Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Luneta obserwacyjna Vortex Nomad 20-60x60
Autor Wiadomość
Santre 
Entuzjasta

Wysłany: Sro 13 Cze, 2012   Luneta obserwacyjna Vortex Nomad 20-60x60

Zastanawiam się nad zakupem lunety kwota max. 1500zł. Ciekawe co prezentuje Vortex. Może lepszym pomysłem będzie delta 65ed. Proszę o pomoc.

Reklama

Dawid1984 
Entuzjasta

Wysłany: Czw 14 Cze, 2012   

Santre napisał/a:

Zastanawiam się nad zakupem lunety kwota max. 1500zł.

A może Nikona RAIII, bardzo ciekawa luneta za te pieniądze.

Pengz 
Początkujący

Wysłany: Pią 15 Cze, 2012   

A co jakby dodać do tych trzech propozycji jeszcze Celestron Regal 65 F-ED ? Która z tych czterech byłaby najlepsza do ~1500zł?

więc:
Vortex Nomad 20-60x60
Delta Optical Titanum 65 ED
Nikon RAIII
Celestron Regal 65 F-ED

Dawid1984 
Entuzjasta

Ja bym kupił to co zaproponowałem.

kivirovi 
Optyczny
http://birdfair.pl/

DO Titanium: b. mała, zwarta, dobry okular zoom w zestawie, powiększenia do max. w pełni używalne, na najwyższych pojawia się troche AC, pole widzenia wielkie i oszołamiające, adapter do digiscopingu jest wygodny.

Celestron Regal: dość mała, cięzka, dobrze wykonana. zoom na max. nieco ciemniejszy niz DO, aberracja chromatyczna niezauważalna, zoom gorzej wykonany niz w DO, pole widzenia dobre, typowe dla dobrych lunet zoom. Łatwa dostępność zarówno drogich jak i tanich okularów wszelkiej maści. Gwint do adaptacji do digiscopingu jest, ale bedzie mniej uzyteczny niz DO.

Nikon RA III: Mała zwarta, dobrze wykonana, okulary na wymiane drogie i mało dostępne, w zestawie digiskopowym jest aparat i adapter jak i okular stały wszystko w dobrej cenie. Wersji Zoom nie widziałem, wersja z okularem 25 czy 30x, juz nie pamietam, miała bardzo ładny obraz i niską aberrację chromatyczną. Cos pomiedzy Regalem i Titanium. Seria wycofywana z powodu wejscia Nikon Prostaff.

Vortex Nomad nie widziałem. Ciekawi mnie ten zoom 20-60x przy 60mm... W Vorteksie zawsze jest wieczysta gwarancja.

Zapewne wszystkie są b. dobrymi lunetami.

RB 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Sob 16 Cze, 2012   

Dawid1984 napisał/a:
Ja bym kupił to co zaproponowałem.

To juz trudno kupić poza zestawami do digi, które obserwacyjnie nie sa optymalnym rozwiązaniem. Z okularem MC x30 ta luneta jest bardzo fajna. W zestawie digi zakupu polecałbym tylko wtedy gdy ktoś chce w jak najprostszy sposób robić zdjęcia, bo dostaje się gotowca, do którego nic nie trzeba kombinować. Natomiast DS x20 to nie jest najszczęsliwszy okular ogólnoobserwacyjny.

Santre 
Entuzjasta

W tym tygodniu obejrzę Vortexa zobaczymy co prezentuje ta lunetka, jeśli nie spełni oczekiwań to zdecyduję się na sprawdzoną Deltę.

RB 

To juz lunetka DO jest "sprawdzona"... :mrgreen:

kivirovi 
Optyczny

Jak dla mnie wszystkie 3 są sprawdzone :)
Co do Nikona, to po namysle chyba bym poczekał az sie pojawi Prostaff.

RB 

kivirovi napisał/a:
Jak dla mnie wszystkie 3 są sprawdzone :)

No wiem, sprawdziłeś osobiście. :mrgreen:

Po prostu kocham takie nic nie znaczące sformułowania mające jedynie mglisty ostrożnie pozytywny ładunek emocjonalny ;-)

kivirovi 
Optyczny

Wysłany: Nie 17 Cze, 2012   

RB napisał/a:
To juz lunetka DO jest "sprawdzona"... :mrgreen:

trzeba było nie zaczynać :)

Sam nie wiem, ktora bym kupił jak bym wybierał z tych 3 które widziałem. Jak bym dawał młodemu lub poczatkującemu ptasiarzowi w prezencie, to dałbym zestaw do digiscopingu, jak komus kto podrużuje, to DO Titanium, a jak komuś kto bedzie może kiedyś chciał coś wiekszego to Regala.

Odpowiedz do tematu