Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Canon EF 70-300 mm f4-5.6L IS USM kontra 70-200
Autor Wiadomość
majkel3003 
Nowy

Wysłany: Pią 30 Wrz, 2011   obiektyw canon EF 70-300 f4-5.5 IS USM

Witam, zastanawiam się ostatnio nad kupnem obiektywu canona EF 70-300 mm f4-5.6L IS USM. :wink: Ile ludzi tyle opinii że za ciemy że zbyt tele. Za to dużo osób poleca EF-L 70-200 f/4.0 USM :evil:
Powiedzcie mi jak to jest z tym światłem w obu tych obiektywach, pomijając cene obydwu czemu tyle osób chwali tą 200 –tke skoro też jest jakby nie było ciemna i nie ma IS. Za to dużym plusem 70-300 są jego gabaryty. Co wybrać, czy warto zainwestować w ten 70-300 i czy f4-5.6 dyskwalifikuje go już na starcie :???:

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc :roll:

Reklama

komor 
Moderator

Wysłany: Pią 30 Wrz, 2011   

majkel3003, scaliłem Twoje pytanie do istniejącego już wątku. Masz baaardzo długą dyskusję do przeczytania :)

mozer 
Temu Panu już podziękujemy
bo Pentax

majkel3003, zależy do czego będziesz go używać - jeśli nie zależy Ci na 300 mm, to z pewnością 70-200 jest lepszym wyborem oferującym:
- solidną i zamkniętą konstrukcję
- szybki i celny autofocus
- światło f/4 przy 200 mm (2 razy więcej niż w przypadku 70-300)

Jedyną przewagą 70-300 jest stabilizacja, która przydaje się przy w miarę statycznych obiektach.

infocyk 
Optyczny
7DII+C300+T150-600

majkel3003, zamiast L-ki 70-300, ja brałbym Canona EF 70-200mm f/4L USM ale z IS, a jak będziesz potrzebował 300mm, to dokupisz TC 1.4, a i cenowo wyjdzie prawie jak L-ka 70-300.

mozer 
bo Pentax

E... komor... namieszałeś mi - ten wątek nie dotyczył eLki :/

majkel3003, cofam co napisałem...

Chociaż w sumie argument o szczelności i świetle pozostaje.

Tak naprawdę zależy co chcesz focić, bo jest jeszcze 100-400.

komor 
Moderator

Wysłany: Sob 01 Paź, 2011   

mozer napisał/a:
E... komor... namieszałeś mi - ten wątek nie dotyczył eLki

Fakt, nie zauważyłem, że pytanie dotyczy nowego wynalazku z L w nazwie. Wobec tego zostawiam osobny wątek ze zmienionym tytułem.

Przepraszam za zamieszanie.

maczetka 
Rozmowny

Wysłany: Sro 12 Paź, 2011   

komor napisał/a:
mozer napisał/a:
E... komor... namieszałeś mi - ten wątek nie dotyczył eLki

Fakt, nie zauważyłem, że pytanie dotyczy nowego wynalazku z L w nazwie. Wobec tego zostawiam osobny wątek ze zmienionym tytułem.

Przepraszam za zamieszanie.

ale czy na pewno dotyczy "L"? moze autor sie pomylil w nazwie. jak dotyczy L to porownywanie do 70-200 bez is patrzac przez pryzmat ceny wydaje sie dosc dziwnym pytaniem...

komor 
Moderator

maczetka, cholera wie, autor wątku już się więcej nie odezwał.

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

mozer napisał/a:
majkel3003, zależy do czego będziesz go używać - jeśli nie zależy Ci na 300 mm, to z pewnością 70-200 jest lepszym wyborem oferującym:
- solidną i zamkniętą konstrukcję
- szybki i celny autofocus
- światło f/4 przy 200 mm (2 razy więcej niż w przypadku 70-300)

mozer napisał/a:
majkel3003, cofam co napisałem...

Chociaż w sumie argument o szczelności i świetle pozostaje.

Obiektyw 70-200/4L ma co prawda konstrukcję, która nie zmienia wymiarów ale ze szczelnością niewiele ma to wspólnego. Szczelne na pył i kropelki wody są dopiero nowe konstrukcje, do których 70-300L się właśnie zalicza i to pomimo, że wysuwa się w nim przednia grupa soczewek.

Co do światła, to f/4 to nie jest 2 razy więcej światła w stosunku do f/5, a tyle 70-300L ma dla 200mm. :smile:

mozer 
bo Pentax

B o g d a n, co do światła racja - myślałem, że na 200 ma już 5.6. Co do szczelności to mówisz, że wysuwający się tubus nie może przenieść pyłków?

maczetka 
Rozmowny

http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=16750

komor 
Moderator

maczetka, słuszne spostrzeżenie. Co do szczelności 70-200/4L to mam już trochę pyłków w środku, w sumie nie wiadomo skąd, bo z tyłu soczewka jest zaklejona na amen, z przodu nic się nie wysuwa. A jednak.

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

mozer napisał/a:
Co do szczelności to mówisz, że wysuwający się tubus nie może przenieść pyłków?
Canon uważa, że nie i coś w tym jest bo jeszcze nie słyszałem aby komuś wpadły pyłki do 24-105/4L. Ja tez nie miałem z tym nigdy kłopotu. Myslę, że 70-300L nie może być tu gorszy, a tylko lepszy.

Jest to pewnie kwestia odpowiedniego systemu uszczelnienia wysuwającego się tubusu.
Od strony bagnetu w nowszych obiektywach jest uszczelka gumowa, która doskonale spełnia założony cel.

kozidron
[Usunięty]

B o g d a n napisał/a:
Obiektyw 70-200/4L ma co prawda konstrukcję, która nie zmienia wymiarów ale ze szczelnością niewiele ma to wspólnego.

bez urazy B o g d a n, ja wiem że komor "zabronił" uzywania zwrotu "bzdura" ale pleciesz.... głupoty :razz:
Zaryłem tym obiektywem w glebe, upadł mi w błoto, dostałem kulką z paintball'a w pierścień ustawiania ostrości, wyturlał mi się na piasek na pewnej pustyni, robiłem nim fotki przy grubej wilgotności gdzie europejczykowi się trudno oddycha, ostatnio robiłem fotki graficiarzom- pomalowali mi przednią soczewkę na żółto, bo chciałem być blisko( a to "badziwie" ostrzy od 1,2m), zostawiłem go z body na mrozie, bo Rosjanie mnie zmusili za pomocą napojów wysoko procentowych, to wszystko może potwierdzić około 20 osób z czego kilka z tego foruma, dodatkowo ostatnio odwaliłem jeszcze wiekszą "manianę" niż wyżej wspomniane rzeczy i dwóch kolegów, którzy notorycznie "trolują" na tym forumie to potwierdzi, dodam tylko że 3 tygodnie temu z turlał mi się z klifu w Orłowie ale tylko z wysokości 2 pięter może trzech.

B o g d a n, skoro określenie "bzdura" jest zabronione na tym forumie to mogę napisać tylko jedno: GÓWNO PRAWDA.

Dodatkowo dodam, że robiłem ostatnio nim porównanie vs. nikkor 80-200 oraz vs. warczek C70-210 (jago nazywa go Muzyk- także kolega forumowy) i rozłożył oba pod względem jakości, chociaż mój egzemplarz do wybitnych nie należy.

Obiektyw nadal robi ostre i świetne fotki, jedyne co mi powiedział Lupo(kolega z Warszawy z tego foruma), że pierścień zumowania chodzi za luźno w stosunku do jego egzemplarza.

komor 
Moderator

A ja mam w moim pyłki. I co teraz mam napisać? Że głupoty piszesz? Bzdury? Gówno? :) To, że jest to solidny i porządny obiektyw i wiele rzeczy zniesie, nie stoi w sprzeczności z tym, że nie jest wg Canona uszczelniony. Kozidron, strasznie ostry i przejaskrawiony jesteś w swoich opisach i ocenach. Wyluzuj… :)

Odpowiedz do tematu