Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: komor
Wto 27 Lis, 2012
Sony DSC-HX5V czy jakis inny ?
Autor Wiadomość
daria0607 
Nowy

Wysłany: Wto 27 Lis, 2012   Sony DSC-HX5V czy jakis inny ?

dzien dobry
nie wiem czy w dobrym dziale pisze ale mam nadzieje ze tak :)
wiec chodzi o to ze chcemy kupic nowy aparat siostra ma ten co w temacie i robie bardzo ladne czyste zdjecie :)ale nie znam sie zabardzo na tym i moze polecicie cos innego albo powiedziec czy ten jest warty zakupu ... cena tak licze do 400e
prosze o jakies propzycje jesli to nie problem

Reklama

Zoom 
Uczestnik

Wysłany: Wto 27 Lis, 2012   

Czy te 400e to oznacza 400 euro?

Czemu chcesz kupić taki zabytek? Jeżeli lubisz SONY, to może lepiej kupić nowszy model: DSC-HX20V?
W grupie najmniejszych kompaktów zainteresowałbym się jeszcze Canonami S100 i S110.

daria0607 
Nowy

tak 400 euro,
ja nie wiem czy to zabytek nie znam sie a szukalam po opiniach
podoba mi sie jeszcze nikon 1 ale nie wiem czy dobry;/

siosio 
Maniak

NIkon 1 to nie jest kompakt.

Aktualnie w sprzedaży kompakty sony, które są całkiem OK to HX 20 i HX10.

Nikon 1 to dobry aparat ale brakuje w nim dodatków takich jak: filtry czy panoramy. Zoom też jest mniejszy - żeby mieć tele, to musisz dokupić drugi obiektyw.

Zoom 
Uczestnik

Nikt tutaj nie powie jaki aparat należy kupić, bo każdy ma inne preferencje.
SONY, Canon, Olympus, Panasonic to firmy robiące solidne kompakty. Może nie jednakowe, ale każdy ma swoje wady i zalety. Ideału nie ma.

Radzę przeczytać artykuły poniżej:

Tutaj min. o SONY:
http://www.optyczne.pl/16...Wst%C4%99p.html

a tutaj o Canon S100 (teraz już jest nowszy model S110)
http://www.optyczne.pl/16...Wst%C4%99p.html

i jeszcze Olympus XZ-1
http://www.optyczne.pl/14...Wst%C4%99p.html
Olympus robi ładne zdjęcia, ale nie nagrywa filmów "full HD" (1920x1080), tylko tzw. HD.

I podjąć decyzję :wink:

daria0607 
Nowy

Wysłany: Sro 28 Lis, 2012   

zainteresowal mnie ten aparat Canon PowerShot SX240 HS, ale nie wiem czy by to byla dobra decyzja bo nie mam pojecia w ogole na jakie parametry patrzec zeby zdjecia byly dobrej jakosci :neutral:

Zoom 
Uczestnik

Jeżeli chodzi o zdjęcia (nie filmy), to takim głównym parametrem jest wielkośc matrycy.
Im większa tym zwykle robi lepsze zdjęcia. Wielkość matrycy najczęściej jest podawana dla kompaktów w postaci ułamka 1/1,7 albo 1/2,3 cala. Ta 1/1,7 jest większa i zwykle daje lepsze zdjęcia.
Druga rzecz to zoom. Im mniejszy tym zwykle lepsze zdjęcia. Więc widząc na aparacie napis zoom 20x nie ma co liczyć na cuda. Bardziej bym wierzył w dobre zdjęcia z aparatu gdzie jest napis zoom 5x.

daria0607 
Nowy

acha to ja myślałam ze się kupuje z największym zoomem a tu na odwrót :) dzis podskocze do saturna i zobacze jakies aparaty na zywo to moze sie na cos zdecyduje :)
z gory dziekuje za podpowiedzi :)

Zoom 
Uczestnik

W sklepie radzę z rezerwą podchodzić do informacji uzyskanych od sprzedawcy.
Mówienie, że ten aparat jest lepszy, który ma wiekszy zoom nie do końca jest prawdą. Może ktoś potrzebuje dużego zooma, ale to przeważnie nie idzie w parze z jakością zdjęć.

Druga sprawa to ilość megapikseli. Dla kompaktu zakres 10-14Mpx jest całkowicie wystarczający. Można nawet powiedziec, że jak jest więcej to jest gorzej.

daria0607 
Nowy

jak bys byl na moim miejscu to do 400euro jakis bys aparat wybral?

[ Dodano: Sro 28 Lis, 2012 13:43 ]
ten jeszcze mi sie spodobal SONY DSC-RX100

Zoom 
Uczestnik

Bym wybrał SONY RX100.
To inna klasa.
Ale dłuższą odpowiedź dam jak wrócę z pracy do domu i nie będę musiał uważać czy nikt mi nie patrzy w monitor :mrgreen: .

daria0607 
Nowy

ok to bede czekac:)

Zoom 
Uczestnik

Ponieważ padło pytanie co bym wybrał, więc napiszę, ale to są moje bardzo nieobiektywne opinie. Biorę też pod uwagę wygląd aparatu, który podałaś na początku, czyli ma być ładny, gładki, elegancki :grin: .

SONY RX-100. Świetny aparat. Opis tego aparatu i zdjęcia to pooglądania są tutaj:
http://www.optyczne.pl/19..._DSC-RX100.html
Aparat świetny, tyle że kosztuje znacznie więcej niż 400 euro. Jeżeli możesz sobie na niego pozwolić, to nie ma co się zastanawiać.
Jest to bardzo zaawansowany aparat. Niestety to zaawansowanie wymaga przeczytania instrukcji, żeby nauczyć się robić takie zdjęcia, jakie chcemy. Jeżeli poznasz ten aparat, to myślę, że da Ci dużo radości.
Mały przykład. Moja żona lubi robić zdjęcia oświetlonego miasta nocą (aparat Canon G1X). Na początku wszystkie zdjęcia były do wyrzucenia. Nie wiedziała, że aparat ma taką funkcję jak zdjęcia nocne z ręki. Proste naciśnięcia spustu w trybie auto często niestety nie wystarcza i trzeba dobrać funkcję w aparacie do rodzaju zdjęcia.

Z aparatów w cenie ok. 400 euro to rozpatrywałbym tylko dwa.

Pierwszy to Canon S100/S110. Opis i przykładowe zdjęcia:
http://www.optyczne.pl/16...rShot_S100.html
Dobry aparat. Poza robieniem zdjęć ma GPS (zapisuje w pliku zdjęcia dane o położeniu). Dobra funkcja dla podróżników.

Drugim jest Olympus XZ-1. Opis i przykładowe zdjęcia tutaj:
http://www.optyczne.pl/14...ympus_XZ-1.html

Można jeszcze rozpatrywać Panasonica DMC-LX7, ale to inny styl wzornictwa.
Porównanie aparatów jest tutaj:
http://www.optyczne.pl/po...=1288&add3=1152

Z podanych artykułów proszę o przeczytanie chociaż ostatnich stron, z podsumowaniem.

Kończąc, ja bym kupił Sony RX-100, a jeżeli ten za drogi, to Canon S100/S110.
Lubię kolory na zdjęciach Canona i Sony. To kryterium jest bardzo subiektywne. Kolory Canona są moim zdanie trochę "cieplejsze". Mnie się to podoba.

Za to nie lubię kolorów z Panasoniców i Olympusów. To dobre aparaty, ale mają "chłodniejsze" kolory i kolor skóry na zdjęciach mi się nie podoba.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Zoom napisał/a:
Lubię kolory na zdjęciach
Ja też, choć są osoby preferujące monochrom. ;)
A co do "kolorów" czy aby nie mylisz może kolorystyki z balansem bieli? Albo profilem kolorów? Wiesz - oprócz czegoś takiego jak "Zdjęcia nocne z ręki." jest też wiele innych funkcji, które definiują jak mają wyglądać zdjęcia. Co ciekawe, producenci je dodają w celu umożliwienia osobą, które "nie lubią kolorów" ustawienia aparatu pod własne preferencje. To coś takiego jak ustawienie sygnału dzwonka w telefonie - przecież nie jesteśmy skazani na ten domyślny?!
Dla mnie to niezmiernie ciekawe, że są ludzie którzy potrafią sobie zmienić tapetę na kompie, dzwonek w telefonie, wyregulować wysokie/niskie we wzmacniaczu ale ustawienie koloru w aparacie foto jakoś przerasta je...

Zoom 
Uczestnik

Nie jestem super doświadczonym amatorem. :smile:
O ile przestawienie balansu bieli jest proste i często tego używam, to jak kiedyś próbowałem coś zrobić z kolorami w Panasonicu FZ18, to nie potrafiłem zrobić tego lepiej. Bawiłem się w komputerze. Niby białe było białe, ale jakoś tak nie specjalnie wyszło mi lepiej. Prosto z aparatu kolor skóry wydawał mi się blady i nie potrafiłem go doprowadzić do ładnego wyglądu. Może nie ten soft. Po jednej próbie dałem sobie spokój. Zdjęcia z Canona córki wydawały mi się ładniejsze.
Teraz mam G1X i już popróbowałem RAW. I tutaj to się można bawić. DPP jest fajny.
Patrząc na oba Canony, widzę że styl zdjęć jest bardzo podobny.

Zmiana balansu kolorów przerasta/przerastała np. mnie, bo zmiana tapety to prosta zmiana obrazka. Zmiana dźwięku, to wprost dodanie tonów niskich, albo wysokich. Natomiast przy zdjęciach często mamy regulację "nie wprost" na składowych, czyli cyan, magenta, purpura. Jeżeli chcemy dodać np niebieskiego, to jeszcze pół biedy, ale jeżeli chcemy "ocieplić" zdjęcie, to czerwony zaczerwienia, po żółtym, wszyscy na zdjęciu mają żółtaczkę. Nie da się dodać jednego koloru, zawsze trzeba dodawać mieszankę i żeby wiedzieć jaką mieszankę dodać/ująć to chyba trzeba dużo ćwiczyć.

Odpowiedz do tematu