Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 29 Wrz, 2011 Panasonic TZ20 czy Sony HX7 ?
Witam.
Mam problem z wyboru aparatu. Waham się pomiędzy wymienionymi wyżej modelami. W sumie to już byłem zdecydowany na TZ20 ale dzisiaj poczytałem trochę o Soniaku i sam już nie wiem.
Chciałem kupić TZ10 ale paradoksalnie cena jest sporo większa (przynajmniej w USA) niż nowszego modelu TZ20 i ten starszy jest ciężko znaleźć w kolorze czarnym.
Aparatu potrzebuję do typowych amatorskich zdjęć (wakacje, imprezy, zdjęcia codzienne). Jednak nie chciałbym kupić czegoś takiego jak mój kolega (NIKON S3000). Aparat tani, zdjęcia w dzień ok, ale już przy słabszym oświetleniu - masakra.
Nie spodziewam się jakości lustrzanki, ale chciałbym coś rozsądnego.
Zależy mi też na filmikach HD.
Jeżeli macie jakieś inne sugestie to chętnie wezmę je pod uwagę.
Dziękuję.
P.S. Kiedyś (jak tylko wyszedł) kupiłem Sony DSC W5 i byłem bardzo zadowolony. Bez żadnego porównywania zdjęć, czytania itd. A teraz człowiek ma mętlik w głowie no bo i parametry też poszły do przodu itd itp.
też jestem nastawiony na Canona ale właśnie mam dylemat pomiędzy 220 a 230
w sumie to chciał bym wiedzieć do czego jest potrzebny ten GPS? pokazuje jakieś współrzędne na zdjęciach czy coś innego?
z tego co doczytałem to mimo że są identyczne to 220 jest lepszy mimo że nie ma GPS
Aszex, dzięki za link. Ciekawy test. Z tym że w teście jest TZ10 a nie TZ20. Ten drugi ma full hd i coś zmienione w matrycy z tego co pamiętam. Tylko nie wiem czy na lepsze czy na gorsze..
Jedyny problem z canonem jest taki, że średnio mi się podoba. Chociaż po obejrzeniu porównania zdjęć widzę różnicę na korzyść Canona. Może warto będzie się przełamać co do jego wyglądu.
Obawiałem się że zaproponujecie canona i będę miał zgrzyt
Chyba będę musiał gdzieś obydwa obejrzeć i wtedy podjąć decyzję..
Wcześniej jeszcze zastanawiałem się nad Fuji HS10 lub HS20 ale odpuściłem bo stwierdziłem że i tak nie jest to lustrzanka, a jak mam mieć aparat który wielkością jest zbliżony do lustra a zdjęcia robi gorsze od niektórych małych kompaktów, to wolę coś co zmieszczę do kieszeni.
Obawiałem się że zaproponujecie canona i będę miał zgrzyt
Roznice miedzy tymi aparatami nie sa wielkie, lubisz testy, to przeczytaj ten:
http://www.optyczne.pl/10...aktów_2011.html
Ja wybralbym panasonica, bo mi sie bardziej podoba, ale canon SX230HS tez jest dobrym wyborem
Chyba wezmę TZ20. Większość zdjęć i tak będzie pewnie na kompie. Poza tym nie będę wycinał takich powiększeń jak w testach, więc podejrzewam że różnica będzie tak jak mówisz znikoma. Panasonic mi się podoba, więc wezmę jego.
Mam tylko nadzieję że zdjęcia wieczorne nie będą jak u kumpla z Nikona s3000, bo bym się załamał..(bez zbliżania na komputerze widać mydło)..
[/quote]Niech kolega nie trzyma aparatu w ręce przy takich zdjęciach to będzie dobrze [/quote]
Tu nie chodzi o jakieś "wymyślne" zdjęcia. Po prostu pokazywał siostrze Chicago i trochę im się zeszło, więc musiał parę fotek zrobić po zmroku. Jak już wspominałem miałem kiedyś Soniaka DSC W5 i nie miałem takiego problemu. Fakt że do jakiejś nocnej panoramy itp, z długim czasem naświetlania używałem statywu, bo nie dało się nie poruszyć aparatem, ale takie zwykłe fotki bez problemu wychodziły.
Coś mi chyba z cytatem nie wyszło....
[ Dodano: Pią 30 Wrz, 2011 15:02 ]
Aszex napisał/a:
@Elmerzak
Zs10 (w usa)=tz20 u nas
Włącz porównanie i wybierz tz10 (zs7). Weź też pod uwagę, że w na dpreview tz20 ma najgorsze zdjęcia z wysokim iso (obok pentaxa).
Wiem że ZS7 to TZ10 a ZS10 to TZ20 w US. Wiem też, że tz10 to sprawdzony aparat i zdjęcia robi niezłe.
Problem polega na tym że ZS10 jest tańszy od ZS7. Też myślałem że jak wejdzie następca TZ10 (czyli TZ20) to ten pierwszy stanieje itd itp. No ale muszę przyznać, że trochę się zdziwiłem, bo nie dość że tak się nie stało, to jeszcze TZ10 stał się trudno dostępny (przynajmniej czarny). Różnica w cenie też jest znaczna. Nie wiem czemu tak jest. Może dlatego że TZ10 jest lepszy i cieszył się sporym zainteresowaniem?
Aszex [Usunięty]
Wysłany: Pią 30 Wrz, 2011
Wg skąpca ceny są porównywalne, prócz jednego sklepu
Dzięki Aszex, ale właśnie pricegrabber jest narzędziem na którym opieram swoje twierdzenie, że ZS10 jest tańszy od ZS7
Słuchajcie o co chodzi z aberracją chromatyczną? Wiem że mogę wygooglować, ale chciałbym to w ludzkim języku usłyszeć i przede wszystkim czy jest to rzecz którą jako amator będę zauważał na zwykłych odbitkach lub na kompie (bez ogromnego zbliżenia)?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 11