Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 30 Lis, 2007 nie wiem jaki aparat kupić
kompletnie nie znam się na aparatach. Niedawno kupiłam kodak c875 ale jestem z niego niezadowolona. Zdjęcia robię głównie dzieciom - albo z bardzo bliska albo z daleka, często w mieszkaniu przy słabym świetle. Niestety ten aparat nie spełnia moich oczekiwań - zdjęcia są nieostre (niby można samemu też ustawiać ale ja nie potrafię a poza tym ustawianie do każdego zdjęcia jest zbyt długie - dzieci muszę fotografować nagle bo nie będą czekały, tym bardziej, ze chodzi o daną chwilę), za ciemne (ze wzgledu na łsabe oświetlenie w domu) oraz akumulatorki (baterie) szybko się wyczerpują (próbowałam już wielu różnych firm) - najdłużej to 25 zdjęć, ale to i tak rzadkość. Myślę nad kupnem innego, ale nie wiem jaki. Chciałabym zmieścić się w 1000zł. Słyszałam, ze dobre są olympusy i nikony ale nie wiem jaki wybrać, poza tym jest wiele innych firm. Czytając parametry też mi to niewiele mówi. W instrukcjach obsługi też nie wiele pisze - np. u mnie często jest napis AF, AE - kompletnie nie wiem o co chodzi. Do tego czasmi jest to AF czasami AF) a czasami AF)) - jest też w ustawieniach możliwość wyboru czy pojedynczy czy ciągły ale nigdzie nie pisze w jakim to celu.
Ale odbiegłam od tematu - poradzcie mi jaki aparat bylby dla mnie najlepszy - nieskomplikowany, robiący ładne, wyraźne zdjęcia nawet w niedoświetlonych pomieszczeniach ruchliwym dzieciom z bliska i daleka. Również ładne portretowe lub tego typu np. z imprez okolicznościowych.
ja się kompletnie nie znam i dopiero wchodząc na forum dowiedziałam się, że istnieją lustrzanki, kompaktowe, hybrydowe - nawet nie wiem czym sie od siebie różnią. Po prostu potrzebuję jakiś aparat cyfrowy, z którego będe zadowolona
ja się kompletnie nie znam i dopiero wchodząc na forum dowiedziałam się, że istnieją lustrzanki, kompaktowe, hybrydowe - nawet nie wiem czym sie od siebie różnią. Po prostu potrzebuję jakiś aparat cyfrowy, z którego będe zadowolona
Spoznilas sie. Z dobrych i tanich byl fuji s6500, ale juz nie produkuja i ciezko dostac nowy. Dzisiejsze kompakty sa nieszczegolne, bo zbyt duzo pikseli maja. Wierz nam lub nie, ale to nie dobrze.
Mozesz sprobowac kompaktow canona a720is, ale chyba lepiej ci bedzie zaoszczedzic i kupic nikona d40. To swietna zabawka, dla kogos poczatkujacego.
Z kompaktow w slabym swietle dobrze radza sobie fuji z serii f, ale ich menu jest raczej nieszczegolne. Moze f40fd? Ma pare wad, ale da sie zyc.
ten nikon d40 nie ma zoom oraz stabilizacji obrazu. Chyba zoom by się przydał do zbliżeń (chyba, ze tam inaczej są zbliżenia - np. porzez wykręcanie i zmienianie tego wystającego -nie wiem jak to się nazywa ale chyba właśnie to jet ten zoom - tą opcję wciskam jak chcę robić zbliżenia a jak się sama częśc nazywa to nie wnikałam) natomiast stabilizacja przy ruchliwych dzieciach może by ułatwiła - chociaż nie wiem. Koleżanka po prostu spytała czy mój aparat ma stabilizację obrazu bo wtedy są lepsze zdjęcia. Ale z tego co wiem to ona się tak samo zna jak ja czyli wogóle. Jej pewnie też ktoś doradzał w sklepie. Ale chyba ma bo jakiś kwadracik się rusza jak ustawiam aparat. Jednak musze go zmienić.
o fuji nie myślalam ale właśnie go sprawdziłam - jest dostępny w sklepach internetowych, ale za to jest stranie ciężki.
A co sądzicie o Olympusach - np. SP510, SP550, SP560, lub NIKON P5100?
Wybrałam te do porównania ze wzgledu na producenta i cenę bo taj jak wspominałam parametry malo mi mówią - a te podstawowe któe wydawały mi się ważne to teraz wiem, ze są nieważne.
1. Stabilizacja nic nie pomoże przy dzieciach. Stabilizacja pomaga zrobic zdjecie jak jest ciemniej.
2. To co wystaje to obiektyw. To cos sie zmienia. Ale zeby miec zoom to trzeba dokupic takie cos kolejne tylko dłuższe. A to przynajmniej te 600 zł dodatkowo.
3. Każda lustrzanka będzie ciężka w porównaniu do małych kompaktów.
4. Jak chcesz cos malego to będzie kiepskie optycznie.
Ty potrzebujesz aparatu kompaktowego tylko troszke wyższej klasy. Nie lustrzanki. Obsługa lustrzanki będzie dla ciebie zbyt skomplikowana bo po tym co piszesz to naprawde jestes w lesie ze znajomoscia temtu foto. Ja mam obawy, ze kupujac lustrzanke wpadniesz na głęboką wodę i utoniesz, albo już nigdy nie będziesz chciała pływać. Czytaj zniechęcisz się do fotografii.
kurcze, tego się obawiałam ale dzięki za kubeł zimnej wody. Szkoda, ze kupujac tego kodaka najpierw nie weszalam na forum - nie popełniłabym błędu.
W takim razie co mi radzisz kupić, abym miała ładne zdjęcia - wiadomo, nie będą to zdjecia profesjonalne ale takie z których mogłabym być zadowolona
kurcze, tego się obawiałam ale dzięki za kubeł zimnej wody. Szkoda, ze kupujac tego kodaka najpierw nie weszalam na forum - nie popełniłabym błędu.
W takim razie co mi radzisz kupić, abym miała ładne zdjęcia - wiadomo, nie będą to zdjecia profesjonalne ale takie z których mogłabym być zadowolona
Polecam Canona S3 Is lub S5 Is... raczej napewno spełni twoje oczekiwania. Pomimo 8megowej matrycy jakość zdjęć jest akceptowalna, a duuzy zoom napewno ci się przyda sądząc po twoich wypowiedziach.. Poczytaj testy tych aparatów na optyczne.pl
Chłopaki, stanowczo nie doradzajcie Julii lustrzanki, przecież wyraźnie z opisu widać, że nie tego szuka. Dobrej jakości kompakt to jest wszystko, czego szuka. Nie wiem tylko czy są jakieś kompakty, które wystarczająco szybko ostrzą, żeby upolować dzieci...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,02 sekundy. Zapytań do SQL: 11