Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 05 Gru, 2007 Alternatywa dla Sigmy 17-70
Witam.
Chciałbym poprosić o radę z wyborem obiektywu uniwersalnego do Canona.
Najbliżej mi do tytułowej Sigmy, ale może jest coś równie dobrego do polecenia.
Chodzi mi o szeroki kąt i w miarę uniwersalny zakres ogniskowych.
17-70 jest optymalne, ale nie pogardził bym także 17-85, 18-125, bądź 18-200.
Sigma 17-70 ma ponoć problemy z ostrzeniem. Ale czy jest to problem, który uniemożliwia robienia ostrych zdjęć?
Maksymalny koszt szkła to ok. 1500zł.
Sigma 17-70 jest wśród wymienionych obiektywów najlepsza optycznie. Reszta z wymienionych przez Ciebie obiektywów to chyba też sigmy (poza 17-85).
17-85 ma dość nieładnie wyglądające aberracje chromatyczne i jest od Sigmy dużo ciemniejszy. Stabilizator pomoże przy nieruchomych celach, ale jeśli będziesz chciał fotografować coś co się rusza to zatęsknisz za światłem.
Rozpatrz jeszcze Tamrona 17-50 F/2.8
Bardzo porządne szkło. Jedyny problem jest taki, że jeśli się nie daj Boże zepsuje to będziesz miał do czynienia z serwisem Tamrona, a on nie cieszy się dobrą sławą.
Za to w przypadku sigmy możesz być raczej pewien, że nawet jeśli wystąpi problem, zostanie on rozwiązany. Szczerze mówiąc nie mam z nimi doświadczeń, ale nic złego nie słyszałem.
Będę wysyłał do kalibracji swoją Sigmę 100-300 więc niedługo będę mógł coś więcej powiedzieć na temat tej procedury.
Waham się tylko bo sprzęt może nie zdążyć wrócić do świąt, a wtedy mógłby się przydać.
Będę wysyłał do kalibracji swoją Sigmę 100-300 więc niedługo będę mógł coś więcej powiedzieć na temat tej procedury.
Waham się tylko bo sprzęt może nie zdążyć wrócić do świąt, a wtedy mógłby się przydać.
Wczoraj oddałem do kalibracji wspomnianą w innym poście Sigmę 17-70, z jakimi rezultatami zobaczymy . Na piątek ma być do odbioru. Ok tygodnia musisz liczyć (mają tam sporo pracy) + ewentualnie czas przesyłki.
Co do Tamrona 17-50 f/2.8 - może jest ostry ale także można trafić wadliwe egzemplarze a do tego ma głośny AF...
Wczoraj oddałem do kalibracji wspomnianą w innym poście Sigmę 17-70, z jakimi rezultatami zobaczymy . Na piątek ma być do odbioru. Ok tygodnia musisz liczyć (mają tam sporo pracy) + ewentualnie czas przesyłki.
Co do Tamrona 17-50 f/2.8 - może jest ostry ale także można trafić wadliwe egzemplarze a do tego ma głośny AF...
Jak z nimi korespondowałem mailowo to mówili, że 2 tygodnie.
Co do tamka... a nasze sigmy 17-70 są może ciche
Drugiej takiej wiertary nie widziałem
Waham się bo w przyszłym tygodniu mógłbym porobić fotki na meczach ligi amatorskiej siatkówki, trochę mi na tym zależy. Z drugiej strony kiepsko by było nie mieć aparatu podczas przerwy świątecznej lub też mieć nieskalibrowany obiektyw podczas przerwy świątecznej. Wreszcie byłby czas na focenie ptaków.
Szkoda, że nie mam dwóch body ^^
Muszę pożyczyć od kogoś 400D na ligę, a swój odesłać. Ciekawe czy ktoś się odważy na taką wymianę
Raport z wizyty obiektywu 17-70 w serwisie Sigmy:
Przed wizytą: FF, konieczna kalibracja z 400D.
Po wizycie: idealnie .
Czas kalibracji: 4 dni, na liczniku przybyło ok 100 zdjęć, usługa oczywiście bezpłatna.
Aparat zawoziłem i odbierałem osobiście, wystarczy wysłać tylko body i obiektyw + naładowany akumulator. Karta, kabelki itp nie potrzebne. Kalibracja wykonywana jest elektronicznie.
Minusy: problemy z dodzwonieniem się do serwisu przez kilka godzin.
Z tym doświadczeniem mogę spokojnie polecić Sigmę 17-70
Ja mam dokładnie takie same doświadczenia (a raczej mój kolega). Kupił, stwierdził FF,
umowił się na wysyłkę e-mailem, wysłał, obiektyw wrócił skalibrowany. Wszystko trwało
tydzień.
No ale jaka mam gwarancje ze wroci mi moje ( identyczne ) body ? Nie widzi mi sie oddawac komus body. To mnie wlasnie odstrasza w zakupie Sigmy.
Kurde gdzie sie nie rusze, z kim nie porozmawiam to w 70% przypadkow Sigma jest do regulacji.
Dlaczego tak jest? Czy nie moga wreszcie zaczac robic szkiel pod Canona, ktore beda dzialac sprawnie bez koniecznej wizyty w serwise. Moim zdaniem to troche chore by przy zakupie nowego sprzetu od razu zakladac, ze wysylka do serwisu gwarantowana.
Raport z wizyty obiektywu 17-70 w serwisie Sigmy:
Przed wizytą: FF, konieczna kalibracja z 400D.
Po wizycie: idealnie .
Czas kalibracji: 4 dni, na liczniku przybyło ok 100 zdjęć, usługa oczywiście bezpłatna.
Aparat zawoziłem i odbierałem osobiście, wystarczy wysłać tylko body i obiektyw + naładowany akumulator. Karta, kabelki itp nie potrzebne. Kalibracja wykonywana jest elektronicznie.
Minusy: problemy z dodzwonieniem się do serwisu przez kilka godzin.
Z tym doświadczeniem mogę spokojnie polecić Sigmę 17-70
No ale jaka mam gwarancje ze wroci mi moje ( identyczne ) body ? Nie widzi mi sie oddawac komus body. To mnie wlasnie odstrasza w zakupie Sigmy.
Kurde gdzie sie nie rusze, z kim nie porozmawiam to w 70% przypadkow Sigma jest do regulacji.
Dlaczego tak jest? Czy nie moga wreszcie zaczac robic szkiel pod Canona, ktore beda dzialac sprawnie bez koniecznej wizyty w serwise. Moim zdaniem to troche chore by przy zakupie nowego sprzetu od razu zakladac, ze wysylka do serwisu gwarantowana.
eee, po to robią tę kalibrację żeby zrobić klientom dobrze, a nie źle. Wyobrażasz sobie jaka afera by była gdyby wyszło że coś z body knocą?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9