Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 22 Paź, 2012 Aparat dla amatora/grafika - prośba o opinię
Witam serdecznie!
Do tej pory z zaawansowaną fotografią nie miałem specjalnego kontaktu.
Dość sporo robię zdjęć na różnego rodzaju wyjazdach i podobno wychodzą one dość fajnie (zająłem swego czasu drugie miejsce wśród studentów mojego wydziału, w konkursie na zdjęcie wakacyjne). Robiłem je zazwyczaj cyfrowymi kompaktami Nikona i Sony (a wcześniej Olympusem IS-200), ale teraz chciałbym zainwestować w lepszy sprzęt.
Generalnie wykorzystywałbym go do zwykłej fotografii amatorskiej (wakacje, imprezy rodzinne itp.).
Na co dzień pracuję jako grafik przy produkcji gier na smartfony (z tzw. segmentu indie). Dość często zdarza mi się wykorzystywać zakupione, bądź zrobione zdjęcia (czy to jako tekstury do grafik, czy jako statyczne tła (najczęściej po obróbce graficznej - np. łączeniu z innymi zdjęciami, dorabianiu pewnych elementów itp.)).
Zdjęcia tekstur (podłóg, ścian, znaków, roślin) robię z bliska przy dobrej pogodzie i oświetleniu.
Zdjęcia do statycznych grafik są to przeważnie interiory, albo exteriory (zarówno w klimatach bardziej urban, jak i zdjęcia natury, ale dominują jednak budynki).
Zależy mi więc na ilości detali na robionych zdjęciach, wiernemu odwzorowaniu kolorów i dobrej jakości zdjęć nocnych (do tej pory dość mało ich wykorzystuje, głównie przez to, że wychodziły mi zwykle mocno rozmazane - wiem, że to pewnie moja wina ).
Na aparat wraz ze sprzętem dodatkowym, chciałbym wydać do 3000 PLN.
Chciałbym również, żeby aparat, który kupię był w miarę nowym modelem - tak, żeby starczył mi na kilka lat.
Przejrzałem dość dużo informacji, opinii, testów, oraz strony producentów i wydaje mi się, że dość niezłym wyborem byłby Nikon D3200 - co o nim sądzicie?
Jeśli miałbym go kupić, to polecacie wziąć go z jednym z kitowych obiektywów (myślałem nad NIKKOR AF-S DX 18-105 mm VR), czy kupić same body i zainwestować w jakiś inny, lepszy do moich potrzeb obiektyw? Jeśli tak, to jaki polecacie?
I ostatnia kwestia - karta pamięci - jako, że większość zdjęć to byłyby rawy, powinienem zainwestować w kartę o dużej pojemności (myślę nad 64 GB) - polecacie jakąś szczególną, bądź moglibyście powiedzieć na co zwrócić uwagę przy jej zakupie? Zauważyłem bardzo dużą rozpiętość cenową wśród kart, nawet o podobnej pojemności, a sam jestem zielony w kwestiach technicznych.
Serdecznie dziękuję za wszelką pomoc i pozdrawiam!
Marcin.
spokojnie możesz brać tego nikona, co do kart, kupuj jak najszybsze i raczej sandisk
a jakie są najszybsze aktualnie podpowie Ci sprzedawca, cały czas pojawiają sie nowe
więc moja wiedza na ten temat jest już pewnie nieaktualna
[ Dodano: Pon 22 Paź, 2012 02:58 ]
obiektyw też może pozostać kitowy, potem sobie wybierzesz stałki jeśli będziesz potrzebował,
na jakich kątach robisz ? kup też jakiś statyw, np. z benro, coś za 300pln
powinno wystarczyć.
Nikon D3200 + 18-105VR to dobry wybór na początek. Lepiej nie brać za wielkich kart bo karta zawsze może paść, a lepiej stracić 150 zdjęć niż 1500. Przeciętna fotka z D3200 jako RAW zajmuje około 20MB. Jeśli nie planujesz kręcenia długich filmów to moim zdaniem nie ma sensu brać kart większych niż 8GB - za to dobrze mieć co najmniej dwie. Popieram też przedmówcę w kwestii statywu. Do wnętrz i zdjęć wieczornych będzie niezastąpiony.
Jeśli nie planujesz kręcenia długich filmów to moim zdaniem nie ma sensu brać kart większych niż 8GB - za to dobrze mieć co najmniej dwie.
Od dawna nie ma sensu brać 8GB. 16GB, przy zamiarze robienia RAW-ów i 24MPix VDSLR, to naprawdę minimum, żeby w miarę komfortowo używać aparatu (czytaj nie martwić się non stop, czy masz dość miejsca na karcie) i nie żonglować kartami.
manolo [Usunięty]
Wysłany: Pon 22 Paź, 2012
na 8 GB kartę wchodzi 400 rawów (20 MB), lepiej kupić dwie albo trzy niż jedną 16-tkę bardziej narażoną na pady.
Tylko teoretycznie - w praktyce rzadko wchodzi więcej niż 300. Nikon w instrukcji podaje nawet 259. Do tego dołóż jeszcze kilka choćby krótkich ujęć wideo i masz bardzo szybko pełną kartę.
manolo napisał/a:
lepiej kupić dwie albo trzy niż jedną 16-tkę bardziej narażoną na pady.
Lepiej kupić dwie, trzy 16-tki. A z tymi padami, to też przesada. Jeszcze żadna SD mi nie padła, a 16-tek używam od lat. Kwestia kupowania kart sprawdzonych firm i z pewnych źródel, a nie tam, gdzie najtaniej.
Co do zasady chyba się wszyscy zgadzamy. A już czy 8 GB czy 16 GB to już bardziej zależy od tego ile kto trzepie fotek. Na wyścigach ludzie trzepią czasem serie idące w tysiące. Ja po wypadzie w teren rzadko wracam z więcej niż setką. Prawdopodobnie 16-ki wyjdą korzystniej jeśli chodzi o cenę za GB.
manolo [Usunięty]
Wysłany: Pon 22 Paź, 2012
mi padła 4GB jak zaczęły pojawiać się 16GB,
przestała zapisywać, a udało się odczytać tylko część,
ale nie był to sandisk
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9