Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Raynox Msn-505 + 40mm
Autor Wiadomość
tiquet 
Początkujący

Wysłany: Czw 08 Lis, 2012   Raynox Msn-505 + 40mm

Witam,

Kupiłem sobie konwerter makro. Taki:
http://allegro.pl/konwert...2752751737.html

Sądząc po samplach mówię wow. Jakie zbliżenie można z nim mieć. Niesamowite:

No więc dłużej się nie zastanawiając zakupiłem myśląc, że będzie tak fajnie.
I tutaj jest mój problem i pytanie.

Mam obiektyw 40mm f.28 Macro i po założeniu tego konwertera nie ma takiego super mega efektu.

A jest on taki (lewe bez raynoxa prawe z)

Jest zbliżenie. Jakieś 2x. Ale nie jest to efekt jak na aukcji.

I moje pytanie.
Czy dałem się po prostu naciągnąć na opis aukcji czy mój obiektyw/aparat nie spełniają wymagać dzięki którym można uzyskać taki efekt?

[ Dodano: Czw 08 Lis, 2012 13:37 ]
+ jeszcze jedno pytanie.

Czy lepiej byłoby mi sprzedać teraz ten konwerter, 40mm, 18-105, dołożyć i kupić Sigmę 150mm? Albo Tamrona 90mm

Reklama

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Czw 08 Lis, 2012   

Krotność zóma ciężko mi ocenić, ale jednak skala odwzorowania jest wyraźnie większa.
Nie rozumiem na czym polega Twój problem. Bo o GO pewnie wiesz...

zwirek210 
Entuzjasta

Miałem kiedys tego Raynoxa i jakoś mi nie podszedł. Co do powiekszeń to oczywiście że zalezy to od szkła na jakie zakładasz ten konwerter. Nie sugeruj sie do końca fotkami na allegro bo nie które sa juz po kadrowane.
Z drugiej strony moim zdaniem ciezko sie robi macro z tym konwerterem- strasznie mała głębia ostrości i mocno ściemnia. Lepiej juz zakupic sugerowane przez ciebie szkło np:sigme 150 mm

Wszystko zalezy co chcesz robic, sigma nie zblizy tak jak ten raynox ale bedzie bardziej funkcyjna.

tiquet 
Początkujący

Z GO wiem, że strasznie spada.

Konkretnie chciałbym robić duże zbliżenia owadów i wszystkich innych rzeczy jak:

Jako, że jestem amatorem "naiwniakiem" myślałem, że uda mi się uzyskać taki efekt 40mm + msn-505

MC 

No to "gołą" Sigmą 150 tym bardziej takiego efektu nie uzyskasz.

tiquet 
Początkujący

Tzn efekt efektem. Wiem, że trzeba lata doświadczenia, żeby takie foty robić. Chodzi mi tylko o samo zbliżenie.

MC 

Takiej skali odwzorowanie Sigmą nie uzyskasz. Musiałbyś dodać pierścienie pośrednie.

tiquet 
Początkujący

Hmmm. rozumiem.

A lepszym rozwiązaniem do makro będzie:
Tamron SP AF 90mm:
http://allegro.pl/fotofor...2769789509.html

Czy ten zestaw co mam?
Nikkor 40mm f:2.8 + konwerter

Żeby uzyskać coś ala:
http://farm3.static.flick..._78ceaea9d0.jpg

18-105 nie używam w ogóle więc sprzedałbym wszystko i raczej nie dużo musiałbym dołożyć do tego tamrona.

[ Dodano: Czw 08 Lis, 2012 14:51 ]
40mm uzyskałem coś takiego (po wycropowaniu): http://f.cl.ly/items/3g2Y153K0v3W33220K1w/015.jpg

moronica 

Pomogła: 106 razy

tiquet, popatrz na ostatnia muche a konkretnie na platek w dolnym lewym rogu. glebia ostrosci nie jest tam plaszczyzna tylko wyraznym pasem, od ktorego granic rozmycie gwaltownie wzrasta. wg mnie to ewidentnie focus stacking czyli mozesz uzyskac takie efekty jesli wykonasz kilka/kilkanascie zdjec tej muchy z ostroscia w roznych miejscach i potem zlozysz je w calosc. pozostale zdjecia to zapewne ta sama technika. powiekszenie to nie wszystko, poza technikami na uzyskanie wiekszej GO potrzeba rowniez oswietlenia by uzyskac takie efekty jak na tych zdjeciach

a ta twoja wycropowana mucha to chyba jednak nie byla wykonana w skali 1:1 no nie?

tiquet 
Początkujący

Oryginalne zdjęcie jest takie: http://cl.ly/image/1b2v2x0G3m0h
Wykonana w 1:1 (tak mi sie zdaje). Obiektyw prawie dotykał muchy, aż się bałem, że ucieknie.

No a jak z tymi obiektywami? Która opcja lepsza. Tamron 90mm czy 40mm + ten konwerter.
Widzę, że posiadasz tego tamrona więc masz jakieś doświadczenie.

MC 

Tamron będzie lepszy o tyle, że ma większą odległość przedmiotową - nie musisz właśnie dotykać nim muchy, a przez to zasłaniać światła.

moronica 

tiquet, tamron nie da ci wiekszej skali odwzorowania niz ta 40stka, oba oferuja 1:1
ostatnio sobie z nudow eksperymentowalam z makro, oto labedzie pioro w skali 5:1, nie cropowane

w uzyciu pierscienie posrednie, lacznie jakies 60mm, pierscien odwrotnego mocowania i odwrocony obiektyw 28mm

podobny kadr z 50tka zamiast 28, skala ok 2.5:1

to oczywiscie pelen manual oraz doswietlane 2 lampkami sb-r200

tiquet 
Początkujący

MC napisał/a:
Tamron będzie lepszy o tyle, że ma większą odległość przedmiotową - nie musisz właśnie dotykać nim muchy, a przez to zasłaniać światła.

Ta odpowiedź mi się podoba. Konkretnie i dla kogoś tak zielonego jak ja :)

MC 

Oba obiektywy, o ile pamiętam, mają 1:1 jeśli chodzi o skalę odwzorowania.

moronica 

tiquet, obejrzyj to http://www.youtube.com/watch?v=wqRn3at0H60

Odpowiedz do tematu