Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Dzień dobry.
Aparaty różnią się obiektywem. Jeden to ekwiwalent 28mm f4, drugi to 42mm f2.8.
Obydwa bardzo dobre optycznie.
Kompakt ma robić za aparat przyboczny, który mam ze sobą zawsze.
Fotografuje przyrodę. Nie lubię miast, architektura mnie nie rusza. Ludzi fotografować nie umiem i nie będę. Wychodzi, że kompaktu użyję raczej do pokazania natury, wszędzie tam, gdzie los mnie rzuci bez lustrzankowego plecaka a widok i światło zachwyci. Może nauczę się pokazywać przyrodę w szerszym ujęciu, bo jak dotąd nie mam w zasadzie żadnych doświadczeń z obiektywami krótszymi niż 100 mm.
Który obiektyw Waszym zdaniem będzie bardziej uniwersalny/użyteczny, biorąc pod uwagę przeznaczenie aparatu i moje preferencje.
Bardzo będę wdzięczny za podpowiedź.
Pozdrawiam
Piotrek
DP1.
Będziesz mógł "brać" szerzej a w zdjęciach przyrodniczych to niewątpliwa zaleta.
Tak przy okazji, to ciekawi mnie porównanie DP1 i GF1 + 20/1,7, bo widzę, że masz oba.
Może bardziej adekwatne byłoby porównanie DP1 do GF1 + 14/2,5 lub DP2 do GF1 + 20/1,7, ale takie też będzie interesujące.
Te aparaciki wydają się być podobne pod wieloma względami (rozmiary, masa, dobry stałoogniskowy obiektyw, rozmiary matryc) i zastanawia mnie jak wypadają postawione obok siebie. Kiedyś myślałem o zakupie DP1, ale możliwości zmiany obiektywów przeważyły i kupiłem właśnie GF1 i poluję na 20, więc porównanie tych aparatów interesuje mnie szczególnie.
Jeśli chodzi o wybór pomiędzy DP1, a DP2, to do przyrodniczych też wydaje mi się lepsza DP1. DP2 byłaby bardziej uniwersalna i lepiej nadawałaby się moim zdaniem jako aparat do noszenia na co dzień, ale przy większej różnorodności fotografowanych obiektów.
Do przyrody to będą pewnie głównie krajobrazy, bo zasiadki na myszołowa raczej się nie zrobi nawet z 40mm (oczywiście są tacy co stwierdzą, że się da, ale po co? ) i tu szerszy kąt się przyda.
ryszardo, dlatego właśnie mam oba bo... te aparaciki służa mi do zupełnie innych celów.
DP1 - wsparcie dla mkII w fotografii krajobrazowej. Jeździ ze mną wszędzie gdzie nie chce mi się dźwigać marka drugiego. Fotki do sieci bo jednak rozdzielczość mała na poważne drukowanie.
GF1 - do fotografii miejskiej, gdzie potrzebna jest szybka reakcja "z kieszeni".
Więcej możliwości kreatywnych. Na stałe mam przypiętą 20-tkę bo z tym światłem można robić nim wszędzie.
Dzień dobry.
Stosownie do rady, kupiłem wczoraj DP1s. Jak przyjdzie - potestuję - podzielę się własnymi wrażeniami. Biorąc pod uwagę wszelkie opinie przeczytane w sieci co do jakości obrazu, oczekiwania mam znaczne. Jeśli się potwierdzą, to... uznam, że skorzystałem z okazji stulecia, bo kupić aparat, który oferuje jakość lustrzanki za takie pieniądze... (kupiłem używkę za 700 zł i można przyjąć, że stówkę przepłaciłem).
Zastanawia mnie co Fatman napisał odnośnie wydruków. Okazjonalnie robię powiększenia 30x45. Wczoraj ściągnąłem sobie RAW-a z DP1 i po obróbce interpolowałem go do rozdzielczości dającej 300 dpi dla takiego rozmiaru wydruku. Po powiększeniu 100% widać, że obraz stracił na ostrości... ale obrazek tej wielkości, powiększony z Canona też nie jest żyletką, a na wydruku jest cacy. Nie sądzę, żeby cokolwiek stało na przeszkodzie, aby zrobić udany wydruk w tym formacie. W sieci piszą, że robili także 40x60.
Pozdrawiam
Piotrek
Rada była odnośnie ogniskowej, czyli DP1. Szkoda, że nie dopytałeś się o wersję, bo moim zdaniem najlepszy jest DP1x...
studioP napisał/a:
uznam, że skorzystałem z okazji stulecia, bo kupić aparat, który oferuje jakość lustrzanki za takie pieniądze...
Lustrzanka to nie tylko matryca. Przyjdzie DP1 to zobaczysz czym to się od lustra różni
studioP napisał/a:
Zastanawia mnie co Fatman napisał odnośnie wydruków.
Bo to tylko 3Mpx, co prawda oprogramowanie Sigmy wywołuje Rawa do 12Mpx, ale wtedy traci się wszystko z magicznej rozdzielczości Foveona a pozostaje kiepawa dynamika na wysokim (też kiepawym) ISO.
studioP napisał/a:
W sieci piszą, że robili także 40x60.
Sieć to generalnie śmietnik informacji wszelakiej. Wartościowej i śmieciowej.
Masz dużo racji. Wyczytałem wszystko na temat różnic DP1 - DP1x i uznałem, że "usprawnienia" nie są warte 1400 zł, a nie mam dość cierpliwości, by czekać nie wiadomo jak długo na okazję.
W moim odczuciu Sigma to aparat kiepski (niezależnie od wersji). Czaruje obrazem, ale niczym więcej, a inne puszki rozpieszczają. Najbardziej będzie mnie boleć ergonomia i szybkość bo jak dotąd miałem wyłącznie lustrzanki i przeżyję zapewne znaczny "szok kulturowy".
Dla mnie to eksperyment wielowymiarowy. Po pierwsze zmiana typu aparatu, po drugie kąt obiektywu - nie umiem budować szerokich kadrów. Asekuracyjnie zdecydowałem, aby eksperymentować za mniejszą kwotę. Jeśli wsiąknę, gotów jestem kupić Merrila. Może do tego czasu wypuszczą wersję "x", która zejdzie z czasem zapisu matrycy poniżej 12 sekund.
A co do wydruków. Obiecuję, że jak wyprodukuję kadr, z którego będę dumny, powiększę go do 30x45 i 40x60 i podzielę się wrażeniami z eksperymentu.
A co do wydruków. Obiecuję, że jak wyprodukuję kadr, z którego będę dumny, powiększę go do 30x45 i 40x60 i podzielę się wrażeniami z eksperymentu.
Czekamy.
A ja tymczasem złożyłem zamówienie na Merrilla na amazon.com (za 999$) po tym jak dowiedziałem się w polskiej Sigmie, że w Polsce będzie kosztował 4.990,- PLN (sic!).
WIęcej informacji w wątku o DP1 Merrill.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 9