Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Poszukiwana lampa
Autor Wiadomość
Kanapa 
Początkujący

Wysłany: Czw 04 Paź, 2012   Poszukiwana lampa

Jako że jestem tu nowy chcę się na początku przywitać.
Od nie dawna jestem posiadaczem lustrzanki C600d i zaczynam się rozglądać za lampą do niej.
Planuję błyskać w plenerze i wolałbym z HSS.
Faworyci to Metz 50-AF1 i YongNuo YN-568EX.
Opinie wyczytane są skrajne co do jednej jak i drogiej. A ze to będzie moja pierwsza lampa nie wiem na co zwracać uwagę.
Może swymi uwagami naprowadzicie mnie na właściwy wybór.

Reklama

komor 
Moderator

Wysłany: Czw 04 Paź, 2012   

Jaki budżet? Opinie o YN masz w wątku Yongnuo YN565EX - mini recenzja, z opiniami o Metzu trochę gorzej, ale jak w tym dziale w wyszukiwarkę w prawym dolnym rogu wpiszesz „Metz” to wyskakuje sporo tematów, w których pojawiają się opinie. Nie wiem czy jest na tym forum osoba, która używa/używała obydwu i może je bezpośrednio porównać.

Usjwo 
Optyczny

Wysłany: Czw 04 Paź, 2012   Re: Poszukiwana lampa

Kanapa napisał/a:
YongNuo YN-568EX.

Kanapa napisał/a:
Yongnuo YN565EX - mini recenzja

YN568 to troche lepsza wersja YN565, posiada HSS, ale nie posiada gniazda battery packa (co dla amatora nie powinno byc problemem

komor 
Moderator

To już jest jakaś następna wersja?? :shock: Nie za szybko tłuką kolejne modele? Czy to po prostu sposób na naprawę błędów wersji poprzednich?

nowam 
Uczestnik

komor napisał/a:
To już jest jakaś następna wersja?? :shock: Nie za szybko tłuką kolejne modele? Czy to po prostu sposób na naprawę błędów wersji poprzednich?

No właśnie... Ciekawe czy ta nowa jest zgodna z wyzwalaczami Phottix Odin? Bo stara niestety nie. Metz zresztą też nie, za to Nissin działa bez pudła :-)

Jivul 
Bywalec

Wysłany: Pią 05 Paź, 2012   

Ja po wielu tygodniach/miesiącach zastanawiania się planuję na dniach kupić Nissina Di866mkII... ze względu na:
- dużą LP (będzie odbijanie na salach gimnastycznych itp)
- ficzery: hss, master - kiedyś dokupię trochę tanich lampek na slavy, strobo - i inne które użyje max parę razy w życiu
- 24mc gw (któraś tam konkurencja dawała 12)
- napis professional na obudowie :P
- podobno usunięcie wad mkI
- w FJ za niecałe 900 sztuk złota
- kompatybilność z moim body - niestety YN mi tego nie daje :mrgreen: (biorąc pod uwagę najeżdżanie na 6D, 60D, 5DIII i inne nowe puszki chyba nie warto wymieniać na razie :D podobno najlepiej/taniej dla efektów inwestować w światło - mam nadzieję się przekonam :D )

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Jivul napisał/a:
biorąc pod uwagę najeżdżanie na 6D, 60D, 5DIII i inne nowe puszki chyba nie warto wymieniać na razie :D
Cytat:
Canon 10D
Ekhm... :roll:
Jivul napisał/a:
podobno najlepiej/taniej dla efektów inwestować w światło - mam nadzieję się przekonam :D
Być może najlepiej, ale czy najtaniej?
BTW, kupno jednej lampki do odbijania ze stopki, to jeszcze nie jest "inwestycja w światło". Podobnie jak zakup spacerzooma nie nazwałbym "inwestycją w obiektywy"... :razz:

kelvinpiotr 
Bywalec

Jivul napisał/a:
24mc gw (któraś tam konkurencja dawała 12)
- napis professional na obudowie

Z tym ostrożnie . Jezeli kupujesz lampę na fakturę ( czyli jak zakłada w tym przypadku przedstawiciel ?: producent?) i będziesz jej używał profesjonalnie ( czytaj zawodowo :wink: ) to gwarancję masz na 12 miesięcy. Pomimo napisu na lampie: Professional :wink: , czyli jak by się wydawać mogło , że podkreśla on iż jest to sprzęt skierowany dla zawodowców. :wink: . Taką informację dostałem kupując lampę w FJ i muszę przyznać , że rozbawiła mnie trochę.

Jivul 
Bywalec

jaad75 napisał/a:
Być może najlepiej, ale czy najtaniej?

Hmmm... tak? Mam tą przyjemność często robić zdjęcia w lekkiej ciemnicy, więc zazwyczaj ISO800, otwarta dziura moich zoomów do 3.5-4.0 i czasy 1/20 itp :???: Co zrobić żeby było lepiej? Kupienie jakiejkolwiek jasnej stałki o 1EV jaśniejszej to 500-1000zł minimum, o 2EV jaśniejszej to 1500 i więcej, a na tym możliwości się kończą... poza tym trochę głębi też potrzebuję (np koncert, jestem lekko z boku i foto pod lekkim kątem) więc kupienie doświetlenia za 900 zł jest najtańsze.

kelvinpiotr napisał/a:
Jezeli kupujesz lampę na fakturę to gwarancję masz na 12 miesięcy.

O, ciekawe... tak czy inaczej kupię bez faktury, ale zapytam przy okazji o to.

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Jivul napisał/a:
Mam tą przyjemność często robić zdjęcia w lekkiej ciemnicy, więc zazwyczaj ISO800, otwarta dziura moich zoomów do 3.5-4.0 i czasy 1/20 itp :???:
5EV to jeszcze żadna ciemnica... :wink:
Współczesne korpusy oferują używalne czułości minimum 2 działki wyższe, więc miałbyś 1/80s, co daje w miarę rozsądne mrożenie ruchu. Ze szkłem klasy f/2-2.8 miałbyś dość komfortowe ISO1600.
Jivul napisał/a:
poza tym trochę głębi też potrzebuję (np koncert, jestem lekko z boku i foto pod lekkim kątem) więc kupienie doświetlenia za 900 zł jest najtańsze.
Tyle, że lampa na stopce na koncercie to średnio fajne rozwiązanie, a na fajne rowiązanie, czyli rozstawienie kilku lamp, rzadko można liczyć i to raczej nie bez znajomości i bezpośredniego zainteresowania muzyków.
Inwestycja w oświetlenie i nauka jego wykorzystania jest niewątpliwe zaczątkiem do znaczącej poprawy własnych zdjęć, ale używanie lampy na stopce "w celu rozjaśnienia ciemnicy" zazwyczaj nie jest najlepszą do tego drogą. Owszem, problemów z ilością światła na zdjęciach będziesz miał mniej, gorzej z jakością tego światła.

Kanapa 
Początkujący

Wysłany: Sro 24 Paź, 2012   

Dziękuje wszystkim za uwagi. Dziś zawitał do mnie kurier z YongNuo YN-568EX. Jak na razie wszystko ok. Idealnie współpracuje z moim aparatem.

Odpowiedz do tematu