Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam,
Chcę w końcu zmienić swój aparat na jakiś porządniejszy uśmiech
Dysponuje budżetem do 1700 zł zastanawiałam się nad nikonem d3100 ale do końca nie jestem pewna czy rzeczywiście taki aparat jest mi potrzebny. Aparat będzie głównie robił zdjęcia na wyjazdach imprezach różnych. Żeby mógł nagrywać filmy, zdjęcia w kiepskim oświetleniu żeby nie wychodziły ciemne, żeby dobry zoom był.
W sklepach proponowali mi Nikona 1j1, Olympus EPM1 oraz Olympus EPL3
Temat dla mnie idealnie na czasie.
Mam podobny dylemat. I zaznaczam od razu, że jestem laikiem (nie rozumiem większości fachowych nazw, które wymawiacie na tym forum), więc proszę o odpowiedzi po "polsku"
Generalnie sprawa wygląda następująco:
Do tej pory miałem zwyczajny aparat Sony Cyber-shot DSC-W125, ale ostatnio spadł mojej żonie i już nie działa Mamy 8-miesięczne dziecko, więc musimy coś szybko kupić- bo jak wiadomo, chwile są ulotne.
Widziałem ok. pół roku temu w tv reklamy Nikona 1 i bardzo mi się spodobał. Przypomniałem sobie o tym właśnie teraz. Już napaliłem się na ten aparat, ale w sklepie w Krakowie powiedziano mi, że są tylko kolory czarne i srebrne, a akurat podoba mi się czerwony lub biały. Znalazłem na ebay.com i to nawet sporo tańsze i zastanawiam się poważnie nad zakupem (zestaw Nikon 1 J1 + obiektyw 10-30 + obiektyw 30-110) w Polsce ok. 2500zł, w USA $500, czyli ok. 1600zł.
Ale jeszcze postanowiłem poszperać w internecie i poszukać opinii i niestety (a może właśnie stety) trafiłem na optyczne.pl i wyczytałem sporo negatywnych informacji na temat tego aparatu. Co więc polecacie w tym przedziale cenowym (ok.1600zł) ???. Moje wymagania są następujące:
- ma być w miarę mały i poręczny, żeby żonie zmieścił się w torebce (małej torebce)
- musi bardzo szybko robić zdjęcia, bo przy dziecku lampy za bardzo nie powinno się używać, a jak nie używam, to zdjęcia wychodzą ruszone
- chcę też używać go jako kamery, więc jakość full HD (jedyna słuszna)
- zainteresowałem się aparatem z wymienną optyką, bo kręcąc film, chcę mieć możliwość zoomowania (z tego co wiem, w zwykłych aparatach zazwyczaj podczas kręcenia filmu nie ma takiej możliwości, ustawiam tylko na początku kręcenia i nie mogę zmienić w trakcie). Ta możliwość jest dla mnie b. ważna
- fajny design no i jakiś fajny kolorek- czerwony lub biały jest fajny
Tak więc, skoro tak krytykujecie Nikona J1, co zatem możecie zaproponować i dlaczego ? (oczywiście uwzględniając w.w. wymagania Będę bardzo wdzięczny za odpowiedzi znawców
Pozdrawiam !!!!!
[ Dodano: Czw 11 Paź, 2012 22:57 ]
Do dontapologise:
Miałem akurat dzisiaj przyjemność robić zdjęcia Nikonem D3100. Koleżanka kupiła go 1 rok temu i nigdzie go ze sobą nie zabiera. Duży, ciężki, masywny. Może i robi dobre zdjęcia, ale na podglądzie nie wydawały się jakieś mega wyjątkowe (możliwe że kiepski wyświetlacz). Poza tym mnóstwo opcji, które nie wiadomo do czego służą. Myślę że takie aparaty są dobre dla profesjonalistów, lub amatorów artystycznych zdjęć. Jeśli chcesz mieć go na wyjazdy, czy grilla u znajomych, to nie polecam. Nie jestem profesjonalistą, ale oczy mam
[ Dodano: Czw 11 Paź, 2012 23:22 ]
Hmm...- chyba że... . Co myślicie o tym ?:
LINK
W sumie to nieraz trzeba sobie samemu zrobić zdjęcie, więc taki odchylany monitorek byłby jak znalazł Tylko nie wiem, jak z szybkością zdjęć w tym modelu. Bo nie chcę, żeby mi dziecko ruszone wychodziło.
Dzisiaj jak robiłem zdjęcia tym Nikonem D3100 w ustawieniu na zdjęcia w ruchu, to na podglądzie też były lekko ruszone (w sensie dziecko było ruszone) przy oświetleniu pokojowym. Tak więc jak widzicie, potrzebuję POMOCY !!! Sam sobie chyba z tym wyborem nie poradzę.
lhx [Usunięty]
Wysłany: Pią 12 Paź, 2012 Re: Pomoc w doborze aparatu
dontapologize napisał/a:
Żeby mógł nagrywać filmy, zdjęcia w kiepskim oświetleniu żeby nie wychodziły ciemne, żeby dobry zoom był.
W sklepach proponowali mi Nikona 1j1, Olympus EPM1 oraz Olympus EPL3
Jak chcesz duży zoom i jasny obiektyw to weź sobie aparat Lumix FZ200 ze stałym światłem, nie będzie trzeba wymieniać obiektywów, a jakość powinna Cię zadowolić.
- zainteresowałem się aparatem z wymienną optyką, bo kręcąc film, chcę mieć możliwość zoomowania (z tego co wiem, w zwykłych aparatach zazwyczaj podczas kręcenia filmu nie ma takiej możliwości, ustawiam tylko na początku kręcenia i nie mogę zmienić w trakcie).
Dzisiaj jak robiłem zdjęcia tym Nikonem D3100 w ustawieniu na zdjęcia w ruchu, to na podglądzie też były lekko ruszone (w sensie dziecko było ruszone) przy oświetleniu pokojowym. Tak więc jak widzicie, potrzebuję POMOCY !!! Sam sobie chyba z tym wyborem nie poradzę.
Chyba koledzy widzą po powyższych stwierdzeniach, że w tym przypadku trzeba bardzo ostrożnie doradzać, bo mamoncik nic nie wie o fotografii a chciałby aparat typu auto-czary-mary. Jeśli znacie jakiś aparat, który w trybie automatycznym da sobie radę z dzieckiem to podpowiedzcie...
ps. przydałby się gdzieś tu przypięty temat/wątek "Czym robić zdjęcia ruchliwemu dziecku?"
Wysłany: Pią 12 Paź, 2012 Re: Pomoc w doborze aparatu
lhx napisał/a:
Jak chcesz duży zoom i jasny obiektyw to weź sobie aparat Lumix FZ200 ze stałym światłem, nie będzie trzeba wymieniać obiektywów, a jakość powinna Cię zadowolić.
No tak tyle, że on kosztuje 2400 zł a ja dysponuje funduszami do 1700 zł
Może zaproponujecie coś innego czy rzeczywiście te co mi zaproponowali są godne uwagi i po prostu muszę wybrać pomiędzy nimi.
Do dontapologise:
Miałem akurat dzisiaj przyjemność robić zdjęcia Nikonem D3100. Jeśli chcesz mieć go na wyjazdy, czy grilla u znajomych, to nie polecam.
polecasz coś komuś, choć Twoja wiedza w temacie jest na poziomie:
mamoncik napisał/a:
...mnóstwo opcji, które nie wiadomo do czego służą...
urocze..
Chcesz robić nieporuszone zdjęcia, bez użycia lampy, w mieszkaniu, aparatem, który nie wymaga obsługi, ani elementarnej wiedzy od Ciebie. Może lepiej wynająć fotografa?
Albo kup właśnie tego nie polecanego przez Ciebie Nikona D3100 z jasnym obiektywem Nikon Nikkor AF-S 50 mm f/1.8G, ale wcześniej dowiedz się coś na temat przycisków, co nie wiadomo do czego służą.
Aha, i jeszcze jedno. W cyfrowym świecie, fotografie zrobione aparatem, to tylko półśrodek. Potem najczęściej trzeba dokonać ostatecznej obróbki w programie graficznym.
Panasonic Lumix DMC-FZ150 a co myślicie o tym aparacie w porównaniu do Nikona 1j1, Olympus EPM1 oraz Olympus EPL3
Podobają mi się aparaty w stylu d3100 ale niestety jest za duży i nie poręczny żeby gdzieś go schować czy brać zawsze ze sobą wiec też coś w tym stylu ale mniejszy.
Wiem baba jest zawsze wybredna ale mam nadzieję, że coś się znajdzie
lhx [Usunięty]
Wysłany: Pią 12 Paź, 2012
dontapologize napisał/a:
Panasonic Lumix DMC-FZ150 a co myślicie o tym aparacie w porównaniu do Nikona 1j1, Olympus EPM1 oraz Olympus EPL3
Zupełni inne zastosowanie, trudno porównywać. Bezlusterkowiec/lustrzanka mają większą matrycę, co pozwala na osiągnięcie specyficznych efektów - np. niewielka głębia ostrości.
Jeśli się zastanawiasz czy Ci potrzebna mnogość funkcji lustrzanki to znaczy, że Ci jest niepotrzebna, a kupując budżetową lustrzankę z plastikowym obiektywem niekoniecznie będziesz zadowolona z rezultatów.
Lumix FZ150 ma już zmienne światło, czyli po przybliżeniu stracisz połowę z jasności i aparat będzie chciał wydłużać czas ekspozycji, co z kolei może powodować rozmycia.
Można też spotkać mniejsze aparaty z jasnymi obiektywami. Zwróć uwagę na Samsunga EX1 albo Fuji X10, z trochę droższych Sony RX100 i Lumix LX7.
..Bezlusterkowiec/lustrzanka mają większą matrycę, co pozwala na osiągnięcie specyficznych efektów - np. niewielka głębia ostrości..
podobnie jak piła łańcuchowa - skoro mówimy tak bardzo ogólnie.
lhx napisał/a:
..Jeśli się zastanawiasz czy Ci potrzebna mnogość funkcji lustrzanki to znaczy, że Ci jest niepotrzebna...
Zawsze się boję tak bardzo radykalnych stwierdzeń. Nie wiemy czy jutro te funkcje nie będą akurat bardzo potrzebne.
Ja powiem tak... Pewnym trendem staje się format micro 4/3, czyli odpowiednio duża matryca, wymienne obiektywy, jakość fotografii, mniejsze gabaryty i wiele innych.
...Komu wierzyć i który z tych wybrać ? Bo rozumiem, że szybkość AF wpływa na to, że zdjęcie jest mniej ruszone, czy tak ?
Nie. To tylko przyspiesza gotowość aparatu do wykonania zdjęcia. Z kolei nie ma gwarancji, że zdjęcie będzie nieporuszone.
mamoncik napisał/a:
Nikon ma funkcję "ruchomych zdjęć" (1sek. filmik przy okazji robienia zdjęcia)- może to jest rozwiązanie "na ruchliwe dziecko" ?
Jeśli dobrze rozumiem działanie tej funkcji, to zdjęcia uzyskane w ten sposób mają dwa razy gorszą jakość, od normalnego trybu.
mamoncik napisał/a:
Komu wierzyć i który z tych wybrać
Komu wierzyć? Jeśli różnice to ułamki sekund, to może nie ma to znaczenia, który AF szybszy?
Który wybrać? No któryś trzeba. Gdyby były tylko te dwa aparaty na świecie, to wybrałbym Olympusa.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 14