Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Wujek_Pstrykacz
Sro 29 Sie, 2012
nowy canon 550d czy używka 5d ??
Autor Wiadomość
elvis000 
Bywalec

Wysłany: Wto 28 Sie, 2012   nowy canon 550d czy używka 5d ??

No i mam mały dylemat w mojej 400d kończy się już migawka i muszę kupić nową puszkę zastanawiałem się nad używanym 5d na allegro można za 3k kupić z rozsądnym przebiegiem . wpadł mi w oko jednak 550d ma przyzwoite iso ale zostałbym przy małej klatce ale ta 550d wydaje mi się trochę "plastikowa" a d5 można gwoździe wbijać

Reklama

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Wysłany: Sro 29 Sie, 2012   

Ja bym wolał 5D, choć jego wyświetlacz potrafi człowieka wnerwić. Za to jak się odpali zdjęcia na kompie to ... witamy w pięknym świecie :mrgreen:

komor 
Moderator

elvis000, a jakiego rodzaju zdjęcia robisz i jaką dysponujesz szklarnią?

elvis000 
Bywalec

Szklarnie to mam na mala klatkę niestety ale zastanawiałem się nad zakupem kilku szkiełek canona mianowicie 50mm 1.4 i 70-200l

Mam za to kilka mocnych pozycji na m42 które bardzo lubię i często używam
Potrzebne mi jest matryca z dobrym iso najlepiej to by 5d II sie spisywał ale postanowiłem kupić tańszą puszkę i 2 szkła z af

MC 

elvis000 napisał/a:
Szklarnie to mam na mala klatkę

No to akurat. :mrgreen:

elvis000 
Bywalec

tak ale matryca w 550d nie wydaje mi się za specjalnie "dobra" 5d ma świetne odwzorowanie kolorków. 5d to sprawdzona puszka mało awaryjna

MC 

550D też nie jest jakoś wybitnie awaryjny...

Ja bez wahania bym brał 5D.

nienietaktak
[Usunięty]

Bierz 5D.

lotofag 
Optyczny

elvis000 napisał/a:
tak ale matryca w 550d nie wydaje mi się za specjalnie "dobra" 5d ma świetne odwzorowanie kolorków.

Ta z 5D też już obecnie nie błyszczy. I żadna "magia FF" na to nie pomoże ;) Choć oczywiście w sporej liczbie zastosowań nadal się sprawdzi i można uzyskać miodny obrazek.

elvis000 napisał/a:

5d to sprawdzona puszka mało awaryjna

Przy okazaji tak stara, że znalezienie niezajechanego egzemplarza może być pewnym wyzwaniem. Tym bardziej, że w czasach jej świetności raczej nie używał jej niedzielny amator, który wyjmował ją od święta i chuchał-dmuchał żeby się nic nie stało.

[ Dodano: Sro 29 Sie, 2012 21:18 ]
MC napisał/a:

Ja bez wahania bym brał 5D.

Ja bym się jednak wahał. Z jednej strony niby 550D to puszka z dużo niższego segmentu, ale z drugiej 5D, nic nie ujmując, to jednak już zabytek... Zapewne główny powód zastanawiania się nad tym modelem to jego cena, bo nawet na dobre współczesne APS-C trzeba wydać więcej.

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Proponuję wziąć do ręki moje "zajechane" 6 letnie 5D, porobić nim zdjęcia i potem zobaczyć jak się je fajnie obrabia na kompie i jakiej jakości dają obrazek. Gdyby ktoś mi do tego aparatu wmontował wyświetlacz z 7D to bym nawet na tę piąteczkę przez sekundę nie kaprysił i odpuścił jej słaby AF.
550D z tą złamaną obsługą dziwnymi guziczkami i tą jakością obrazowania. Ja tego do ręki bym nie chciał brać. Nie cierpię obsługi całej serii xxxD.

mozer 
bo Pentax

MM, ale jako pierwszy właściciel znasz historię swojego aparatu i masz do niego trochę inne podejście.

dcs
[Usunięty]

...jakby pamiętał :lol:

lotofag 
Optyczny

MM napisał/a:
Proponuję wziąć do ręki moje "zajechane" 6 letnie 5D,

To co, sprzedasz swój egzemplarz elvis000, czy jednak ma poszukać na alledrogo/jebaju/forumowej giełdzie, gdzie może trafić się dosłownie cokolwiek ;) Uznajesz za pewnik, że każde kilkuletnie już 5D, nawet zdrowo katowane, jest dalej jek nowe?

Co do jakości obrazka, to jakbyś go nie lubił, to jednak dobrze wiesz że ta matryca czasy świetności ma już dawno za sobą. Jej zalety to przede wszystkim rozmiar i chyba obecnie tylko to.

MM 
GORSZY SORT POLAKA

lotofag napisał/a:
Jej zalety to przede wszystkim rozmiar i chyba obecnie tylko to.

Mam jeszcze 7D z dużo nowszą matrycą i jak odpalam zdjęcia to cały czas mam wrażenie, że tej z 5D jeszcze nie dorasta do pewnego miejsca...
Ja wiem, duża matryca, duży piksel, "mała" rozdzielczość, małe wymagania dla szkła, 12 bitów itd., ale moje oczy kochają jak się z RAW pokazuje zdjęcie robione piątką i cały czas nie mogę ich oszukać. Nawet matryca D7000 spowodowała grymas, choć niby taka zarąbista. Balsamu zadowolenia wlały w moje serce dopiero zdjęcia z najnowszej piąteczki. Nie wiem o co chodzi, ale tak to po prostu odbieram.

elvis000 
Bywalec

Wysłany: Czw 30 Sie, 2012   

Kolega ma 5D i 5dII i oczywiście rozdzielczość matrycy w II jest lepsza ale moim zdanie kolorki z I są bardziej "realistyczne"

Za 3500zł były na allegro 5DI z przebiegiem nieprzekraczającym 10tyś na pierwszej migawce. Ja po zakupie takowego używanego sprzętu jadę do serwisu i sprawdzam co to warte będzie przebieg czyszczenie itp wazie lipy zwrócę i tyle

tak myślałem sprzedać tą moją zacną 400D ale zostawię ją sobie na zapas i na filmy poklatkowe.

Odpowiedz do tematu