Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Kilka pytan o rozne Tamrony 90 2.8 makro
Autor Wiadomość
kjachimiak 
Nowy

Wysłany: Pią 19 Lip, 2013   Kilka pytan o rozne Tamrony 90 2.8 makro

Chce kupic tamrona 90 2.8 do makro (przyda mi sie ta ogniskowa do kompletu oraz chcial bym miec niedrogo obiektyw makro).
Tylko jak przejzalem allegro to sie okazalo ze sa az cztery rozne typy: z pierscieniem przeslony, bez pierscienia, Di z pierscieniem przeslony, Di bez pierscienia. Ceny mam wrazenie tez sa dosc zroznicowane (od 950 do 1400).
Na ile sie one roznia optyka?
Testy znalazlem tylko tego nowszego Di (bez pierscienia przeslony) i wszysko zdaje sie byc jak nalezy. Jednak bez Di sa drozsze - czy one sa lepsze optycznie?
Zupelnie nie wiem ktory wybrac? Dodam jeszcze ze mam nikona d700.
Z gory dziekuje za pomoc!

Reklama

muzyk 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Pią 19 Lip, 2013   

kjachimiak napisał/a:
Zupelnie nie wiem ktory wybrac?

Najnowszy z VC.

moronica 

Pomogła: 106 razy

kjachimiak, jesli planujesz tylko obiektyw zamontowac na korpusie bez zadnych dodatkow to nie ma az takiego znaczenia, ktory wybierzesz. jesli mialbys miec w przyszlosci lampki do makro to jest to nieco problematyczne w przypadku tych wersji, ktore maja wysuwany tubus (zdaje sie tylko ta najnowsza VC ma zwarta konstrukcje). wieszajac lampki na wysuwanym tubusie musisz zawsze pamietac, by wylaczyc AF, inaczej silnik moze ci sie popsuc (nie jest przystosowany do takiego ciezaru). natomiast jesli mialbys sie w przyszlosci bawic mieszkiem lub tanimi pierscieniami posrednimi bez stykow to z kolei wersje bez pierscienia przyslony odpadaja

kjachimiak 
Nowy

Dzieki za odpowiedzi.
Zapomnialem jeszcze dodac ze nie chcialbym narazie wydawac wiecej niz ok 1100. Czyli VC odpada.
Moronica a wiesz czy one wszystkie sa tak samo dobre optycznie? Myslisz ze nie ma znaczenia Di?
pozdrawiam

moronica 

kjachimiak, tego nie wiem. mialam Di bez pierscienia i optycznie byl bardzo dobry

Andrzej.M.
[Usunięty]

Di - to oznaczenie Tamrona że został zaprojektowany SPECJALNIE pod aparaty cyfrowe - to oznacza zastosowanie dodatkowych/lepszych powłok przeciwodbiciowych na tylnych soczewkach i w środku obiektywu - by nie generować dodatkowych odbić od matrycy. Dzięki temu z Di są lepsze optycznie.
A obiektyw z pierścieniem przysłon - można przełączyć na manualne ustawienie wartości przy stosowaniu dodatkowych pierścieni , jeśli ich nie masz i nie będziesz miał bo wystarcza ci skala 1:1 - to bierz bez.

kjachimiak 
Nowy

Wysłany: Sob 20 Lip, 2013   

Dziekuje za odpowiedz AndrzejM.Makuch,

no to chyba jednak poszukam Di z pierscieniem pszyslon - moze kiedys wejde jeszcze glebiej w makro.
Wiesz moze (tak juz z ciekawosci) jak to wyglada prz zakupie nowego? Tzn mozna wybrac czy ma miec pierscien przyslon? Czy je przestali montowac od jakiegos czasu?

Pozdrawiam

moronica 

ostatnio tu na forum probowalismy do tego dojsc i wyszlo na to, ze wersja z pierscieniem jest starsza i zostala zastapiona nowsza wersja bez pierscienia, za to wyposazona w silnik

muzyk 

Pomyśl nad Tokiną 100 2.8 - co prawda AF jest kiepski, ale w makro nie potrzeba Ci AF, ale porządną optykę, a ta w Tokinie - od pełnej dziury jest lepsza niż w Tamronie.
Poza tym, Tokina jest lepiej wykonana.
Cena? Myślę, że do 1100 zł skroisz niezłą.

P.S. Mam tą Tokinę.

kjachimiak 
Nowy

Wysłany: Nie 21 Lip, 2013   

Moronica mialem nawet dzwonic gdzies do tamrona zeby sie o to dopytac ale mi rozjasnilas w glowie. Z tym ze znowu nie wiem co lepsze: wbudowany silnik czy pierscien przyslon... (mam jeszcze d5000 w domu korego uzywa teraz siostra wiec w sumie silnik by sie przydal. No ale to juz sobie musze przemyslec).

Muzyk co do tokiny to oczywiscie myslalem o niej jednak nie widze ani jednej uzywanej i sumie nie wiadomo kiedy sie moze jakas pojawic :(

muzyk 

Wysłany: Pon 22 Lip, 2013   

kjachimiak napisał/a:
co do tokiny to oczywiscie myslalem o niej jednak nie widze ani jednej uzywanej i sumie nie wiadomo kiedy sie moze jakas pojawic

Chyba że. Może jakąś nową. Co prawda budżet musiałbyś przekroczyć, ale tylko nieco.

Odpowiedz do tematu