał/a:
Nie wiem w którym NEXie jest ten sam wynalazek co w Nikonie D7000 i Pentaksie K-5
NEX-5

W NEX3 jest również ta sama matryca (NEX5 odróżnia od NEX3 obudowa: aluminium kontra plastik, nieco inne wymiary, FullHD vs HD + bodajże "port: akcesoriów).
Natomiast nie widać przewagi tej matrycy względem nowszej konkurencji bezlusterkowców z teoretycznie gorszą m4/3. Poziom szumów mierzony na RAWach z wyłączonym odszumianiem jest praktycznie identyczny dla NEX5 jak i GF2 (do ISO 800 mniej więcej remis, ISO 1600 lepiej wypada Sony, ISO 3200 mniejsze szumy w Panasonicu).
Natomiast wadą NEXów jest obsługa - Sony "poskąpiło" fizycznych przycisków.
Zalety Panasoniców: w tej chwili to chyba najszybciej rozwijająca się "rodzina" bezlusterkowców, bardzo dobry AF, szybkie i ciche obiektywy (to one mają wpływ na AF - Olympusy z podpiętymi szkłami Panasa przyśpieszają). A ostatnio cena: najnowszy w rodzince - GF3 można już dostać za około 1600zł: http://www.e-fotojoker.pl...4-42mm-czerwony

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Oj zjadło mi literkę.. Miało być NEX-5N... :zalamany:
se7777enty napisał/a:
Możesz rozwinąć myśl: "Jeśli się robi tylko na pełnej dziurze"
Tzn chodziło o pracę na maksymalnie otwartej przysłonie. Im większa "dziura" tym więcej światła, czyli tym mniejsze ISO potrzebne dla tego samego czasu naświetlania. W domyśle: im większy otwór przysłony tym mniejsze szumy. Problem w tym, że nie zawsze na maksymalnym otworze fotografujemy ;)
se7777enty napisał/a:
Zacząłem się zastanawiać również nad panasonic'ami z serii GFx -czy dobrze?
IMHO - dobrze :)

se7777enty 
Nowy

Wysłany: Sro 21 Wrz, 2011   

Byłem w sklepie i trzymałem: Panasonica Gf2, olka e-pl1, nex-3, nex-5. Jeśli chodzi o wygodę, to najgorzej wypadł panas gf2, a najlepiej nex-5.

Zastanawiałem się dosyć długo i dzisiaj najprawdopodobniej kupię nex-5 z 16mm obiektywem.

Miałem brać e-pl1, ale kilka mankamentów, które jednak mi przeszkadzają zdecydowały o tym, że go nie biorę.
Gdyby panas dobrze trzymał się łapy, to byłby moim faworytem, ale ni cholery nie mogłem się do niego przekonać... Trzymałem go na różne sposoby ;)
Ostatnio zmieniony przez se7777enty Sro 21 Wrz, 2011, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu