Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 18 Cze, 2012 SX230HS vs DMC-TZ20 - praca przy słabym świetle
Witam,
ponad tydzień spędziłem nad rozważaniami zakupu nowego aparatu. Myślałem nad lustrzanką ale doszedłem do wniosku, że nie wykorzystam potencjału aparatu przez jeszcze długi czas więc odpuściłem ( ukłon w stronę forumowiczów którzy dobrze wyjaśniają wady i zalety ). Następnie zajrzałem do działu z kompaktami z wymienną optyką ale jakoś mnie ta optyka nie przekuje - lepiej już kupić lustrzanka, patrząc na cenę kompaktowej wymiennej optyki.
Traf padł na zwykłego kompakta. Generalnie cena tegoż cuda nie jest priorytetowa ale w koniecznie poniżej entry-level dla lustrzanki, inaczej nie widzę w tym sensu. Podsumowując poniżej 1400pln .
Do czego głównie będę używał:
-głównie do nauki fotografii - wciąga mnie coraz bardziej i staram się iść małymi kroczkami do przodu
-ekwiwalent nie musi być jakiś mega skromny zoom x10 do x16 wystarczy
-niestety jako, że poprzedni aparat został zalany C2H5OH , warunkiem niezbędnym jest przyzwoita jakoś w słabym świetle czyli lampa błyskowa musi być dobra.
-w miarę małych gabarytów - nie koniecznie kieszeń ,ale damska torba
Na początek myślałem nad canonem sx230HS i panasonic'em dmc-tz20 nie wiem czy się nadają do nauki i czy lampa + światłosiła + czułość dostateczna. Czytałem o sonym ale w ich modelach się gubię
Wysłany: Wto 19 Cze, 2012 Re: SX230HS vs DMC-TZ20 - praca przy słabym świetle
pdnb napisał/a:
-niestety jako, że poprzedni aparat został zalany C2H5OH , warunkiem niezbędnym jest przyzwoita jakoś w słabym świetle czyli lampa błyskowa musi być dobra.
Bardzo intrygująco sformułowane wymaganie
Pomijając na chwilę sprawę zalania... zazwyczaj gdy wspominamy o pracy w słabym świetle zwracamy uwagę na światłosiłę (jasność) obiektywu, ew. na jakość matrycy, a tu nacisk został położony na lampę!? Co dość istotnie zmienia perspektywę rozpatrywania właściwości kompaktu. Ale że na lampach się nie znam wcale - może koleżeństwo pomoże
Do nauki poszedłbym w stronę Panasonica FZ150, ale jeśli żona ma go nosić w torebce, to jednak za duży
a biorąc bardziej pod uwagę światłosiłę i matryce co byś polecił. Poza tym Twoja propozycja odchodzi od założenia finansowego - miało być poniżej entry-level dla lustrzanek .
Żona nie ucieszyła by się mając takowe cacko w torebce.
W każdym razie dziękuje za odpowiedź i czekam na kolejne propozycje.
Jeżeli te 1400 PLN jest granicą absolutną i nie do przekroczenia, to Sunders ma rację. Ale jeżeli ta kwota wynika tylko z tzw "głębokiego przekonania", że nie warto wydawać więcej na kompakt, to radziłbym sprawę raz jeszcze przemyśleć i wziąć pod uwagę chociażby zakup na raty. Z własnego doświadczenia wiem, że dobry (podkreślam: DOBRY!) kompakt w żaden sposób nie kłóci się z ewentualnym późniejszym zakupem lustrzanki, a wręcz przeciwnie: świetnie ją uzupełnia, bo nie ma sensu na każde wyjście na miasto czy do parku (np. bydgoskiego w Toruniu ) zabierać ze sobą lustra z co najmniej dwoma obiektywami i wachlować nimi w zależności od sytuacji. Jest to nie tylko niewygodne, ale stwarza duze ryzyko zanieczyszczenia matrycy odrobinkami kurzu, których przecież w terenie jest więcej, niż w pomieszczeniu. Nie dziw się więc, że sam zamierzam w najbliższym czasie uzupełnić wyposażenie swojego plecaka o kompakt, znam też sporo kolegów-lustrzankowców, którzy dokupili sobie kompakty i to nie takie poniżej 1400 zł I tu dochodzę do sedna, czyli mojej propozycji: zastanów się nad takim kompaktem, jak Fuji X10. Porównaj jakość jego zdjęć, zwłaszcza robionych na wyższych czułościach (skoro jakość przy słabym świetle ma dla Ciebie znaczenie) z tymi, które wymieniłes na początku. Porównanie możesz wykonać sobie tutaj:
http://www.imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM
Wejdź tam, wybierz dwa interesujące Cię aparaty, potem dla obydwu kliknij na to samo zdjęcie testowe, wykonane przy tej samej czułości (np 800 ISO) i jeszcze raz kliknij na wybranych zdjęciach, żeby zobaczyć je w pełnym wymiarze. Obejrzyj je i napisz tutaj swoje wrażenia z tego proównania.
Życzę satysfakcji z wyboru.
Obejrzyj je i napisz tutaj swoje wrażenia z tego proównania.
Życzę satysfakcji z wyboru.
no różnica jest wyraźna i mam teraz zagwozdkę bo trochę go dyskwalifikuje zoom ale jak pisałem nie potrzebuje x30 czy x20 czy nawet x16, nie powiem dosyć często używam
Ps.Widzę, że swojak wolę plener lewej strony wisły
Sunders napisał/a:
Z tych dwóch wybrałbym Lumixa ze względu na lepszy obiektyw, lepszy tryb filmowy, lepszy tryb makro, lepszy tryb seryjny i mocniejszą wbudowana lampę.
rzeczywiście porównując dwa zdjęcia lumix jest lepszy
czy istnieje jeszcze coś innego w moje kategorii myślenia
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9