Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 24 Lis, 2012 Problem z włożeniem karty w D3100
Nie wiem co się stało ale nie mogę włożyć karty pamięci do slotu, po prostu wchodzi do końca i wyskakuje. Nie zatrzymuje się tylko wychodzi. Aparat normalnie widzi kartę.
Co mogło się zepsuć i czy mogę to jakoś sam naprawić czy tylko serwis.
Właśnie z tym problem że gwarancja wyszła
Zastanawiam się czy nie ma tam jakiegoś mechanizmu, zapadki która mogła się jakoś zaciąć.
Próbowałem dmuchnąć sprężonym powietrzem ale nic nie dało
kabzut, nie jestem pewien na 100% jak to jest z d3100, ale zazwyczaj jest to tzw. gniazdo z wyrzutnikiem do kart. Jest to proste jak budowa cepa, mianowicie z boku jest sprężynka, która w momencie wkładania karty jest "ściskana". Być może została w końcowej pozycji i się zablokowała. Czujesz opór przy wkładaniu karty, czy luźno wchodzi?
pioroon, wielkie dzięki. Dzięki tobie odblokowałem ten mechanizm. Włożyłem do slotu drut i wcisnąłem ten mechanizm po lewej. Następnie wycisnąłem. Teraz karta wchodzi i się zatrzymuję oraz jak wcisnę to wychodzi ale trochę ciężko (nawet bardzo ciężko, muszę bardzo mocno wcisnąć żeby wyskoczyła)
Zastanawiałem się żeby wpuścić tam trochę WD40, no ale to chyba zły pomysł bo mogą później styki karty nie łączyć.
Jak myślicie ????
kabzut, ja bym raczej użył sprężonego powietrza. Na Twoim miejscu dałbym do serwisu żeby wycenili wymianę całego wyrzutnika. Sama część to pewnie ok. 10-20pln + robocizna (tu może być niestety niezbyt miłe zaskoczenie, tak podejrzewam). Generalnie wiesz co jest do wymiany, więc może można ustalić to telefonicznie. Spróbuj Ewentualnie jak sam znajdziesz taką wyrzutnię za parę złotych to możesz spróbować to zrobić (ewentualnie jakiś tańszy elektronik, tańszy niż serwis).
Cieszę się, że udało się odpalić karty. Możesz kliknąć POMÓGŁ jak chcesz
Problem z tym że ja mieszkam w Irlandii i serwis będzie bardzo drogi, poza tym oni się tym nie zajmują tylko odsyłają do UK. Wiem bo już do serwisowałem jak był jeszcze na gwarancji, miałem problem że jak mi ostrzył to obraz się trząsł no ale to opisałem w innym temacie.
Muszę poszukać rurkę do sprężonego powietrza i jeszcze popsikać w ten mechanizm.
Oczywiście kliknąłem że mi pomogłeś
Pozdrawiam
kabzut, w takim razie popróbowałbym pomajsterkować. Po pierwsze sprawdź, czy możesz dobrać się do tego mechanizmu bez rozkręcania całego body. Próbowałem znaleźć taki wyrzutnik na allegro czy ebay, ale tam są takie standardowe (nie dedykowane do aparatów foto) i nie wiem czy by pasowały.
Tak czy siak jak rozkręcisz to zobaczysz dokładnie czy jest to sprężynka, czy zapadka. Wtedy może uda się to naprawić przez np: posmarowanie, żeby się nie zacinało.
Ewentualnie może ktoś zna bezpieczny środek smarujący, który można by było do takiego celu zastosować? Może coś takiego istnieje w spray'u?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 11