Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
pojawiła się nowa odsłona popularnej odrawiarki.
ostatnio narzekałem, że robi mi trochu maziaje przy mocniejszym odszumianiu.
zassałem nową wersję C7 i
dla porównania iso6400 z A55 i A99 @Lightroom 4.2
oraz A55 odszumiane C1E na ustawieniach domyślnych i suwaki odszumiania tak jak domyślnie ustawia je C7
jakość obrazka jest niesamowita.
zwłaszcza proszę sobie porównać różnicę pomiędzy A55 i A99 z LR
a po tym spojrzeć na A55 i A99 z C7
(mała uwaga: kolorki mogą się nieco różnić bo lightroomem obrabiałem znacznie wcześniej i tam zrzut leciał do sRGB. w samplach z C7/C6 ICC poleciało z default)
Po prostu wyższe domyślne odszumianie luminancji, niż LR/ACR i poprawione algorytmy w stosunku do wersji 6 C1... Nie robi to na mnie aż takiego wrażenia jak na Tobie...
Nie chce mi się sprawdzać, ale jestem pewien, że bardzo podobny rezultat można osiągnąć w LR...
BTW, konwertuj do sRGB, bo całkiem pogrzałeś kolory...
pan.tadeusz [Usunięty]
Wysłany: Sob 27 Paź, 2012
nie mogłem znaleźć zakładki z ICC w wersji 7.
w 6 ustawiałem dwa profile - ten w aparacie i wyjściowy.
tu znalazłem tylko jedno ustawienie bo interfejs odrobinę różny a ledwo odpaliłem tego triala. w związku z tym postanowiłem zostawić profile ICC na default więc tak wyszło.
sądzę jednak, że można dzięki temu porównać wersję 6 i 7.
oczywiście LR jest w sRGB więc trochę się różni.
owszem zgadzam się z tym, że pewnie odpowiednimi ustawieniami suwaków można zniwelować te różnice. w sumie mój ostatni problem z czerwieniami też można było zniwelować suwakami bo domyślne odszumianie było zbyt agresywne.
aczkolwiek wydaje mi się że postęp w tej kwestii jest spory - widać to dobrze na przykładzie A55. próbowałem tak ustawić mój C6E ale efekty znacznie gorsze.
Mam pytanie, jak stworzyć profil do Capture One, chciałbym zmienić co nieco w kolorach - a jednak. Jak się do tego zabrać?. Czy procedura jest taka sama jak dla lightrooma, czyli DNG profiler?
Wiedź też, że ICC to "wyższa szkoła jazdy". Bardziej profi a co za tym idzie i kosztowna. W końcu też C1 to soft do tych kosztowniejszych puszek (tyłków)
Czyli dobrze rozumiem, DNG profiler się do Capture One nie nadaje? a ten Agryll umożliwia zmiany na istniejących profilach C1. Co masz na myśli pisząc o trudności w towrzeniu profilu do C1, potrzebuję zmienić conajmniej jedną barwę, może da stworzyć jakiś defaultowy preset, ale to chyba się nie sprawdzi.
Ostatnio zmieniony przez paul80 Sro 13 Lut, 2013, w całości zmieniany 1 raz
paul80, nie sądzisz, że Twoje wieczne problemy z kolorami niekoniecznie są spowodowane niedomaganiem softu? Może jednak masz niezbyt dobrze skalibrowany ten monitor?
Dzięki hijax za pomoc, muszę jeszcze coś potestować, może uda mi się to wieczorkiem zrobić. Zacząłem porównywać ostro kolory z DPP, Capture One i nawet Ligtrooma. Na razie martwi mnie czerwień i żółty z C1, czerwień odbiega zbyt bardzo a żółty jakby nie był czysty, zabarwiony lekko czerwienią, ale nie widzę tego na czystej barwie żółci, tylko np. na drewnianym dużym kole, które jest słabo wysycone
[ Dodano: Sro 13 Lut, 2013 13:23 ]
hijax, teraz doczytałem o niezbyt skalibrowanym monitorze, wstawię wieczorem fotki i sam zobaczysz i ocenisz na napewno dobrze skalibrowanym monitorze
[ Dodano: Sro 13 Lut, 2013 13:31 ]
PS. Chociaż wątpię w Twoją tezę, Capture One poprostu daje inne czerwienie i kropka, dlatego skóra z niego jest mniej czerwona i ciemnejsza, czyli jest zmieniona barwa i jasność tejże czerwieni
[ Dodano: Sro 13 Lut, 2013 15:38 ]
hijax;) w międzyczasie http://jkphoto.pp.fi/upload/acr_dpp_dxo.jpg , myślę że w mniejszym nasileniu występuje to także w Capture One, no ale to starsze wersje programów więc teraz na pewno lepiej to wychodzi.
No to zaczynamy porównanie i aby nie musiał zwrócić honoru pewnemu softowi , każdy zachwala swoje, ja postanowiłem porównać jak to wygląda naprawdę i jestem ciekawy co sądzicie o różnicach w przedstawionym obrazku i ciekawy jestem czy da się wyeliminować te przekłamania.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 9