Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Jaki tryb pracy używasz najczęściej w swojej lustrzance?

Jaki tryb pracy używasz najczęściej w swojej lustrzance?
To aparat ma jakieś tryby?
0%
 0%  [ 0 ]
No wiadomo - ten zielony obrazek!
0%
 0%  [ 0 ]
Priorytet przysłony
57%
 57%  [ 11 ]
Priorytet czasu
0%
 0%  [ 0 ]
Automatyka programowa (P)
5%
 5%  [ 1 ]
Automatyka programowa z użyciem fleksji
5%
 5%  [ 1 ]
Tryb manualny
31%
 31%  [ 6 ]
Głosowań: 0
Wszystkich Głosów: 19

Autor Wiadomość
komor 
Moderator

Wysłany: Pon 26 Lis, 2007   Jaki tryb pracy używasz najczęściej w swojej lustrzance?

Czy najczęściej pracujesz na priorytecie przysłony, czasu, manualu czy automatyce programowej, być może z fleksją?

Wiadomo, że w różnych sytuacjach można używać różnych trybów, ale co pierwsze przychodzi Ci do głowy?

Reklama

Smola 
Maniak

Wysłany: Pon 26 Lis, 2007   

Fotografuje na manualu ( 85% czasu ). W przypadku gdy nastawiam się na zwierzaki włączam priorytet czasu.

Innych nie używam.

goltar 
Optyczny

Najczęściej używam priorytetu czasu przy pracy z tele oraz priorytetu przysłony przy prac z pozostałymi szkłami. Oczywiście to nie jest zasada i często bywa odwrotnie. Jeśli mam czas na wcześniejszy pomiar i wiem jaką scenę będę fotografował (np zdjęcia statyczne) używam trybu manualnego. Czasami brakuje mi trybu w którym można wymusić czas i przysłonę a automatycznie ulega zmianie ISO :(

komor 
Moderator

goltar napisał/a:
Czasami brakuje mi trybu w którym można wymusić czas i przysłonę a automatycznie ulega zmianie ISO :(

Zdaje się w Sony to zaimplementowali, jeśli mnie pamięć nie myli. W każdym razie w jednym z testów nowych aparatów to czytałem jakiś czas temu.

komor 
Moderator

Smola napisał/a:
W przypadku gdy nastawiam się na zwierzaki włączam priorytet czasu.

No właśnie po to pozwoliłem sobie założyć tę ankietę, żeby zadać pytanie takie :) bo ciekaw jestem techniki używanych przez doświadczonych fotografów. A czemu w przypadku zwierzaków nie używasz priorytetu przesłony, żeby uzyskać jak najkrótszy czas przy zadanej przesłonie (maksymalnej czy nieco przymkniętej, jak tam chcesz)? Spróbuję zgadnąć odpowiedź: chcesz mieć maksymalnie domkniętą przysłonę przy zadanym czasie, który uznałeś za wystarczający do uzyskania nieporuszonego zdjęcia, czy tak?
A nie zdarza Ci się sytuacja, że żądany czas nie może być zrealizowany bo jest za mało światła? A kadr tymczasem ucieka.

goltar 
Optyczny

komor napisał/a:
Zdaje się w Sony to zaimplementowali, jeśli mnie pamięć nie myli. W każdym razie w jednym z testów nowych aparatów to czytałem jakiś czas temu.
w kilku lustrzankach jest funkcja auto ISO ale nie wiem czy jest możliwość ustawienia tego trybu ISO w manualnym trybie ekspozycji, bo tylko w nim można ustawić zadaną przysłonę i czas.
komor napisał/a:
A nie zdarza Ci się sytuacja, że żądany czas nie może być zrealizowany bo jest za mało światła? A kadr tymczasem ucieka.
i tu może przydać się auto ISO :) lub trzeba ręcznie wydłużyć czas i liczyć że się uda zrobić nie poruszoną fotkę, ewentualnie ręcznie zmienić wartość ISO :roll:

Smola 
Maniak

komor napisał/a:
Smola napisał/a:
W przypadku gdy nastawiam się na zwierzaki włączam priorytet czasu.

No właśnie po to pozwoliłem sobie założyć tę ankietę, żeby zadać pytanie takie :) bo ciekaw jestem techniki używanych przez doświadczonych fotografów. A czemu w przypadku zwierzaków nie używasz priorytetu przesłony, żeby uzyskać jak najkrótszy czas przy zadanej przesłonie (maksymalnej czy nieco przymkniętej, jak tam chcesz)? Spróbuję zgadnąć odpowiedź: chcesz mieć maksymalnie domkniętą przysłonę przy zadanym czasie, który uznałeś za wystarczający do uzyskania nieporuszonego zdjęcia, czy tak?

Komor tylko ja nie jestem doświadoczonym fotografem...hehe.

Odp: Ustawiam taki czas jaki uznaje na czuja, że będzie wystarczający do utrzymania nieporuszonego zdjęcia - a przy tym jak można mieć większą głębie niż mniejszą to dla mnie osobiście lepiej.

Pragnę jednak podkreslić, że priorytet przysłony może mieć równie dobre zastosowanie w takiej sytuacji.

Cytat:
A nie zdarza Ci się sytuacja, że żądany czas nie może być zrealizowany bo jest za mało światła? A kadr tymczasem ucieka

Zdarza się ale wtedy kręce kółkiem i zmieniam szybko czas tak by parametr przysłony przestał mi migać. A wszystko mam pod kciukiem.
A jesli obiekt ucieknie. Trudno.

Jak bym był dzikim zwierzakiem i zobaczył taką paskudę jak ja z długą czarną tubą to też bym sie zmywał :P

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Używam tylko .... manuala, Tv, Av :lol: . Zależy kiedy, z czym, jakie światło, aparat, obiektyw (np. jasne stałki inaczej a tele z IS inaczej), meteo i do czego. Wiadomo, jak ciemno i lampa to tylko manual, jak spotting to przeważnie Tv (choć często też Av - zależy co lata i jakie światło), z lampą na dworzu to często Av, nocne zawsze manual. Generalnie jak mam na zdjęcie więcej niż 0,5 sekundy lub warunki nie są "szybkozmienne" to raczej manual.

007areka
[Usunięty]

...jak MM tylko.......... M i czasem Mtv lub Mav :lol:

Monastor 
Optyczny

Do siatkówki tylko M, ogólnie Av, czasem Tv, a do rodzinnego pstrykania przy kotlecie i na wakacjach, P.

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Wysłany: Sob 08 Gru, 2007   

komor napisał/a:
goltar napisał/a:
Czasami brakuje mi trybu w którym można wymusić czas i przysłonę a automatycznie ulega zmianie ISO :(

Pierwszy wprowadził to Pentax w K10D (TAv), nie wiem, czy nowe Sony też ma taki tryb... Jest też tryb Sv, czyli priorytet czułości - a aparat dobiera kombinację czas-przysłona (fleksja pod kółkiem), według zdefiniowanego schematu (DOF, MTF itp.).
Generalnie, przez jakieś 80% czasu i tak używam Av, a w pozostałych przypadkach pełnego manuala. Innych trybów nie potrzebuję wogóle...

mateous 
Nowy

Wysłany: Pią 22 Maj, 2009   

Temat odkopuję bo wstyd mi z takim pytaniem zakładać nowego.

Jestem początkującym amatorem foto ale z dużymi ambicjami i chęciami. Mam już za sobą kilka e-kursów i poradników przerobionych ale człowiek zawsze ma jakieś pytania a poradnik nie odpowie niestety.

Bardzo mnie interesuje sprawa trybu M. Za każdym razem gdy decyduję się użyć tego trybu, żeby poczuć się jak "zdolniejszy" amator to rzadko kiedy coś z tego wychodzi. Do tego rodzi się we mnie takie niedowierzanie że można tylko w tym trybie robić zdjęcia.

Ja się tak do tego zabieram: 1)nastawiam tryb M 2)ustawiam ostrość 3)patrzę na pasek ekspozycji i tak zmieniam przesłonę i czas żeby ani nie wejść na + ani na -. 4)wciskam do końca spust migawki.

Moje wnioski:
Cholernie długo mi to schodzi i praktycznie dla każdego ujęcia trzeba od nowa wszystko ustawiać bo inna pozycja to inne światło. Do tego jeszcze kadrowanie i pomiar światła! Kiedy to wszystko Wy robicie? :roll:

Jak to jest Panie i Panowie w końcu z tym trybem? Czy robię coś źle czy może tak właśnie się robi zdjęcia w trybie M, a mi brakuje jedynie wprawy i wyczucia? Nie wiem czy to ważne ale fotki robię Pentaxem K10D.

palindrom 
Optyczny
inaczej

mateous,
ćwicz, ćwicz, ćwicz. ;)
W trybie M za każdym razem podchodzisz do nowej sceny i myślisz, czy chcesz kontrolować głębie ostrości, czy może czas, czy stać Cię na mniejszą czułość itp. Jeżeli ustawisz jedno konkretne ISO, możesz się poczuć jak przy analogu gdzie nic nie ustawi się samo, za to wszystko będzie dokładnie jak zapragniesz. To przestanie być czasochłonne... Z czasem ;) Po prostu gdy dobrze opanujesz podstawy ekspozycji (operowanie GO i czasem), niektóre rzeczy będziesz robił automatycznie.
Pamiętam jak to wyglądało gdy robiłem ruskimi analogami. Idę szukać ujęcia, w międzyczasie ustawiam sobie czas do wybranej przesłony w danych warunkach. Znalazłem czas i miejsce - ostrość, przesłona, pomiar, pokrętło czasu, zdjęcie. Jasne że na początku to trwało, jednak jak ze wszystkim, z czasem przychodzi rutyna która bywa dobrą rzeczą - nie trzeba dużo myśleć. ;)

Jeżeli chcesz się bawić w tryby manualne, to chyba nie mogłeś wybrać lepiej. K10D pozwala na wiele z manualną szklarnią. Sam mam kilka obiektywów M42 i współpraca z Pentaxem to bajka.

Powodzenia!

Wojteo 
Bywalec
jotpegopstrykacz

Ja jak dotąd używałem tylko trybu M. Inne dopiero zaczynam obczajać (kurcze, bardzo przydatne to to :roll: )

mateous 
Nowy

Wysłany: Sob 23 Maj, 2009   

Czyli niezależnie od stopnia wtajemniczenia, aby wykonać dobrze naświetlone zdjęcie, fotografowie kierują się paskiem ekspozycji, tak?

Oczywiście nie liczę zdjęć które celowo zostały niedoświetlone lub doświetlone.

Odpowiedz do tematu