Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Tamron SP AF 17-50mm F/2,8 XR Di II jak wybrać dobry egz?
Autor Wiadomość
jarooo2 
Nowy

Wysłany: Sro 19 Wrz, 2012   Tamron SP AF 17-50mm F/2,8 XR Di II jak wybrać dobry egz?

Cześć. Chcę kupić obiektyw Tamron SP AF 17-50mm F/2,8 XR Di II LD Aspherical IF. Poczytałem sporo opinii użytkowników o tym szkle i w zasadzie wszyscy twierdzą, że jest to świetne szkło o ile dobierze się konkretny egzemplarz do swojego aparatu. Problem w tym, że nie wiem jak sprawdzić obiektyw w sklepie. Zaznaczę, że jestem w zasadzie amatorem, a obiektyw, przez większość czasu, będzie używany przez moją żonę. Ma to być prezent dla niej więc z oczywistych względów nie mogę liczyć na jej pomoc :)

Reklama

witkot 
Optyczny

Wysłany: Sro 19 Wrz, 2012   

Nikogo nie reklamuję.Poczytaj na forum
http://allegro.pl/my_page.php?uid=8802635
Osobiście sprawdziłem i jestem zadowolony.
Powiem ci szczerze jeżeli juz jesteś w 100% przekonany do tego szkła to dobry kontakt.
W sklepie na 5 egzemplarzy jeden będzie "osty".Przy wysyłce to dopiero loteria.
Więcej informacji to pisz na PW.

jarooo2 
Nowy

Do "Cichego" już pisałem. Napisał, że po sprawdzeniu u niego powinno być podobnie u klienta. Nie chciałbym jednak zaraz po kupnie obiektywu (i sprezentowaniu żonie) wysyłać sprzętu do kalibracji. Dlatego pytam jak to sprawdzić w sklepie.
Swoją drogą zastanawia mnie jedno. Skoro w sklepie 1 na 5 szkieł będzie ostre, co robi "Cichy" z tymi nieostrymi?

dcs
[Usunięty]

jarooo2,

Dla mnie -pisze bajki.

Niech ujawni ilość /procent/ zwrotów.

A może lepiej dystrybutora Tamrona spytać co robi z tymi odrzutami Cichego.
/domyślam się co odpowie/

witkot 
Optyczny

dcs --masz lepszy pomysł na zakup tego szkła ?

dcs
[Usunięty]

witkot,

Na pewno nie uwierzyłbym handlarzowi, który sugeruje selekcję.
/robiłem w tym :sad: /

jarooo2 
Nowy

witkot napisał/a:
dcs --masz lepszy pomysł na zakup tego szkła ?

Najlepiej sprawdzić w sklepie. Tylko napiszcie mi- laikowi w jaki sposób. Zrobić kilka fotek i na wyświetlaczu aparatu powiększyć i sprawdzić czy ostre? Czy wyłapię w ten sposób, że konkretny egzemplarz ma BF lub FF? Bo moja żonka na pewno to wyłapie ;)

dcs
[Usunięty]

jarooo2,

Statyw, fotki tablicy AF /wydrukuj/ lub gazety , zapisać numer seryjny i ocenić na kompie -100%.

witkot 
Optyczny

Jak tam wolisz idz do sklepu tylko w którym sklepie będziesz miał kilka egzemplarzy do porównania.
Znam wiele osób (sam miałem ten problem z Tamronem) którzy kupili u Cichego i jakoś nie słyszłem by ktoś narzekał.
Nie piszę więcej bo ktoś pomyśli że kogoś chwalę lub reklamuję
Decyzja należy do kupującego.

Pozdrawiam was

cybertoman 
Optyczny
AmatorFotografowania

dcs napisał/a:
Statyw, fotki tablicy AF /wydrukuj/ lub gazety , zapisać numer seryjny i ocenić na kompie -100%.
Metoda na szybko to ustawic ostrosc na ekran jakiegos kompa, pewnie znajdzie sie w kazdym sklepie. Jesli zobaczysz migotanie moire to znaczy, ze trafil.

jarooo2 
Nowy

Napisałem maila do 2 sklepów we Wrocławiu i w obu, podobno, pomogą mi w doborze dobrego egzemplarza więc chyba nie jest z tym aż tak źle. Zresztą skoro wielu użytkowników pisze, że np. testowali kilka sztuk i dopiero 4ty obiektyw był ok albo tego typu historie to chyba są sklepy gdzie można to zrobić.
A pytam o to jak przetestować bo nie chcę żeby w sklepie wcisnęli mi kiepski egzemplarz, widząc że nie bardzo mam pojęcie jak sprawdzić obiektyw.
witkot, nie mówię, że Cichy to jakiś oszust. Po prostu zastanawiające jest to, co robi z obiektywami nieostrymi. No ale może po prostu napiszę maila do niego i niech sam się wypowie.
Mam do was jeszcze jedno pytanie. Czy jak zamówię obiektyw i nie będzie on ostry to po kalibracji w serwisie będzie wszystko ok? Bo tak czytam sobie o tym Tamronie i niektórzy piszą, że zdarzają się sztuki, które robią zdjęcia mydlane. Takie mydlane rozmycie to jest kwestia tego, że AF nie trafia idealnie w cel czy jest to jakaś wada optyczna?

edit: cybertoman co to jest migotanie moire?
Ostatnio zmieniony przez jarooo2 Sro 19 Wrz, 2012, w całości zmieniany 1 raz  

cybertoman 
Optyczny
AmatorFotografowania

jarooo2 napisał/a:
Takie mydlane rozmycie to jest kwestia tego, że AF nie trafia idealnie w cel czy jest to jakaś wada optyczna?
Jedno albo drugie. Albo jedno i drugie.

witkot 
Optyczny

Jak będzie "mydlany egzemplarz" to kalibracja nic nie pomoże.

krzysztoff77 
Bywalec

Wysłany: Czw 20 Wrz, 2012   

Podczepię się pod temat. Używałem na swoim body w sumie 4 Tamrony. Dwa 17-50 bez VC, jeden z VC oraz jeden 18-270 VC (w tym dwa kupione w ciemno). Wszystkie były ostre. Trafiały w punkt i co najlepsze: nie miały problemu z FF/BF. Więc albo mam cholerne szczęście albo (co bardziej prawdopodobne) problemy tych szkieł należą jednak do mniejszości, która na tyle skutecznie jak się okazuje zakrzykuje i zaciera pozytywne wrażenia i spokój większości użytkowników tych szkieł, że problem ten ociera niemalże o panikę. Sugerowanie, że (The Special One) tylko jeden dostawca ma monopol na ostre szkiełka trochę zafałszowuje temat.

mozer 
Temu Panu już podziękujemy
bo Pentax

Wysłany: Czw 20 Wrz, 2012   

Ja kupowałem 17-50 i 28-75 za każdym razem mając do wyboru tylko 2 egzemplarze. Różnice między nimi były minimalne i nie zaobserowałem wad typu FF/BF. Więc albo problem jest wydumany, ale ludzie kupują w podejrzanych miejscach typu "byle taniej". Dodam, że oba szkła miałem ostre.

Rada - iść do porządnego sklepu a nie firmy-krzak.

PS. Inna sprawa, że tamron to obiektyw tak gdzieś na 3 lata - potem lepiej się go pozbyć ze względów mechanicznych, o ile sam się wcześniej nie rozleci.

Odpowiedz do tematu