Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 24 Lis, 2012 Zenit E - licznik klatek źle wskazuje numer klatki
Dzisiaj zostałem właścicielem Zenita E wersji na olimpiade w Moskwie. Naprawdę ładny okaz, praktycznie jak nowy, jeszcze w komorze film był założony marki Foton . Jedyny problem jego to licznik klatek - po wyzerowaniu i naciągnięciu licznik przeskakuje na numer 5 a później już co jedną klatkę. Lubię jak mi wszystko działa bez zarzutu, poza tym jest to klasyk i chciałbym go odrestaurować. Czy któryś z szanownych forumowiczów wie jak naprawić felerny licznik klatek?
Liczniki w Zenkach są do bani. Ta tarcza z numeracją jeszcze nigdy - podkreślam: nigdy - nie zrobiła mi poprawnie całej rolki. W żadnym z Zenitów, które miałem, a miałem ich trzy: 11 i 2 x TTL. Najlepiej samodzielnie licz kadry i na bieżąco sprawdzaj i ręcznie poprawiaj tarczę licznika, żeby się nie pogubić :)
Swoją drogą też mam sentyment do Zenitów. Na komunię dostałem od taty TTL-a + gratisowe przeszkolenie i to był mój pierwszy raz z fotografią. Ale jeśli zamierzasz dużo fotografowac, to spraw sobie lepsze body (z m42, jeśli już jakieś masz). Practica, Porst - to znacznie lepszy wybór. Lepsza mechanika, precyzja, większy wizjer (w Zenitach pokrycie kadru to mniej więcej 3/4...). Odpicuj Zenita i niech stoi, a do zdjęć poszukaj czegoś, co lepiej będzie się sprawować.
Ale jeśli zamierzasz dużo fotografowac, to spraw sobie lepsze body (z m42, jeśli już jakieś masz). Practica, Porst - to znacznie lepszy wybór.
No właśnie do robienia zdjęć mam praktice BC1 (mam też BX20 ale padł mechanizm naciągu, jak się trafi jakaś uszkodzona to zakupie i przełożę). Oprócz tego mam jeszcze Praktice BCS, Kodaka Retinette IIa, 2 Zenity E - po prostu lubię stare aparaty. W jednym Zenku licznik klatek chodzi poprawnie a w drugim tak jak opisywałem. Do tego ciężko chodzi dźwignia naciągu (ale sama wraca bez problemu z powrotem) i chciałbym go nasmarować ale nie wiem czym i co tam smarować.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 11