Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: komor
Sob 22 Wrz, 2012
600d
Autor Wiadomość
gryman 
Nowy

Wysłany: Sob 22 Wrz, 2012   600d

Witam na forum,
mam możliwość kupienia nowego Canona 600D ale mam kilka pytań, na które nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi.

Wcześniej byłem posiadaczem Canona 450D z obiektem kitowym i jakość zdjęć była dla mnie bardzo zadowalająca. Boję się, że po kupnie 600D również z obiektywem kitowym 18-55 jakość zdjęć będzie gorsza niż przy 450d. Czy to prawda? Wiem, że jakość zależy od fotografa i obiektywu ale chodzi mi bardziej o techniczne aspekty.
Czy fabryczny 450d z kitem robi lepsze zdjęcia niż 650d z kitem? Nie piszczcie proszę, żebym kupił body i jakiś wypaśny obiektyw bo to wiem.

Muszę kupić nowy aparat i zastanawiam się nad 650D. Mam do wydania 3000. Nie zależy mi nagrywaniu filmów i innych bajerach. Chciałbym, żeby robił po prostu bardzo dobre zdjęcia a na pewno nie gorsze niż 450D. Może 650 robi większe szumy niż 450? Proszę o pomoc...

Reklama

lotofag 
Optyczny

Wysłany: Sob 22 Wrz, 2012   

Dlaczego w ogóle chcesz lustrzankę? Od czasu wypuszczenia 450D sporo się na rynku zmieniło, są ciekawe bezlusterkowce, są ciekawe kompakty...

Z Twojego postu wynika, że nie masz zamiaru ani zmieniać optyki, ani korzystać z możliwości obróbki zdjęć - po co w takim razie aparat systemowy z wymienną optyką (nawet entry-level), RAWami, itp?

gryman 
Nowy

buaaaaa - oczywiście nie chodziło mi o 650 d tylko 600D - przepraszam.

Cały wątek dotyczy 600D!!!

proszę nie zadawać mi takich pytań bo temat wątku się zmieni i nie dojdę do celu z moimi wątpliwościami.

Czy 450d z kitem robi lepsze zdjęcia niż 600d z kitem? Gdzieś spotkałem się z taką opinią dlatego chcę to wyjaśnić - nie chcę bowiem zmieniać aparatu na gorszy...

komor 
Moderator

gryman napisał/a:
Nie piszczcie proszę, żebym kupił body i jakiś wypaśny obiektyw bo to wiem.

Ale lepiej w ramach założonej kwoty więcej przeznaczyć na lepszy obiektyw niż na nowy aparat. Obiektyw 18-55 z nowego zestawu 600D będzie prawdopodobnie lepszy, jeśli do 450D miałeś starego kitowca bez stabilizacji.
Ale najlepiej rozpatrz propozycję lotofag – za trzy klocki można mieć już fajny zestawik bezlusterkowy z lepszym szkłem niż 18-55 Canona.

lotofag 
Optyczny

komor, jak widać chyba nie ma sensu dalej się w to zagłębiać ;)

gryman, zapoznaj się np. z dwoma tutajszymi testami:
http://www.optyczne.pl/76...450D-Wstęp.html
http://www.optyczne.pl/15...600D-Wstęp.html
Nikt za Ciebie nie wybierze który aparat "robi lepsze zdjęcia" cokolwiek by to nie znaczyło...

Tak przy okazji - napisałeś "muszę kupić nowy aparat", portfel tak Cię swędzi czy sprzedałeś/straciłeś 450D? Jeśli nie, to nic nie stoi na przeszkodzie by dalej robić nim zdjęcia :)

gryman 
Nowy

450d sprzedałem jakiś czas temu - niestety. Teraz chce kupić nowy i fajnie, że nowe mają bajery jak nagrywanie filmów itp nie jest to mi potrzebne. Aparat muszę kupić niestety w markecie bo raczej w grę wchodzą raty.

Nie chcę by ktoś decydował za mnie jaki aparat bo każdy napisze coś innego i poda inny model - to oczywiste. Po prostu mam obawy, że po kupnie 600D okaże się, że zdjęcia będą mniej ostre, będzie mniej szczegółów, gorsze odwzorowanie kolorów itp niż miałem przy 450d

komor 
Moderator

lotofag napisał/a:
Jeśli nie, to nic nie stoi na przeszkodzie by dalej robić nim zdjęcia

…albo dokupić za 1500-2000 fajny obiektyw uniwersalny o większym zakresie ogniskowych niż kitowiec, lepiej zbudowany i wyposażony w lepsze makro. Ja w takich wypadkach zawsze polecam Sigmę 17-70, jako wycieczkowiec się sprawdza. Jeśli boisz się Sigmy to mając 3000 w kieszeni jest jeszcze sporo opcji na fajny zakup, przy czym przynajmniej z tysiak nadal w kieszeni zostanie.

gryman, napisz, czy masz nadal 450D, to ułatwi doradzanie.

Edit: Aj, wyprzedziłeś mnie. Czyli 450D nie ma, kasy też nie ma. :) No to bez obaw bierz 600D z kitem, na pewno gorszych zdjęć nie zrobi, w wyższych czułościach zrobi lepsze zdjęcia. Pamiętaj, że nawet jak szum jest większy per-pixel, to 600D ma więcej pikseli i obraz wynikowy nie będzie gorszy tylko lepszy.
Możesz też popatrzeć na Nikona D5100 z obiektywem 18-105 VR, ale pewnie nie zmieści się w budżecie.

dcs
[Usunięty]

komor napisał/a:
D5100 z obiektywem 18-105 VR

-Zmieśći się w budżecie.

Pytanie czy ergonomia i menu będą gryman pasowały.

gryman 
Nowy

dzięki. Nie chciałem poruszać tematu Nikona bo wątków canon vs nikon było mnóstwo i jedni wolą to a drudzy tamto - nic konkretnego się nie wydedukuje. Ale skoro już poruszyliście ten temat to zastanawiałem się również nad nikonem d90 ale wyszedłem z założenia, że skoro produkcja trwa od 2008 to canon 600d ma nowsze/lepsze rozwiązania techniczne i będzie robił lepsze fotki - może się mylę...

aparat chce wziąźć na raty w markecie więc dużego wyboru nie mam - budżet do 3000 i raczej chodzi mi o body z kitem niż bawienie się w szukanie obiektywów - ten temat zostawiam sobie na później. Dlatego po prostu chciałbym kupić najlepszy w tej cenie ale zdaję sobie sprawę, że nie ma czegoś takiego jak "najlepszy w cenie".

Wcześniej miałem canona 450d i zdjęcia robił bardzo dobre - byłem to adowolony. Jedyna wada, której chciałbym, żeby nie miał nowy nabytek to BUSY, które w 450d irytowało mnie niesamowicie.

Na youtube widziałem filmik, gdzie postawiona koło siebie 2 identyczne aparaty 600d kupione w tym samym tygodniu. Ustawienia zostały zresetowane w obu i do obu włożyli identyczne karty SD. Oba robiły zdjęcia ze statywu i jeden po zrobieniu zdjęcia miał "BUSY" kilka sekund a drugi w ogóle. Nie wiem od czego to zależy...

dcs
[Usunięty]

gryman,
To wyglądać będzie na tendencyjne polecanie tego samego aparatu na tym forum,
ale D5100 z 18-105 ma teraz bdb cenę. Za porównywalny 600D z 18-135 musiałbyś dać ze 400zł więcej.

Pytanie czy ergonomia i menu będą ci pasowały.
Każda firma ma swoją specyficzną guzikologię.

gryman 
Nowy

do guzikologii canona nie jestem ekstremalnie przywiązany więc myślę, że nie będzie to problem.
Dzięki - poczytam o tym aparacie. Dzięki również za odpowiedź odnośnie canona 600d - wydedukowałem, że nie powinien robić gorszych zdjęć...

dcs
[Usunięty]

gryman,

Możesz też zobaczyć Pentaxa K-30 + 18-55 -bardzo fajny, uszczelniony itd.

Test na stronie głównej.

gryman 
Nowy

dzięki ale wolałbym ograniczyć się do canona i nikona. Czasu nie mam dużo na zakup a jak zacznę się jeszcze pakować w Pentaxy, Sony, Olympusy to wpadne w depresję...

lotofag 
Optyczny

dcs, IMHO poruszasz kompletnie nieistotne rzeczy - gryman chce po prostu korpus EL z podstawowym obiektywem. Zaczął od C, bo miał wcześniej model tej firmy, obecnie czy to będzie C, N czy P, a może S, to wsio ryba. Można równie dobrze rzucić kostką czy ciągnąć losy ;) Ewentualnym plusem dla Nikona może tu być komplet z 18-105VR, który jest tani i bardziej "uniwersalny" niż typowe 18-55.

Ja wiem, że K-30 prezentuje ze wszystkich tu wymienionych najlepszą ergonomię, a wespół z D5100 najlepszy obrazek (o ile robi się coś więcej niż naciśniecie spustu i zgranie jotpega z karty), ale to trochę na wyrost skoro aparat ma po prostu "robić ładne zdjęcia" i przy tym nie gorsze od 450D :)

gryman 
Nowy

ok więc porównam sobie Canona 600D z Nikonem D5100 i coś wybiorę.
A Nikon d90 nie brać pod uwagę? Lepiej wybrać z dwóch powyższych?

Odpowiedz do tematu