Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witamy.
Jestem nowy na forum i chciałbym się przedstawić. Mam na imię Wojtek i fotografią interesuję się bardzo krótko. Gdy zauważyłem, że mój stary aparat nie daje rady zacząłem się zastanawiać nad jego zmianą.
A więc tak. Aparat będzie używany do fotografowania przyrody ( to się chyba nazywa plener ), kręcenia filmików ( najlepiej w jak najlepszej jakości i przy dużym powiększeniu dobrej ostrości ), robienia zdjęć makro drobnych detali na modelach redukcyjnych i fotografowania trochę większych elementów. No i żeby miał dość duży zoom do fotografowania modeli podczas lotu w powietrzu. Na aparat mogę wydać maksymalnie 1500zł. Myślałem nad Nikonem P500, ale ma dośc duże początkowe ISO co chyba utrudnia robienie zdjęć małych elementów i Canonem PowerShot SX30 IS
Co wy byście polecili ? ? ? ?
Trudno odpowiedzieć na to pytanie komuś kto jest na etapie zrozumienia że zdjęcia na dworze to plener
I Nikon i Canon maja niepotrzebnie duży i nieużywalny zoom. Nikon do tego jest ciemny jak ... Lumix FZ48 jest jakimś kompromisem jeśli już musisz mieć zoom. Osobiście omijam takie konstrukcję szerokim łukiem zapewne jak kupisz coś takiego i za kilka lat zrozumiesz o co chodzi w fotografii też zmienisz zdanie. Na razie FZ48 będzie spoko.
Witam.
To dokładnie o co chodzi ? ? ?
Byłem dzisiaj w sklepie i miałem okazję przetestować wszystkie trzy aparaty pod kątem robienia zdjęć makro. Nie rozumiem tego co napisałeś, bo na wszystkich aparatach zdjęcia wychodziły bardzo ładnie ( no może oprócz Nikona, bo zdjęcia wychodziły trochę ciemne ). Fotografowałem kawałek kalendarza przy słabym świetle i prawie dotykając go obiektywem ( bo to chciałem głównie sprawdzić ) i nie było problemu z ostrością i jakością zdjęć. Wiem, że na komputerze na dużym ekranie całkiem inaczej będą wyglądać, ale wydaje mi się, że jak i Canon tak i Sony robią zadowalające zdjęcia. Oglądałem również filmy nagrywane tymi aparatami i również wychodzą dość interesująco.
A jeśli chodzi o Lumix-a to czym on się takim wyróżnia, że tak go polecanie. Jest to również superzoom, ale po prostu ma mniejszy zakres ogniskowych.
Meczy mnie ta konwersacja miedzy noblistą i mikrobem kup co chcesz jak robi ładne zdjęcia i będziesz zadowolony.
Jak mamy ci wyjaśnić w czym problem skoro nie masz zielonego nawet pojęcia czym jest zakres zoomu światło szkła i wielkość matrycy. Dlatego mówią ci tu ludzie czego nie brać ale nikt nie jest przy Twoim stanie wiedzy ci wyjaśnić dlaczego. Wiec albo w ciemno posłuchasz porad albo poczytasz jakąś książkę zanim kupisz aparat albo kupisz co uznasz za stosowne.
Że tak powiem aparat za 300 zł też będzie robił "ładne" zdjęcia...
Cytat:
Meczy mnie ta konwersacja miedzy noblistą i mikrobem kup co chcesz jak robi ładne zdjęcia i będziesz zadowolony.
Jak mamy ci wyjaśnić w czym problem skoro nie masz zielonego nawet pojęcia czym jest zakres zoomu światło szkła i wielkość matrycy.
Logując się na tym forum liczyłem na rzetelną pomoc w wyborze aparatu, a otrzymałem kilka bezsensownych postów, które nic nie wnoszą do tematu i również poniżają i gnoją ( bo inaczej nie da się tego nazwać ). Coraz więcej for tematycznych w Polsce staje się miejscem do wyśmiewania, drwienia i niszczenia chęci innych. Więcej nie będę się wypowiadał na ten temat.
Oczywiście kolego FIFI, że można aparatem za 300zł zrobić dobre zdjęcia, tylko że JA PODAŁEM KONKRETNE WYMAGANIA, A NIE NAPISAŁEM, ŻE PO PROSTU CHCĘ APARAT, KTÓRY ROBI ZDJĘCIA. Jeśli przeczytałbyś pierwszy mój post to zrozumiałbyś, że chyba aparat za 300zł nie spełni moich wymagań.
Widać kolego wielbicielxx-noblisto że na prawdę masz umiejętność poniżania innych. Może są to żarty, bo dla ciebie jest to śmieszne, ale zadałem konkretne pytanie i liczę na rzetelne odpowiedzi oraz KONSTRUKTYWNĄ krytykę.
Zadam ostanie pytanie na tym forum.
KTÓRY APARAT JEST LEPSZY, CANON POWERSHOT SX30 IS CZY SONY CYBERSHOT DSC-HX100V ? ? ? ? ? ?
Wymagania napiszę jeszcze raz, łopatologicznie:
- zdjęcia małych elementów np. elementu fototrawionego ( nie jest to związane z fotografią, tylko z modelarstwem plastikowym ) o wymiarach 5mm x 5mm z umieszczonymi na tym elemencie małymi detalami powinny wychodzić ostro i w bardzo dobrej jakości
- ma mieć duży zoom, by robić zdjęcia daleko oddalonych obiektów np. lecącego modelu samolotu
- ma kręcić filmy w dość dobrej jakości ( HD raczej wskazane )
- ma być dość szybki tzn. gdy aparat ustawia ostrość ma to robić szybko
- ma mieć dokładną regulację zoomu
To moje wszystkie ,,bardzo wygórowane " wymagania. Który z tych dwóch wyżej wymienionych aparatów lepiej pasowałby do tych wymagań ? ? ?
Żeby wiedzieliście, na czym stoicie przedstawiam kilka naszych zdjęć dla zobrazowania czego oczekuję.
- zbliżenia detali
By marekrc at 2011-10-31
By marekrc at 2011-10-29
Zdjęcie nie jest całe ostre, a właśnie o to mi chodzi żeby było całe ostre.
-zdjęcia do galerii
By marekRC at 2011-10-31
By marekrc at 2011-10-31
- krajobraz
By marekrc at 2011-10-31
IMG]http://img231.imageshack.us/img231/8626/1001920h.jpg[/IMG]
By marekrc at 2011-10-31
By marekrc at 2011-10-31
By marekrc at 2011-10-31
-zdjęcia trochę większych modeli
By marekrc at 2011-10-31
By marekrc at 2011-10-31
Zdjęcia mogłyby być lepiej doświetlone.
Na twoim miejscu brałbym Soniacza. Jaśniejszy obiektyw, makro od 5 cm. zoom optyczny 30x, dobry tryb video i szybkość. Co prawda Canon ma makro od 1 cm., ale robi serię w prędkości 1 klatki na sek., więc ustrzelić model będzie trudno - krótki zoom, tylko 12x. Soniacz strzela serię 10 klatek na sek. i ma odrobinę szerszy obiektyw - zawsze coś do krajobrazów, a także funkcję panoramy. Ma także wizjer (elektryczny, ale jest). Ale nie spodziewaj się zdjęć jak z lustrzanki. Możliwości są adekwatne do wydanych pieniędzy. W typowo amatorskim zastosowaniu powinien się sprawdzić. W jasny dzień model tym ustrzelisz, ale w innych wypadkch trzeba się ratować podwyższeniem ISO, co przy tak napakowanej matrycy (16Mpx.) oznacza pakowaniem się w kłopoty. Tak to mniej więcej wygląda jeżeli chodzi o te dwa aparaty.
Dzięki kolego zelik76 za odpowiedź. O taką właśnie odpowiedź nam chodziło. Weźmiemy pod uwagę wszystkie twoje wskazówki. Jeśli się na coś zdecydujemy to damy zdać.
Ale kolego na twoim miejscu kupiłbym Panasonica . Makro od 1 cm. ,świetny obiektyw Leica o szerokim kącie widzenia, światło 2.8, mniej pixeli od Soniacza i odpowiednio 3,7 klatek na sekundę przy najwyższej rozdzielczości JPGa - Lumix DMC FZ 48 (12 Mpx.) lub 11 klatek na sekundę (5 przy AF ciagłym) w pełnej rozdzielczości - Lumix DMC FZ 100 (14Mpx.) Do tego dochodzi bardzo dobra stabilizacja Panasonica Power O.I.S.
To tak żeby dać Wam do myślenia.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10