Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Lustrzanka do samolotów i nie tylko , Nikon D300, Canon 50d
Autor Wiadomość
M2SC 
Uczestnik

Wysłany: Pon 21 Lis, 2011   Lustrzanka do samolotów i nie tylko , Nikon D300, Canon 50d

Witam chciałbym zakupić lustrzankę do fotek rodzinnych ale także ma służyć do samolotów , więc ważna jest dla mnie precyzja focusa i dobry ciągły af. Przerobiłem w swoim życiu trochę lustrzanek ( a200,450d,D90, D300 na chwile,40d,A700) ale do każdego miałem jakieś. Najlepiej w sumie pasował mi d90 jak dotąd ale miał okropne wręcz kolory na jpegach. A mój d300 miał czasami jakieś problemy z AF , chyba był uszkodzony. i myślałem o takich zestawach : D300 plus T 17-50 plus T 70-300 VC
50D z takim zestawem jak wyżej ( mój faworyt)
Olympus e-3 plus ZD 14-54 i ZD 50-200
Jakiś Pentax plus T 17-50 i T 70-200
W olympusie boje się szumów, w D300 ze kolory będą jak w d90, 50d naczytałem się o mocno spadającej rozpiętości tonalnej wraz z iso ( czasem cykam fotki z lampa na wysokim iso)
więc zwracam się do Was o pomoc w wyborze z tych powyżej lub innych w podobnych cenach

Reklama

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

Wysłany: Pon 21 Lis, 2011   

M2SC napisał/a:
50d naczytałem się o mocno spadającej rozpiętości tonalnej wraz z iso
rozpiętość tonalna zawsze spada wraz ze wzrostem iso.

M2SC napisał/a:
D300 plus T 17-50 plus T 70-300 VC
50D z takim zestawem jak wyżej ( mój faworyt)
z tych dwóch raczej brałbym d300. chco 50D wcale nie bedzie zlym wyborem. no i proponuje by przełączyć sie z JPG na RAW ;)

[ Dodano: Pon 21 Lis, 2011 18:01 ]
M2SC napisał/a:
50d naczytałem się o mocno spadającej rozpiętości tonalnej wraz z iso
dodam jeszcze ze wg dxo mark porównując d300 i 50D zakres dynamiczny spada wolniej w 50D...

http://tiny.pl/h16fs
Ostatnio zmieniony przez kufel Pon 21 Lis, 2011, w całości zmieniany 1 raz  

M2SC 
Uczestnik

w rawach robię większość fotek ale u cioci na imieninach chce się przełączać na jpg.

Co do spadku rozpiętości , jestem tego świadom , ale podobno w 50d to jest szczególnie mocno odczuwalne

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

M2SC, zobacz linka, i zakładke "dynamic range" . tam widać ze Nikon ma nieznaczną przewagę na najniższym Iso, potem wykresy zrównują sie w okolicach 400 iso , a potem wraz ze wzrostem iso zakres dynamiczny szybciej spada w d300.

moronica 
Temu Panu już podziękujemy

Pomogła: 106 razy

do d300 lepszym wyborem bedzie zdaje sie 70-300VR ze wzgledu na lepszy AF. co do reszty to niech juz sie panowie samolociarze wypowiedza choc nie bylabym taka pewna czy szkielko tej klasy by sie nadalo. specjalistyczna fotografia wymaga specjalistycznego sprzetu

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

moronica napisał/a:
specjalistyczna fotografia wymaga specjalistycznego sprzetu
czy ja wiem czy az tak specjalistycznego? duża ogniskowa i dosc szybki af ;) co nie zmienia faktu , ze zgadzam sie ze do d300 tez raczej brałbym nikkora 70-300VR. zresztą w tej cenie raczej ciężko o inne, lepsze tele.

dcs
[Usunięty]

kufel,
Co do dxom. to D90 i D300/s/ /DR i TR/, aż tak się różnią ? Wątpię.

A z moronica się zgadzam.

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

dcs napisał/a:
Co do dxom. to D90 i D300/s/ /DR i TR/, aż tak się różnią ? Wątpię.
ale ja porownuje d300 z 50D

[ Dodano: Pon 21 Lis, 2011 18:44 ]
a co do roznic miedzy d300 a d90 to te matryce nie zachowują się tak samo. wg dxo ta w d90 wypada lepiej. ale bez spektakularnych roznic.

dcs
[Usunięty]

kufel,
A ja mam wątpliwości co do dxom.
U optycznych jest odwrotnie nikon/canon, a dynamika tonalna D90 i d300/s/ taka sama.

maput 
Optyczny

Obiektyw niewspółmiernie słaby w porównaniu do body...

M2SC 
Uczestnik

znajdziesz cos lepszego ( w sensie body plus tele ) za jakies 3,2k pln ? ( ostrzegam opcja dołóż i kup raczej nie wchodzi w gre)

mozer 
bo Pentax

M2SC, używaną? Bo nowe to może samo body Ci się uda kupić...

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Zamiast na korpusach radzę skupić się na obiektywach. W samolotach Nikon ma problem, bo niczego rozsądnego ponad 300mm nie ma do zaproponowania a w spottingu 300mm to często za mało. Oczywiście D300 rządzi i rozwala jakiegoś D90 na dzień dobry, tylko co z tego. Jeżeli pomyślisz o Sigmie 50-500 OS HSM brałbym Nikona. Jeżeli coś systemowego to zostaje 100-400L i jakiś korpus. Najlepiej 7D, ale 50D też sobie daje radę.

mozer 
bo Pentax

MM, patrz budżet ;)

MM 
GORSZY SORT POLAKA

mozer napisał/a:
MM, patrz budżet ;)

Szkoda, że w pierwszym poście autor nie raczył tego napisać.

Za taką kasę to szału nie będzie. 70-300 VR i chyba na D3100 wystarczy...

Odpowiedz do tematu