Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zmienić system czy iść w szklarnię? Dylemat
Autor Wiadomość
public enemy 
Nowy

Wysłany: Pią 22 Cze, 2012   Zmienić system czy iść w szklarnię? Dylemat

witam

jestem nowy na forum więc proszę o wyrozumiałość.

sytuacja wygląda tak:
-od 3 lat posiadam Nikona d60 + kitowy 18-55 VR - aparat jak wiadomo już nie pierwszej młodości, ale według mnie całkiem przyzwoity model - oczywiście w swojej klasie aparatów.

i moje wątpliwości dotyczą kwestii czy lepiej dokupić do niego przyzwoity obiektyw - tu myślałem o tamronie 17-50 bez stabilizacji i za jakiś czas (rok może dwa) - zmienić body na klasę wyżej

czy też

zmienić system na Canona - i tutaj myślałem o 60D ale na temat tego body są różne opinie ewetualnie poczekać na 70D...

co proponujecie, wszelkie rady mile widziane. aparat głównie do zdjęć architektektury, krajobrazów i wnętrz typu muzeum

dzięki
Ostatnio zmieniony przez komor Sro 27 Cze, 2012, w całości zmieniany 1 raz  

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Pią 22 Cze, 2012   

Zmień system i weź Pentaxa K5 ;)

public enemy 
Nowy

raczej interesuje mnie tylko Nikon lub Canon

mozer 
Temu Panu już podziękujemy
bo Pentax

public enemy, imho w Canona na razie nie warto wchodzić - nie wiadomo co się będzie działo z matrycami u nich.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

public enemy napisał/a:
raczej interesuje mnie tylko Nikon lub Canon
A z jakiego powodu? Jakieś konkretne szkło w tych systemach sobie upatrzyłeś?

jaad75 
Klub Pierdzieli

public enemy napisał/a:
zmienić system na Canona - i tutaj myślałem o 60D ale na temat tego body są różne opinie ewetualnie poczekać na 70D...
Z jakiego powodu chcesz zmienić "system"?

komor 
Moderator

public enemy, skoro jesteś zadowolony z D60 to czemu nie chcesz wziąć jakiegoś jego następcy, np. D5100 z 18-105 VR?

public enemy 
Nowy

no właśnie tutaj leży pies pogrzebany czy iść w szkło i za jakiś czas zmienić na model wyższej klasy-d7000, czy też nie ma sensu by w tej puszce wymieniać obiektyw.

stąd może sprecyzuje moje pytanie: czy po wymianie kita na Tamrona 17-50 2.8 bez stabilizacji , aparat odżyje i zdjęcia będą zauważalnie lepszej jakośći.

swoją drogą na forum jest niewiele opinii o nikonie d60 , a jesli są to nie najlepsze. aparat mam już prawie 4 lata, w momencie zakupu był wysoko oceniany w testach i był odpowiednikiem canona 400d, któremu wcale nie ustępowiał. Aparat robiący bardzo fajne zdjęcia, ale wiadomo po 4 latach chce się czegoś więcej niż zestaw kitowy. wiec poradzcie coś ...

Sunders 

public enemy napisał/a:
czy po wymianie kita na Tamrona 17-50 2.8 bez stabilizacji , aparat odżyje i zdjęcia będą zauważalnie lepszej jakośći

Zakup dobrego egzemplarza tego tamrona, stwarza większe możliwości wykonywania zdjęć zauważalnie lepszej jakości.

public enemy napisał/a:
czy iść w szkło i za jakiś czas zmienić na model wyższej klasy-d7000, czy też nie ma sensu by w tej puszce wymieniać obiektyw

Wybrałbym opcję: najpierw szkło, potem D7000 :smile:

dcs
[Usunięty]

public enemy,
W jakich robione warunkach zdjęcia cię niesatysfakcjonują /ciemno/jasno/z fleszem/, na jakich czułościach ISO?

jaad75 
Klub Pierdzieli

public enemy napisał/a:
stąd może sprecyzuje moje pytanie: czy po wymianie kita na Tamrona 17-50 2.8
Jak wymienisz KIT na Tamrona, to nie będziesz musiał jeszcze dokupić jakiś korpus... :twisted:
public enemy napisał/a:
zestaw kitowy
Masło maślane i serek fromage... :razz:
Sunders napisał/a:
Wybrałbym opcję: najpierw szkło, potem D7000 :smile:
Ja również, ale zacząłbym np. od 35/1.8, a nie mimo wszystko ciemnego zooma f/2.8.

dcs
[Usunięty]

Akurat niestabilizowany zoom 2.8 nie da wielkiego zysku /a przy zdjęciach statycznych wcale/ bo na niższe ISO się nie zejdzie w porównaniu do stabilizowanego kita. W porywach 2EV zysku, a czasami w ogóle -trudno wszystko trzaskać na pełnej /2.8 dziurze. Jeżeli public enemy cierpisz jak większość amatorów na deficyt światła, to albo lepsza matryca która da lepszy efekt na wszystkich ogniskowych -największy na najniższych ISO + wysokie czułości, albo obiektyw -parę stało ogniskowy, albo flesz. Najlepiej wszystko naraz.
Słowem: D5100 + 35/1.8 /+ 50/1.8 lub/i flesz jak robisz w ciemnych wnetrzach [jest też taki stary zapomniany przez wielu wynalazek -statyw] /.

public enemy 
Nowy

na myśli jako zamiennik obiektywu 18-55VR miałem Tamrona 17-50 bez stabilizacji, w teastach jak rowniez i opiniach wypada on naprawdę dobrze. czy według was nie bedzie różnicy w zdjęciach szczególnie przy wyższym ISO?

dzięki za propozycje stałek ale interesuje mnie przede bardziej uniwersalny obiektyw,,,

poza tym wersja stabilizowana tego Tamrona podobno nie jest tak udana, co myślicie?

dcs
[Usunięty]

public enemy,
Jakim wyższym? Wyższym niż masz w D60, czy na 1600-3200 ISO?

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

public enemy napisał/a:
aparat głównie do zdjęć architektektury, krajobrazów i wnętrz typu muzeum
Kup statyw. :wink:

Odpowiedz do tematu