Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 15 Lis, 2011 Kompakt (hybryda) do 1500zł
Witam,
ponieważ dobór sprzętu fotograficznego to nie moja działka, dlatego postanowiłem zasięgnąć Waszych opinii. Mam nadzieję że poniższa charakterystyka przybliży Wam moje potrzeby w tym względzie.
Do tej pory używałem aparatu Konica Minolta Dimage Z10. Całkiem przyjazny, jedyną jego wadą był troszkę ciemny obiektyw. Ceniłem sobie natomiast jego szybkość i możliwość zabawy na ustawieniach manualnych (histogram też okazywał się czasami pomocny). Niestety sprzęt po wypadku obecnie czeka na dawcę organów, więc poszukuję godnego następcy
Wymagania myślę niezbyt wygórowane. Jeślim coś pomylił, wynikło z niezbyt kompletnej wiedzy mojej.
Dobra światłosiła obiektywu. Dobra w znaczeniu że nie potrzebuję czegoś na poziomie 1.8 czy 2.0 (aż tak wygórowanych potrzeb nie mam). Interesuje mnie coś w okolicach 2.8 (dla ogniskowej 35mm).
Zoom optyczny - podobny jak i w poprzedniku, 8x wystarczy. Na lepszy się nie obrażę.
Niezbyt zaszumione większe ISO. W Z10 przy maksymalnym ISO 400 szum był przerażający. Aha, większe to tak 800, ew. 1600.
Łatwość robienia zdjęć na automacie (dla żony), możliwość ustawień manualnych (dla mnie)
Przyda się z pewnością możliwość nagrywania filmów. Przyzwoita, bez bajerów typu HD - to ma być aparat a nie aparato-kamera.
Miło, acz niekoniecznie: zapis zdjęć w formacie RAW
Potrzeby moje są mniej więcej takie:
Teren wszelaki - miasto, góry, bocznice kolejowe...
Będąc w terenie zdarza się robić zdjęcia wewnątrz jakiś budynków, np. kościołów. Stąd potrzeba jaśniejszego obiektywu niż w Z10, żeby nie było konieczności błyskania lampą. Zresztą wbudowaną lampą to sobie dużo w kościele nie ponaświetlam...
Próby dotychczas rzadkie - fotografia błyskawic podczas burzy. Na Z10 było z tym niejako trochę problemu.
Po lekturze wielu recenzji, porównywań i tym podobnych nadal tkwię w punkcie wyjścia. Natrafiłem co prawda na Fuji S100fs, ale primo: nie ma go już na rynku, secundo: waga, sięgająca niemal 1kg (już widzę jak żona jest chętna do niesienia czegoś takiego). Za to mechaniczne pierścienie zmiany ogniskowej, hmm... coś co lubię.
Jeszcze kwestia dlaczego hybryda a nie lustrzanka - z moimi potrzebami i umiejętnościami segment lustrzanek to jednak nie dla mnie. Poza tym druga kwestia równie dla mnie ważna, czyli finansowa. Lustrzanki (z całym dodatkowym osprzętem) są po prostu za drogie.
Aparatów z wymienną optyką nie brałem pod uwagę. Poza tym, te obiektywy które są w podanym przez Ciebie zestawie są dość "ciemne". A zakup "kadłubka" z dobrym obiektywem przekracza mój budżet.
E-pl1 znacznie lepiej radzi sobie z szumami niż kompakty, dlatego 2.8 nie jest aż tak bardzo potrzebne; ma też większą matrycę, więc można też uzyskać mniejszą głębię ostrości.
Jeśli jednak hybryda, bez rawów:
-Sony HX100V
-Sony DSC-HX1
-raczej Fuji HS10 niż hs20
-Canon sx20/sx40
-Panasonic FZ150 lub 45 niż 48/100
Rawy w HS20 i Panasonicu
dcs [Usunięty]
Wysłany: Wto 15 Lis, 2011
Aszex, ale zoomy 14-140/150/ kosztują dużo
Aszex [Usunięty]
Zobacz na podany link na skąpcu...
dcs [Usunięty]
Aszex, Ale 14-140/150/ w jednym kawałku
Aszex [Usunięty]
Brak tego wymagania...
Ps. sprawdziłem jeszcze samsunga nx5+Samsung 50-200, też, w miarę, mieści się w budżecie.
Z zaproponowanego zestawu skłaniam się najbardziej ku HS10. Choć opinie na forum są od tych entuzjastycznych, do miażdżąco krytycznych. I bądź tu człowieku mądry...
PS. I znów ten który najbardziej mi się podoba praktycznie nie istnieje w sklepach
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10