Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 27 Lip, 2012 jaki aparat półprofesjonalny
Witam
Mam problem, chciałbym kupić sobie półprofesjonalną lustrzanke i mam dylemat. Zastanawiałem się nad zestawami CANON 60D + 18-55IS II + 70-300T lub NIKON D7000 +18-55VR+55-300VR
Chciałbym używać aparatu głównie do zdjęć, ale filmowanie też jest ważne dla mnie. Podobno canony robią bardziej artystyczne zdjęcia, rzeczywiście podobają mi sie wykonane aparatem 600d, ale nie robiłem nikonem zdjęć nigdy. Na internecie jest wiele sprzecznych opini, sam chyba skłaniam się bardziej ku Canonowi, ale może lepiej kupić np 600D i pomyśleć nad lepszymi obiektywami? nie mam pojęcia, prosze o rade...
To nie są "półprofesjonalne" korpusy. W zasadzie to co masz na myśli używając takiego określenia?
I to nie aparaty robią zdjęcia tylko fotografowie, operatorzy aparatów - dobry fotograf zrobi dobre, artystyczne zdjęcie każdym korpusem.
Wysłany: Pią 27 Lip, 2012 Re: jaki aparat półprofesjonalny
canonornikon napisał/a:
Chciałbym używać aparatu głównie do zdjęć, ale filmowanie też jest ważne dla mnie. Podobno canony robią bardziej artystyczne zdjęcia, rzeczywiście podobają mi sie wykonane aparatem 600d, ale nie robiłem nikonem zdjęć nigdy. .
Bardziej artystyczne zdjęcia to robią artyści, a nie aparaty. W sieci jest całe mnóstwo zdjęć z obu aparatów /np. www.flickr.com / i gdyby nie podpis pod zdjęciem, nie wiedziałbyś czym było robione. Idź do sklepu, weź w rękę i wybierz. Wybór możesz rozszerzyć o Pentax K-5 czy Sony A77 /jeżeli chodzi o podobną półkę "jakościowo-możliwościową"/.
canonornikon, proponuje bys zapomnial o etykietkach typu profesjonalny i skupil sie na tym, czego od sprzetu oczekujesz, jaka fotografia cie interesuje, jaki obiektyw zamierzasz kupic
z powyzszych zestawow zadnego bym nie wziela. na poczatku i mnie kusily tanie dluuuugie zooooomy, myslalam sobie ze wow juz za kilkaset zl moge miec obiektyw 300mm, ale ciesze sie ze sie wstrzymalam z zakupem tele az do momentu, kiedy wiedzialam czego mi potrzeba
z dwojga zlego wolalabym ten 55-300 ze wzgledu na stabilizacje i mimo tego, ze ze zdjec wyglada na to, ze jest caluski plastikowy, lacznie z mocowaniem. sigma 70-300 zdaje sie tylko wersja APO z czerwonym paskiem jest cos warta, ta jest tu do zestawu wcisnieta bo pewnie osobno nie schodzila. w ogole ustrzegalabym sie takich zestawow z allegro, lepiej juz kupic fabryczny zestaw np z 18-105 (w przypadku Nikona) i wstrzymac sie z tele do momentu gdy bedziesz mial jakies pojecie, w jakim kierunku chcesz sie fotograficznie rozwijac
Wystrzegaj się tego typu obiektywów, są naprawdę słabe. Mam kolegę z EOSem450d i takim obiektywem i kiszka okrutna, aż żal się robi oglądając jego fotki, mydło
nie interesuje mnie konkretny rodzaj fotografi, lubie fotografować makro, portrety, krajobrazy... w takim razie do nikona d7000 jaki polecilibyście dobry obiektyw 18 do 105 - 200?
jak na razie wsrod tych wszystkich obiektywowych propozycji nie bylo ani jednego obiektywu do makro, tzn takiego ktory oferowalby skale odwzorowania 1:1. nie znalazla sie wsrod nich rowniez zadna portretowka. krajobrazy to juz luzniejsza dziedzina choc i tu czesto 18mm to juz za wasko, ale to zalezy co kto lubi
jak na razie bladzisz we mgle, zacznij od poczytania co juz tu na forum radzono dla kazdej z tych dziedzin. nie musisz od razu kupowac 3 obiektywow ale zapomnij o obiektywach do wszystkiego, to mit
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10