Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam, jestem szczęśliwym posiadaczem nikona D5000+obiektyw nikkora 18-55mm. Zamierzam zakupić nikona D600. Aparat potrzebny jest mi w pracy m.in. do fotografowania dokumentacji z bliska (fotokopie) ale także do robienia zdjęć w czasie ruchu i z różnych odległości o różnych porach dnia i nocy. Zastanawiam się nad właściwymi obiektywami, które potrzebne były by mi do w/w celów. O ile do wykonywania fotografii dokumentacji, myślę, że wystarczyłby obiektyw 18-55 mm, to nie wiem jaki dobrać obiektyw do drugiego rodzaju zdjęć, które wykonywane będą również dużych odległości 200-300m? Mam jeszcze pytanie czy wyświetlacz w D600 ma możliwość wygaszenia itp. aby w godz. nocnych nie był widoczny dla otoczenia? w moim modelu jest on ruchomy i można go zamknąć. Za wszelkiego rodzaju porady i odpowiedzi będę wdzięczny, pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony przez komor Nie 11 Lis, 2012, w całości zmieniany 2 razy
przezorny, do robienia zdjęć aktom wystarczy to co masz aktualnie, ewentualnie żeby nie budzić dziwnych spojrzeń kup sobie mały kompakt z dobrą funkcją makro. Do fotografowania obiektów w ruchu z odległości nawet 200-300 m i to o różnych porach doby sugerowałbym może jednak korpus z matrycą APS-C o dobrych własnościach i z porządnym autofokusem (D7000?) i do tego obiektyw o długiej ogniskowej, najlepiej jasny. Tak w ogóle jakiej wielkości mają być te obiekty? Bo 200-300 m to chyba od 500mm wzwyż trzeba rozważać, żeby fotki się nadawały do czegoś
dobrze dedukujesz przezorny, do robienia zdjęć aktom wystarczy to co masz aktualnie, ewentualnie żeby nie budzić dziwnych spojrzeń kup sobie mały kompakt z dobrą funkcją makro
Potrzebuje obiektywu, który dobrze wypełni (jak pisałem wcześniej) zarówno funkcje do robienia zdjęć różnego rodzaju dokumentów, a za chwile będzie wykorzystany do robienia fotografii na ulicy itp. Prawdę powiedziawszy terminologia dotycząca "matrycy APS-C" nic mi nie mówi . Potrzebuję sprzętu, który będzie mógł obsłużyć każdy "laik" z uwagi na częstą zmianę właściciela lustrzanki. Zastanawiałem się też nad obiektywem noktowizyjnym, być może rozwiązałby problem fotografii (filmów) nocnych? Co o tym myślicie?
nienietaktak [Usunięty]
Wysłany: Pon 12 Lis, 2012
sprawa najważniejsza: jaki budżet? chociaż jakieś widełki, w których można się poruszać.
przezorny, zanim cokolwiek kupisz to albo doczytaj trochę albo pogadaj z jakimś znajomym kumatym w temacie. Najważniejsze dla Ciebie tematy: rozmiar matrycy i związany z tym odpowiedni rodzaj obiektywów. Matryce w lustrzankach Canona/Nikona są w dwóch rozmiarach: mniejsza: APS-C lub DX, większa: 35mm zwana FX/FF/full-frame/pełna klatka. Ten drugi rozmiar to domena aparatów droższych, w Nikonie są to m.in. modele D700, D800, D600 (podaję wg daty premiery). Aparaty typu D3x00/D5x00/D90/D7000 mają mniejszą matrycę.
Obiektywy: do mniejszej matrycy można używać obiektywów dedykowanych do tego rozmiaru ale można także pełnoklatkowych, przeznaczonych na duże matryce. Dają wtedy one mniejsze kąty widzenia niż ten sam obiektyw założony na dużą klatkę, co może być wadą lub zaletą, w zależności od potrzeb i okoliczności (oraz obiektywu). W drugą stronę już gorzej, tzn. używanie obiektywów przeznaczonych na mniejszy format APS-C (DX) w połączeniu z korpusem pełnoklatkowym jest możliwe w systemie Nikona, ale sens jest niewielki, tzn. na pewno nie ma co kupować korpusu pełnoklatkowego (FX) i na świeżo kupować do niego obiektywów DX.
Do podręcznego kopiowania akt nie kupowałbym (albo: nie zabierałbym) takiego klamota jak D600, tym bardziej, że nawet dobre i drogie obiektywy ogólnego przeznaczenia niekoniecznie sprawdzą się w takiej funkcji, bo nie są obiektywami makro. Tutaj być może lepiej sprawdziłby się niedrogi bezlusterkowiec z obiektywem kitowym lub jakimś stałym szerszym kątem. Albo nawet kompakt premium, może ktoś znający lepiej konkretne modele coś doradzi. Duży i drogi klamot D600 może wtedy być dostępny do innych celów, niezależnie od aparatu do kopiowania akt.
Dziękuję wszystkim za podpowiedzi. Do robienia fotokopii lustrzanki dobrze się speawdzają z uwagi na: możliwość montażu aparatu na statywie i "pstrykanie" niemal hurtowe, dużą pojemność fotografii (w zależności od karty), a także wytrzymałość akumulatora. Bardziej jednak zależy mi na zdjęciach wykonywanych w ruchu, w zmiennych warunkach atmoferycznych, a także jak pisałem wcześniej od pory dnia. Kwota jaką mogę przeznaczyć to ok. 16.000zł - aparat i 2 obiektywy, mały i duży . Oprę się głównie na tym aby skompletować jeden zestaw. Jeśli będzie możliwość (jak pisał "komor") to wykorzystam nowe obiektywy do "starego" sprzętu jeśli nie będą wsółgrały nic się nie stanie bo nastawiam się na nowy sprzęt. Czy ma ktoś doświadczenie z obiektywami noktowizyjnymi?
Do robienia fotokopii lustrzanki dobrze się speawdzają z uwagi na: możliwość montażu aparatu na statywie i "pstrykanie" niemal hurtowe
Akurat do tego się średnio nadają, ze względu na mechaniczną migawkę, która sie zużywa.
przezorny napisał/a:
Bardziej jednak zależy mi na zdjęciach wykonywanych w ruchu, w zmiennych warunkach atmoferycznych, a także jak pisałem wcześniej od pory dnia. Kwota jaką mogę przeznaczyć to ok. 16.000zł - aparat i 2 obiektywy, mały i duży
Zainteresuj się chociaż prawidłową terminologią... "Mały i duży" nie mówi nic.
przezorny napisał/a:
Jeśli będzie możliwość (jak pisał "komor") to wykorzystam nowe obiektywy do "starego" sprzętu jeśli nie będą wsółgrały nic się nie stanie bo nastawiam się na nowy sprzęt.
Będą "współgrały"...
przezorny napisał/a:
Czy ma ktoś doświadczenie z obiektywami noktowizyjnymi?
Chodzi Ci o Nightstalkera? Obawiam się, że możesz się w cenie nie zmieścić... Ale nie sądzę, żeby potrzebny Ci był aż taki sprzęt...
Nikon D7000 + 18-105VR jako podstawowy zestaw. Do tego Sigma 120-300/2.8 OS do zdjęć z daleka. Zostaje prawie 3K zł na statyw, oświetlenie i przyzwoity kompakt do fotografowania dokumentacji. Nie ma co mieszać tych zastosowań bo są zbyt od siebie odległe. Zamiast 18-105 pewnie lepiej byłoby wziąć Nikkora 17-55/2.8 z uwagi na światło i pracę AF ale wyskakujemy wtedy nieco poza budżet.
Nikon D7000 + 18-105VR jako podstawowy zestaw. Do tego Sigma 120-300/2.8 OS do zdjęć z daleka. Zostaje prawie 3K zł na statyw, oświetlenie i przyzwoity kompakt do fotografowania dokumentacji. Nie ma co mieszać tych zastosowań bo są zbyt od siebie odległe. Zamiast 18-105 pewnie lepiej byłoby wziąć Nikkora 17-55/2.8 z uwagi na światło i pracę AF ale wyskakujemy wtedy nieco poza budżet.
Przepraszam, że tak późno ale dużo pracy Dziękuje serdecznie za podpowiedzi. Poczytałem sporo w szczególności na temat obiektywu Sigma 120-300/2.8 OS i muszę przyznać, że powinien idealnie sprawdzić się do mojej pracy. Z aparatem masz chyba rację nie ma co kupować na wyrost bo i tak nie wykorzystam w pełni jego możliwości (zresztą
D 7000 pewnie też). A pisząc o 18-105VR myślisz o nikkorze?
Czy może ktoś polecić sprawdzony sklep na górnym śląsku gdzie mógłbym się zaopatrzyć, z dobrym serwisem?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 11