Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
iPad dla fotografa

Jakiego tabletu używasz?
iPad1
11%
 11%  [ 4 ]
iPad2
2%
 2%  [ 1 ]
inny tablet
5%
 5%  [ 2 ]
nie mam tabletu
80%
 80%  [ 28 ]
Głosowań: 35
Wszystkich Głosów: 35

Autor Wiadomość
fotoG3 
Uczestnik

Wysłany: Sro 20 Kwi, 2011   iPad dla fotografa

Zastanawiam się nad nowym komputerem przenośnym i oprócz laptopów wpadł mi w oko iPad.
Mam pytanie do użytkowników tabletów i jednocześnie fotografów: czy wykorzystujecie tablet w terenie ?

Nie cierpię różnych przejściówek podłączanych do kompa, a iPad natywnie nie ma czytnika kart SD, ani gnizada USB.

Nie potrzebuję kompa jako miejsca do backupu zdjęć. Nigdy nie przekroczyłem pojemności moich kart pamięci i na tym mi nie zależy.

Najciekawsza jest dla mnie możliwość podglądu zdjęć na dużo więszym ekranie niż w aparacie i ewentualnie selekcja i wysyłanie zdjęć.

Jakich aplikacji foto używacie na tablecie?

Reklama

dr11 
Optyczny

Wysłany: Sro 20 Kwi, 2011   

fotoG3 napisał/a:
iPad natywnie nie ma czytnika kart SD, ani gnizada USB
:shock:
No tak, toż to kosmiczne feature'y rodem z NASA ;)

komor 
Moderator

dr11, Apple nie lubi za dużo „dziurów” w swoim sprzęcie i skupia się raczej na ascezie niż baroku. :) A gniazdo USB jak najbardziej jest, ale w postaci standardowego kabelka dock-USB, który nie zmienił się od czasu którejś tam generacji iPoda, parę lat temu i jest w zestawie.
Natomiast żeby podłączyć aparat, trzeba niestety nabyć iPad Camera Connection Kit (tutaj lub tutaj).

dr11 
Optyczny

Nie wiem, dla mnie to dziwne, takie kastrowanie sprzętu i sprzedawanie tych wyciętych jaj jako dodatek :)

Aż mi się przypomniało ;)

A jeśli chodzi o ankietę to głosuję na inny, bo chyba tak można zaliczyć Lenovo S10-3t. Można wszystko podłączać, ma linucha (odpala się w 3 sek.) i win 7. Szprytne urządzonko :)

komor 
Moderator

To nie kastrowanie, to precyzyjne planowanie dostępnych możliwości. :) A tak zupełnie poważnie, bardzo często się sprawdza. Zawsze jest coś za coś, np. rozmiar albo czas życia na baterii. No, tylko cena nie jest niższa z powodu „niemania” czegoś tam… :)

dr11 
Optyczny

Wysłany: Czw 21 Kwi, 2011   

komor, cóż, rozumiem, taki biznes plan. Jest spora grupa osób, co go akceptuje, innym może się wydawać niekomfortowy. Natomiast co do jakości rozwiązań, zarówno programowych, jak i tych istniejących sprzętowych nie mogę się przyczepić :)
Ergonomia również może być ciekawa i są obszary, jak już fotoG3 napisał, gdzie się użyteczność ujawni ;)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

fotoG3 napisał/a:
Nie cierpię różnych przejściówek podłączanych do kompa, a iPad natywnie nie ma czytnika kart SD, ani gnizada USB.
Znaczy się Ci co używają CF to oni dopiero mają problem.... ;)
fotoG3 napisał/a:
Najciekawsza jest dla mnie możliwość podglądu zdjęć na dużo więszym ekranie niż w aparacie i ewentualnie selekcja i wysyłanie zdjęć.
Do tego nie potrzeba USB czy czytnika SD, są inne, ciekawsze rozwiązania, np: EyeFi Pro X2 ;)

http://www.youtube.com/watch?v=aZiHsCWLkdk

Bez kabli, bez przekładania kart, wszystko od ręki, powiększanie i ocena zdjęcia, a jak się podoba to wysłanie mailem - to jest ergonomia :D

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

hehe jak tak zobaczylem post (na komorce nie miesci mi sie wszystko a autora widze jak sobie przesune na bok ekran) w obronie pomyslow i okrajania jabluszka to tylko sprawdzilem czy czasami to nie komor :D
nie mylilem sie.

co do tabletow to jedyne co mnie bardzo wkurza to wyjatkowo wolna praca przy wlaczeniu kilku aplikacji. ostatnio meczylem galaxy taba i gdybym mial czegos takiego uzywac - to juz wolalbym w ogole tego nie miec.

najrozsadniejsza dla mnie opcja to faktycznie ten lenovo i linux. szybko, sprawnie, bezpiecznie

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

edmun napisał/a:
to wyjatkowo wolna praca przy wlaczeniu kilku aplikacji. ostatnio meczylem galaxy taba
A jakich aplikacji używałeś?

dr11 
Optyczny

fotoG3 napisał/a:
Jakich aplikacji foto używacie na tablecie?
Może zainteresowanym pomoże taki przegląd: http://www.dpreview.com/r...ipad2/page2.asp

komor 
Moderator

hijax_pl napisał/a:
Do tego nie potrzeba USB czy czytnika SD, są inne, ciekawsze rozwiązania, np: EyeFi Pro X2

I nadal nie ma wersji CF, jak rozumiem. To dla mnie zdumiewające, skoro w CF jest znacznie więcej miejsca na dodatkową elektronikę, w porównaniu do SD. Ale wygoda jest spora, racja, i aplikacja dla iPhone/iPad też.

edmun napisał/a:
sprawdzilem czy czasami to nie komor

Hehe…
edmun napisał/a:
jedyne co mnie bardzo wkurza to wyjatkowo wolna praca

To teraz sobie sprawdź jak wygląda szybkość pracy na iPadzie i potem na iPadzie 2, to zrozumiesz czego bronię… :) Zresztą ja nie bronię, ja tłumaczę. :mrgreen:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

komor napisał/a:
I nadal nie ma wersji CF, jak rozumiem
Przez przejściówkę oczywiście. W sumie jakoś zmusili takiego D700 do współpracy:
filmik

komor 
Moderator

No to już lepiej, że chociaż przejściówka jest.

fotoG3 
Uczestnik

Cytat:
Może zainteresowanym pomoże taki przegląd: http://www.dpreview.com/r...ipad2/page2.asp

Widziałem ten opis aplikacji foto, ale nie chodzi mi o teoretyczne możliwości, tylko czego tak naprawdę używają fotografowie posiadający tablet. Interesuje mnie praktyka nie teoria.

iPad ma kilka przejściówek - nie ma z tym problemu (karty SD , CF, USB do podłączenia aparatu - te są najbardziej użyteczne do foto). Sęk w tym, że trzeba o niej pamiętać i uważać żeby się nie ułamała jak szybko wkładam sprzęt do torby w terenie. Nie zabiorę przejściówki -zonk.

Simple DOF Calculator ($1.99)
Kalkulator głębi ostrości. Bawiłem się tym programem u kumpla. Czasami może być użyteczny.

Tutaj pojawia się jedna z cech tabletu.
Tablet jest mały i "zabieralny" prawie wszędzie. Nawet aplikacje których używa się kilka razy w roku są pod ręką (do tego w miejscu i czasie gdy sa potrzebne, a nie przed lub po plenerze) - czekaja na swój czas.

Adobe Photoshop Express (free)
Używał ktoś PSa na iPadzie?
Mam na myśli jakieś podstawowe operacje w rodzaju kadrowanie i drobne korekty przed wysłaniem zdjęcia lub zamieszczeniem w sieci.

LightTrac ($4.99)
Pozycja i wysokość słońca i księżyca plus wsparcie dla Google Maps to także może być pomocne przy wyznaczeniu porannego (wieczornego) focenia.

Interesuję mnie też bardziej egzotyczne aplikacje.
Może jest coś co ułatwia życie i jest możliwe tylko na tablecie?

Kumpel jest zapalonym bikerem i uzywa iPhona do zapamiętywania tras i sumowania kilometrów, wysiłku itp. Tutaj użyteczność iPhona jest kilka razy większa niż nawet rozbudowanego licznika rowerowego i faktycznie taka funkcjonalność ma sens. Telefon i tak ma zawsze przy sobie.
Chodzi mi właśnie o takie nowe funkcjonalności.

Polityka Appla jest dla mnie OK.
Sprzęt jest bardzo dobrze wykonany, nie ma z nim większych problemów, podzespoły występują w przetestowanej przez konstruktorów konfiguracji. Jakość ekranu i wygoda pracy dotykowej bardzo mi się podoba.
Proste i uczciwe jest sprzedawanie aplikacji za kilka dolarów. Nie ma piractwa a twórcy mają dochody.

MC 
Temu Panu już podziękujemy

A ja wolę darmowy DOF Calculator na Androida :razz:

Odpowiedz do tematu