Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Czy ktoś uzywał MC ARAX'ÓW Tilt & Shift
Autor Wiadomość
kozidron
[Usunięty]

Wysłany: Sro 29 Sie, 2012   Czy ktoś uzywał MC ARAX'ÓW Tilt & Shift

Mam pytanie do szanownych użytkowników, czy ktoś z was miał styczność z araxe'm 80 czy którymkolwiek z tych t&S ?

Potrzebuje to do fotografii produktowej, wiem że bez problemowo mogę sobie kupić ts-e od canona ale wiadomo jaka jest cena. Szkło pracowałaby pod d800, zastanawiam się czy się "wyrobi" ewentualnie od biedy pod FF canona. Czy ktoś miał styczność z tym szkłem i mógłby opisać jakies swoje wrażenia.

Reklama

mozer 
Temu Panu już podziękujemy
bo Pentax

Wysłany: Sro 29 Sie, 2012   

Zastanawia mnie brak ostrości na szczycie wieży na pierwszym planie (ostatni link) - wygląda to jak efekt komputerowy a nie T&S. Skąd to się bierze?
Przepraszam za offtop.

dcs
[Usunięty]

kozidron,

Nie wyrobi.

Niby ma lepsze powłoki niż Volna, ale to nie jest mistrz rozdzielczości.
To w zasadzie jest optyka z średnioformatowego Kieva.

Jak masz dostęp do jakiś średnioformatowych szkieł /najlepiej pod cyfrę/, to kup adapter Tilt. Ale i tak pewnie sensowniej na Canonie FF.

Nawet na Kodaku 14mpix lepszy efekt dawała 80mm z Mamiyi -f/2.8 /f/1.9 -z natury jest mydlana/.

Czy ty kiedyś już o to nie pytałeś?
Mam déjà vu.

kozidron
[Usunięty]

dcs napisał/a:
Czy ty kiedyś już o to nie pytałeś?

nie, nigdy.

dcs, czyli jedyne rozwiązanie to szkło pod średni i adapter tilt ?

dcs a jeszcze jedno a na nikonie d700 to szło jakoś się wyrobi ? Takie głupie pytanie, próbuje sobie wycyrklować mniej więcej co mozna tym wyrzeźbić skoro mówisz że sensowniej na canonie.

dcs
[Usunięty]

kozidron,

Napisali, że daje w centrum 50 lpmm. To pobożne życzenia.

[ Dodano: Sro 29 Sie, 2012 21:11 ]
Arax 80/2.8

Hartblei 80/2.8

Test: http://www.photozone.de/c...-report--review

kozidron
[Usunięty]

dzięki dcs

dcs
[Usunięty]

Zobacz, że to test na aps-c. /w dodatku photozone/

Masz dostęp do średnioformatowych szkieł?

kozidron
[Usunięty]

dcs napisał/a:
Masz dostęp do średnioformatowych szkieł?

nie mam, robiłem kilka zleceń na średnim ale rozbijało sie to o wypozyczalnie a pewnie sam wiesz jak to funkcjonuje w naszym kraju. Ostatnim razem to sie kolega ubawił jak przyjechali panowie z wypozyczalni, jeden pilnował statywu ze ścianką a drugi szkieł :wink:

dcs
[Usunięty]

Jak widać na załączonych obrazkach Arax jest prostszy -nie wiem czym się różni od Arsata, którego próbowałem używać -niewykluczone, że niczym.
Jakość może być więc gorsza niż w teście. /i pewnie jest/

Może użyj Nexa z adapterem i jakimś Nikkorem -np. 50/1.x D?

Na temat jakości z LensBaby 80 do produktów nie mogę nic napisać.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

dcs napisał/a:
a temat jakości z LensBaby 80 do produktów nie mogę nic napisać.
Ja mogę strzelić parę przykładowych fotek na D700 lub D5000.
Jednak LB to mała precyzja ustawień, no chyba że się kupi ControlFreaka

kozidron
[Usunięty]

Wysłany: Czw 30 Sie, 2012   

dcs napisał/a:
Może użyj Nexa z adapterem i jakimś Nikkorem -np. 50/1.x D?

no dobra, mimo wszystko LB sobie odpuszcze, bardziej sensowne wydaje mi się 1 rozwiazanie (80mm z mamiyi + adapter) albo jak zwykle trzeba zbierać na ts-e od canona.

dragossani 
Entuzjasta

http://nikonrumors.com/20...at-lenses.aspx/

dcs
[Usunięty]

kozidron,

Z Mamiyi 645, Pentaxa 645, lub Hasselbada.
-może któryś będzie łatwiej zdobyć.
Najlepiej jak najświeższy.

kozidron
[Usunięty]

dcs, widzę, że porządniejsze szkiełko + adapter to mniej więcej połowa ceny ts-e od canona, to już nie jest taki interes jak z araxem więc chyba nie będę oszczędzał.

dcs
[Usunięty]

Zależy za ile adapter
http://www.ebay.pl/itm/Ma...=item4606f2c722

http://www.ebay.pl/itm/Ma...=item4d04505c37

[ Dodano: Czw 30 Sie, 2012 16:25 ]
Choć z Pentaxa, czy Hassela byłoby prościej
http://www.ebay.com/itm/P...=item1c2a97e7b1

Odpowiedz do tematu